preskoči na sadržaj
vijesti

Zasnivanje radnog odnosa - pedagog/inja

Nakon provedenog natječaja i razgovora s kandidatima za zasnivanje radnog odnosa - pedagog/inja, odabrana je Tena Štengl, mag. pedagogije (na određeno puno radno vrijeme).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 6. 2022. 09:34

Hrvatsko-slovenska čitateljska suradnja

Kao i prijašnjih godina, sudjelovali smo u projektu Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja. Ove su se godine uključila dva razreda: 3. c učiteljice Vesne Bende i 4. b učiteljice Zvjezdane Malović. Osnovna je svrha projekta unaprijediti čitanje i razumijevanje pročitanog te razviti empatiju prema slovenskom, odnosno hrvatskom jeziku i književnosti. Održan je videosusret s učenicima 5. razreda OŠ Komenda Moste iz Slovenije te njihovim učiteljicama i školskom knjižničarkom.

Naši su učenici čitali na slovenskom jeziku Macu papučaricu Ele Peroci te bajku braće Grimm Volk in sedem kozličkov, a partneri naše škole čitali su Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici su na početku susreta predstavili svoje mjesto i školu, a zatim su izložili svoje radove. Naši su učenici dramatizirali spomenute tekstove te ih u potpunosti izveli na slovenskom jeziku za što je trebalo mnogo truda i vremena. Na samome kraju naši su učenici otpjevali pjesme u pratnji na klaviru učitelja Glazbene kulture Marina Rimca Na planincah i Moj očka 'ma konjička dva. Svi smo uživali u susretu, a za sljedeću godinu najavili smo susret uživo ako nam prilike to budu dopustile.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 6. 2022. 10:42

I Nova TV ispratila naše osmaše

Posljednjeg dana nastave u našu školu stigla je ekipa Nove TV koja je snimila prilog o završetku nastave te porazgovarala s učenicima i djelatnicima škole na kraju još jedne zahtjevne godine.

Više na https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/inflacija-odlikasa-bez-pokrica-

hoce-li-za-se-za-upis-u-srednje-skole-pisati-nacionalni-ispiti---729763.html

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 6. 2022. 11:15

Podjela svjedodžbi učenicima

4. srpnja (ponedjeljak)

Razredna nastava (1. - 4. razredi) - u 9 sati

Predmetna nastava (5. – 7. razredi) - u 10 sati

•          prijevoz za učenike-putnike bit će osiguran.

5. srpnja (utorak)

učenici 8. razreda - u 19 sati

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 6. 2022. 11:03

Klub čitatelja širi suradnju

Čitateljski klub naše škole zaključio je ovu nastavnu godinu analizom pročitane knjige. Članovi kluba ponovno su se okupili u školskoj knjižnici, a ovoga puta na „meniju“ bilo je djelo američke spisateljice Sare Gruen  „Voda za slonove“.  

Ljetni mjeseci bit će rezervirani za knjigu Tomislava Zagode „Život je u banani“, a klub iz Bregane povezao se i s klubom čitatelja samoborske knjižnice te su dogovoreni zajednički naslovi i susreti u vrlo skoroj budućnosti…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 6. 2022. 11:00

Ravnateljski komentar nacionalnih ispita

Rezultati nacionalnih ispita pokazuju da su neke promjene prijeko potrebne. Hoće li se i kada promijeniti način upisa učenika u srednje škole za Telegram komentira ravnatelj naše škole Igor Matijašić

Više na https://www.telegram.hr/politika-kriminal/istrazivanje-pokazalo-da-hrvatski-odlikasi-realno-znaju-tek-za-dvojku-sto-ce-ministar-s-tim-ocito-nista/?fbclid=IwAR2Q2KS9L4A1xDymaFIB81fgllKaLBiOJ1joIVlP0q14mdgRE9HrqQhn41c

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 6. 2022. 10:58

Sretno dalje, osmaši

Danas su se učenici 8. razreda pozdravili sa svojom školom u Bregani...

Cijeli su dan proveli sa svojim razrednicama na školskom igralištu u veselju, pjesmi, plesu i sportskim igrama. Čeka ih još službena podjela svjedodžbi, a onda će svatko od njih krenuti nekim svojim putem.

Netko u Samobor, netko u Zagreb, netko u strukovne škole, netko u gimnazije...
Nadam se da će školu u Bregani pamtiti po lijepom i dobrom, nadam se da su stekli dovoljno znanja za bezbolan početak zahtjevnih srednjih škola, nadam se da su napravljeni dobri temelji za obrazovnu nadogradnju...

Bilo je svakojakih trenutaka, u najvažnijem periodu života zadesila ih je pandemija i online nastava, a na sve se nadvila i opasnost od potresa i rata. Sve su to oni junački izdržali i sad kreću u jedno novo poglavlje života. 

Hvala svim učenicima što su utkali dio sebe i svoje osobnosti u dugogodišnju.povijest naše škole čija će im vrata uvijek biti otvorena!

Sretno dalje, naši osmaši...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2022. 17:46

U Grdanjcima zadnji dan nastave u slavljeničkom tonu

Ispratili smo još jednu generaciju četvrtaša PŠ Grdanjci s priredbom i druženjem. Učenici su roditelje razveselili pjesmom, recitacijama i igrokazima, a roditelji nas prekrasnom tortom.

Današnji smo zadnji dan nastave nastavili u istom slavljeničkom tonu uz igre i piknik.

učiteljica Natalija Hrenek Prosoli

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2022. 11:01

Zatvara se i PŠ Novo Selo

Posljednji dan nastave ujedno je i znak zaključavanja vrata škole u Novom Selu Žumberačkom jer od jeseni nastave u toj područnoj školi biti neće…

Dvije učenice koje danas završavaju 4. razred od nove školske godine kreću u matičnu školu u Bregani, a novih đaka koji bi se upisali jednostavno nema. Nakon Noršić Sela prošle godine, još jedan naš prostor gubi svoju prvenstvenu namjenu i polako ulazi u statistiku zatvorenih škola.

Mogli bismo sad lamentirati unedogled kako je naš Žumberak prekrasan, kako bi neki drugi iskoristili sve potencijale koje taj kraj ima i privukli ljude, no ostaje činjenica od koje ne treba bježati – bez obzira što poneki entuzijasti poput Mile Vranešića žele vratiti ljude „gore“, sve ih je manje koji uopće razmišljaju o tome.

Žumberak nam je prekrasan za izlete, Žumberak nam je divan „na papiru“ i u pjesmama (aj-haj!), o Žumberku volimo pričati i isticati njegove prirodne ljepote, no rijetki se odlučuju za život na tom području. Mlade obitelji koje bi došle tamo s djecom tek su sanak pusti, a oni rijetki koji ostaju u mjestima poput Novog Sela (ili Bratelja npr.) snalaze se kako najbolje umiju boreći se sa svim „krivinama“ i „neravninama“ nalik na cestu koja vodi prema njihovu odredištu.

Tko se barem jednom zaputio automobilom do Budinjaka u potpunosti zna o čemu pričam…

Svjestan sam činjenice da ljudi sve više sele u urbanije prostore, no možda je zaista nekom neutralnom laiku teško objasniti da na našem (ne tako ogromnom) samoborskom području neke škole muku muče upravo s prostorima, a u isto vrijeme se neke škole zatvaraju. No, to je već tema za jednu dublju analizu.

U svakom slučaju, netko će reći da je u susjedstvu uvijek „trava zelenija“, no možda bi trebalo zaviriti preko granice i pogledati kako slične (ili mnogo manje prostore u turističke i ine svrhe iskorištavaju Slovenci…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2022. 09:26

Zapisnik s 12. sjednice Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

U privitku je zapisnik s 12. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2022. 07:25

Iz ravnateljskog kuta - Sustav - to smo mi

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o sustavu i pojedincima, o reformama i životnim školama, o savjetnicima i inspektorima...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 6. 2022. 11:40

Pjesničko druženje uz literarnu grupu

Završni sat literarna je grupa održala 14. lipnja pozvavši  sve zainteresirane učenike na pjesničko druženje. Na njemu su svoje literarne radove pročitale najrevnije članice: Lucija Fresl, Tara Vitas, Eva Rozijan, Anastazija Debeljak i Tena Ratešić. Svaka je članica izabrala po pet literarnih radova s kojima se predstavila.

Ove je godine grupa djelovala online, preko Teamsa, ali stvaralačkog entuzijazma nije nedostajalo. Najčešće smo čitali pjesme, priče ili romane koji su nas potakli na literarno stvaranje bilo u stihovanom bilo u proznom obliku. Ponekad smo samo imali vježbe u kojima smo „brusili“ tehniku pisanja. Uradci nastali tijekom godine nisu jednake literarne vrijednosti, ali važan je trud uložen u pisanje. Pjesme naših članica Lucije, Anastazije i Tene predstavljale su našu školu na ovogodišnjoj međugradskoj i županijskoj smotri Lidrano.

Prisutnim učenicima pokazali smo dokument s pedesetak Teninih  pjesama koje je škola u ožujku poslala na natječaj za mlade pjesnike „Goranovo proljeće“ u Vrbovsko. Pokazali smo i  slikovnicu u digitalnom obliku „Sunčica u mraku“ koju je napisala i sama ilustrirala Tara, a za koju se nadamo da će se uskoro naći i u tiskanom obliku. Samo druženje bilo je posebno emotivno jer smo se oprostili s našim najdugovječnijim članicama, osmašicama Anastazijom Debeljak i Tenom Ratešić, koje su u literarnoj grupi provele četiri godine i marljivo pišući, izuzetno napredovale u pisanom izražavanju te izgradile svaka svoj poseban stil.

Na kraju druženja pozvali smo zainteresirane učenike da nam se sljedeće školske godine pridruže u radu grupe te  se zasladili uz kekse i bombone.

učiteljica Valentina Mahović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2022. 17:24

Aj-haj, divan izlet u Krašić i Sošice

Učenici petih razreda su u ponedjeljak 13. lipnja bili na izvanučioničnoj nastavi u Krašiću i Sošicama. Po vedrom i ne previše vrućem danu prvo su se zaputili u središte Doline kardinala, Krašića i Župne crkve Presvetog Trojstva. Tamo ih je primio i na učenicima razumljiv način obratio župnik velečasni Ivan Vučak. Upoznao ih je sa nezaobilaznim hodočasničkim mjestom koje njeguje spomen na kardinala i neustrašivog pastira Crkve blaženog Alojzija Stepinca. Po njegovom primjeru darivanja djece za vrijeme svog boravka i zatočeništva u Krašiću i vlč. Vučak je darovao djecu bombonima i riječima blagoslova. Obišli smo obnovljeni Spomen-dom, kuću u kojoj je preminuo blaženi Alojzije Stepinac, a mnogi učenici su sve sa zanimanjem razgledali i fotografirali.

Prema središtu žumberačkog kraja krenuli su nakon predaha u hladu crkve. U Posjetiteljskom centru Sošice su uz stručnu pratnju obavili posjet centra i šetnju do obližnjih lokaliteta. Upoznali su se sa kulturno-povijesnom baštinom i prirodnim posebnostima ovog idiličnog kraja. Voditelji izvanučionične nastave su bili razrednici petih razreda: Sanja Rapljenović, Andreja Fabac, Igor Kupres te učitelj prirode Kosta Radanović, a u pratnji je bila i Anita Veršić, pomoćnica u nastavi.

Nakon ručka smo posjetili samostan časnih sestara bazilijanki te Grkokatoličku crkva sv. Petra i Pavla i rimokatoličku kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije, kroz koje nas je poveo biskup u miru mons. Nikola Kekić. Učenici su imali slobodno vrijeme za igru i druženje na igralištu i lijepo osmišljenim prostorima. Uzbuđenje zbog izleta i radost doživljajem Žumberka učenici su pokazali pjesmom na dolasku i povratku, među kojima je bila i neslužbena himna ovog predivnog kraja, a čiji stihovi govore: „aj-haj-haj divan je Žumberak kraj“.

učitelj Igor Kupres

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2022. 17:17

Uživo o projektu Hand in Hand

Ovoga tjedna u našu školu pristigle su voditeljice projekata u Institutu za društvena istraživanja iz Zagreba kako bi predstavile novi međunarodni projekt u koji je uključena naša škola – Hand in Hand. Podsjećamo, riječ je o Erasmus+ KA3 projektu čiji je cilj osnažiti učitelje za složenost svakodnevnog rada i fleksibilnije suočavanje s izazovima, kroz primjenu programa namijenjenog razvoju socio-emocionalnih kompetencija i svijesti o različitosti kod učitelja.

Naša škola odabrana je kao jedna od eksperimentalnih, a djelatnice IDIZ-a temeljito su pojasnile sve detalje i raspored pojedinih aktivnosti koje započinju već u kolovozu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2022. 07:33

Maturalac sedmaša u 24 sata

U novom broju 24 sata objavljen je tekst vezan uz boravak naših učenika 7. razreda na nedavnom maturalnom putovanju u Istri.

Učenici i učitelji bili su smješteni u hotelu u Dugoj Uvali, a organizacija putovanja bila je povjerena agenciji Trakostyan-tours iz Varaždinskih Toplica.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/katastrofalni-uvjeti-docekali-djecu-u-dugoj-uvali-profesoricu-su-izgrizle-stjenice/2372184.aspx

https://www.glasistre.hr/istra/ekskurzija-iz-nocne-more-samoborske-osnovce-u-hotelu-s-tri-zvjezdice-u-dugoj-uvali-docekao-horor-802689

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 6. 2022. 07:50

Razgovori za posao - pedagog/inja

Razgovori s kandidatima koji ispunjavaju sve uvjete natječaja za stručnog suradnika - pedagoga/inju obavit će se u ponedjeljak, 20. lipnja u 12 sati.

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 6. 2022. 06:57

Bez primljenog pogotka do naslova najboljih

Voditelj škole nogometa NK Bregana Antonio Biondić izvijestio nas je o sjajnom uspjehu pionira Bregane koji su na impresivan način osvojili 9. Crikvenica Cup! Šest utakmica, isto toliko pobjeda - bez ijednog primljenog pogotka!

U skupini su „padali“ NK Laško (5:0), NK Lokomotiva Rijeka (2:0), NK Kurilovec (1:0), dok je u četvrtfinalu jedan pogodak bio dovoljan za pobjedu protiv Bistre. U polufinalu odlična utakmica protiv austrijskog prvoligaša WAC Wolfsberga (1:0) i isto tako odlična igra naših igrača koja je donijela finale.

U finalu od početka do kraja momčad Bregane je pokazala kvalitetu više u odnosu na protivnika NK Mladost Zabok (2:0) i osvojila zasluženo 1. mjesto! Uz timski uspjeh Petar Copić proglašen je najboljim igračem turnira, dok su u „dream team“ ušli i Jan Bošnjak, Matej Kruhan i Matija Pašara.

Od učenika naše škole igrali su: Karlo Sauer, Matej Kruhan, Domagoj Štrkalj, Luka Cicvarić, Marin Vidović, Filip Fresl, Matija Marković te naši bivši učenici Toni Bratanić, Jan Bošnjak i Luka Noršić.

Svaka čast, momci!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 6. 2022. 14:33

Niko Cicvarić prvak Slovenije u karateu

Ove nedjelje u Ljutomeru održano je ekipno državno prvenstvo Slovenije u karateu. Na prvenstvu su nastupili natjecatelji u 94 ekipe u katama i borbama.

Niko Cicvarić, učenik 3.c razreda, kao vođa ekipe okrunio se naslovom državnog prvaka Slovenija u katama ekipno.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 6. 2022. 14:30

U Školi života samoborskog radija o obljetnici naše škole

(preuzeto s portala radio Samobora)

U današnjem izdanju Škole života proslavit ćemo 60 godina OŠ Milana Langa u Bregani, a gostuju nam ravnatelj Igor Matijašić i školska knjižničarka Ivančica Huđek. Kutak za tehničku kulturu sjaji zlatnim sjajem i to pobjedničkom ekipom sa Svjetske robotske olimpijade, odnosno državnog natjecanja povodom iste održanog u Bunkeru. Erik Braun, Gabrijel Dumbović i Luka Galunić pod vodstvom mentora Ivana Vlainića osvojili su zlato u kategoriji seniora (od 14 do 19 godina) pa im slijede pripreme za svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Također, u posljednjem dijelu emisije možete čuti kakvo događanjima bogato ljeto čeka vrtićance, školarce i studente.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 6. 2022. 11:16

Dalmacija u oku osmaša

Putovanje autobusom trajalo je kraće nego što sam mislio. Svi smo s velikom nestrpljivošću iščekivali dolazak u Trogir, na otok Čiovo, u resort „Malo more“. No, prije dolaska  u Splitsko-dalmatinsku županiju, stali smo na Plitvičkim jezerima i razgledavali prirodne ljepote Like. Nedugo nakon Plitvica susreli smo se s morem.

Sve nas je obuzela sreća kad smo iskoračili iz busa na otoku Čiovu. Uzeli smo ključeve svojih soba i uspeli se stepenicama do vrata svojih apartmana. Ubrzo nakon dolaska sjedili smo za dugačkim stolom, jedući prvi pravi obrok na putovanju. Tu noć nas većina nije mogla zaspati od velikog uzbuđenja što smo napokon došli na odredište, tristotinjak kilometara udaljeno od naših domova. Ujutro smo se opet ukrcali u bus i krenuli na jug prema Omišu gdje smo se ukrcali na male brodiće na rijeci Cetini i otplovili desetak kilometara uzvodno do Radmanovih mlinica. Tamo smo imali odmor i uživali u napetim igrama nogometa i šaha.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 6. 2022. 09:17

Ravnatelj naše škole panelist na Forumovoj konferenciji

Forum za slobodu odgoja (iznimno aktivna organizacija koja obilježava 30. obljetnicu svoga rada) bit će organizator dvodnevne konferencije pod nazivom „Forum za škole – učiti za promjene, učiti za budućnost“ koja će se održati 5. i 6. srpnja u Hotelu Academia u Zagrebu.

Drugog dana konferencije ravnatelj naše škole Igor Matijašić bit će jedan od sudionika panela koji će se baviti ulogom ravnatelja u izgradnji inkluzivne kulture vođenju škole. Uz njega, na panelu će sudjelovati i Snježana Romić, ravnateljica OŠ Lijepa naša (Tuhelj), Maja Feil Ostojić, ravnateljica Škole za primalje (Zagreb), Ivana Orešković, ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića (Grubišno polje) te Željka Štampar Zamuda, ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca (Mala Subotica).

Moderatorica panela bit će Eli Pijaca Plavšić, voditeljica Forumova programa Unaprjeđenje poučavanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 6. 2022. 09:05

Jelovnik za sljedeći tjedan (13. lipnja - 17. lipnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 6. 2022. 07:13

Nezaboravna škola u prirodi

Učenici 4. razreda naše škole proveli su četiri nezaboravna dana, od 30.5. do 2.6., u Školi u prirodi u Dalmaciji. ŠUP je učenje u prirodnom okruženju, traje 24 sata dnevno i omogućava bolje upoznavanje svih sudionika. Takav život i rad u zajednici omogućuje učenicima stjecanje radnih navika te poštivanje dogovora i pravila zajedničkog života te izvršavanje preuzetih dužnosti i obveza da bi zajednica živjela u slozi i razumijevanju.

Putovanje smo započeli u ponedjeljak u 8:00 sati ispred škole krenuvši put Trogira. Nakon razgledavanja najbolje sačuvanog romaničko-gotičkog grada u Srednjoj Europi, zaputili smo se prema hotelu Andrija u Amadria Parku. Učenici su bili oduševljeni hotelom, a posebno su se obradovali kupanju u bazenima prije večere.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 6. 2022. 14:30

Natječaj - stručni suradnik/ica (pedagog) Vijest ima dokument u privitku

- stručni suradnik/ica (pedagog) - 1 izvršitelj na puno radno vrijeme (određeno)

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 6. 2022. 15:21

Iz ravnateljskog kuta - Tramvaj zvan čežnja

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o velikom prosvjedu, tramvajima i fešti, o promjenama i reformama, o zemlji koja može i mora bolje...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 6. 2022. 13:04

Terenska nastava za pamćenje

Učenici drugih razreda naše škole jučer su bili na terenskoj nastavi za sjećanje! U igri, zabavi i učenju o ljudima, običajima i znamenitostima iz prošlih vremenima vrijeme je proletjelo. Posjetili su i razgledali Zavičajni muzej u sklopu dvorca Ozalj i na zanimljiv način, prilagođen njihovoj dobi, slušali priče i zanimljivosti o vlasnicima dvorca i  zmaju koji je obitavao oko njega.

Posebno će im ostati u sjećanju posjeta i aktivnosti koje su proveli na posjedu Contessa. Upoznali su razne vrste konja  i kako se brinuti o njima. Uz interaktivne priče razgledali su bajkovito uređene prostorije posjeda i predmete koji su se koristili u prošlosti. Posebno su ih zaintrigirale legende koje su slušali uz odmor nakon ručka. Oblačili su se u kostime i učili o pravilima lijepog ponašanja.

Dječaci su se uživjeli u uloge vitezova, a djevojčice su izgledale poput princeza. Umorni i puni utisaka vratili smo se pred školu.

učiteljica Anita Ban

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 6. 2022. 12:33

Mrvice iz dnevnog boravka u Žaru ptica

Učenici trećih razreda posjetili su kazalište (Žar ptica u Zagrebu) gdje su gledali kazališnu predstavu Mrvice iz dnevnog boravka prema romanu Sanje Pilić. Priča o neobičnoj zagrebačkoj obitelji koju pripovijeda desetogodišnji dječak Janko o svojim svakidašnjim problemima. Odlučio je izraditi robota koji će mu pomoći i pronaći odgovore na sva njegova pitanja, probleme i zavrzlame.

Uživali smo u predstavi, a posebno je bilo fotografiranje s glumcem Berislavom Tomičićem koji je glumio Bumbara.

učiteljica Vesna Benda

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 6. 2022. 08:32

Trećaši na Medvedrgradu

Učenici trećih razreda škole u Bregani i PŠ Grdanjci išli su na izvanučioničnu nastavu u Park prirode Medvednica. Posjetili smo Medvedgrad, upoznali biljni i životinjski svijet Medvednice od Panonskog mora, kamenog, brončanog, bakrenog, željeznog doba i srednjeg vijeka. Zanimljivi su bili recepti ljekovitih biljaka čime su se ljudi liječili u prošlosti. Popeli smo se na vrh kule te vidjeli prekrasnu panoramu grada Zagreba i šire okolice. Posjetili smo podrum, u kojem smo doživjeli „čari“ špilje i nastambe šišmiša te upoznali prapovijesne životinje Medvednice.

Saznali smo mitove i legende o Crnoj kraljici, zdencu i vješticama u srednjem vijeku. Najzanimljiviji je bio film sjena uz glazbu te smočnica sa namjernicama koje su koristili ljudi u srednjem vijeku. Vidjeli smo maketu Medvedgrada uz prikaz događanja požara, potresa i urušavanja kroz stoljeća. Na karti Medvednice upoznali smo planinarske domove i staze. Na povratku smo se okrijepili i poigrali na Bundeku. Vratili smo se puni dojmova i novih spoznaja o prošlosti Medvedgrada.

učiteljica Vesna Benda

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 6. 2022. 08:24

Jelovnik za sljedeći tjedan (6. lipnja - 10. lipnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 6. 2022. 08:14

Hrvatsko zagorje razveselilo šestaše

Jučer su se učenici šestih razreda naše škole, u pratnji razrednica (Marija Aščić, Andreja Vlahović Gabriša i Dominique Jurić) te učiteljice Nikoline Vidović i učitelja Koste Radanovića, uputili na terensku nastavu u Hrvatsko zagorje. Naša prva postaja bila je ručak u pizzeriji Oro Goro te slobodno vrijeme za igru i razonodu. Učenici su uživali u nogometu, odbojci na pijesku i raznim drugim igrama. Nakon toga uputili smo se do Gupčeve lipe  - ponosnog svjedoka Seljačke bune, koja već stoljećima odolijeva zubu vremena te čuli zanimljivu priču kako se potomci te lipe mogu vidjeti u raznim krajevima Lijepe naše i u nekim europskim zemljama.

Zatim smo posjetili Spomen park Rudolfu Perešinu i čuli priču iz novije hrvatske povijesti da bismo opet nastavili tragom Matije Gupca i posjetili njegov spomenik i Muzej seljačkih buna smješten u dvorcu obitelji Oršić gdje smo vidjeli bogat postav muzeja i čuli zanimljive priče iz hrvatske povijesti. Za kraj naše zagorske pustolovine uputili smo se u Mariju Bistricu. Dan je bio iznimno zanimljiv i sadržajan te u mislima već planiramo neku novu terensku nastavu.

učiteljica Andreja Vlahović Gabriša

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 6. 2022. 14:59

Poziv na 12. sjednicu Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Poziv se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 6. 2022. 14:53

Kviz - Dnevnik Pauline P.

U petak su učenice predstavnice 3.razreda sudjelovale na kvizu Lektira: Dnevnik Pauline P. koji se održao na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor. Na kvizu je sudjelovalo pet škola, a naše su učenice pokazalo zavidno poznavanje omiljene im lektire Sanje Polak. Učenice su na sva pitanja odgovorile točno, a znale su i mnogo više.

Kao nagradu svaka od natjecateljica dobila je dvije knjige na poklon, a jedna je od njih i najnoviji naslov u serijalu Sanje Polak Priče s plaže Pauline P. Učenice nisu skrivale svoje zadovoljstvo, a nakon kviza zajedno su se družile s ostalima te istraživale police knjižnice. Našu školu predstavljale su Rhea Novak, Tonka Hajduković i Helena Belanić, a voditeljica im je bila knjižničarka Ivančica Huđek.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 6. 2022. 13:12

Lara Narančić Miše bacila vorteks za zlato

Protekle vruće svibanjske subote bilo je živahno na atletskim borilištima uz srednjoškolsku dvoranu u Samoboru. Natjecalo se više od sto učenika i učenica petih razreda iz pet škola. Ekipu ŠŠD Vihor vodio je učitelj Igor Kupres, a nastupilo je 22 učenika u četiri discipline. Svaka škola mogla je prijaviti po troje učenika u ženskoj i muškoj konkurenciji za discipline: skok u dalj, trčanje na 60 metara, skok u vis i bacanje vorteksa. OŠ Milana Langa osvojila je 5 medalja u ovim disciplinama:

Djevojčice:

  1. mjesto: Lara Narančić Miše – bacanje vorteksa
  1. mjesto: Hana Bilić – skok u vis

Dječaci:

  1. mjesto: Vanja Konjuh – bacanje vorteksa, Robert Vrančić – skok u vis, Karlo Kalingar – skok u dalj

učitelj Igor Kupres

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 5. 2022. 08:08

Roko i Fabian među najboljima u Županiji

Teniski tereni pored nogometnog igrališta u ulici Josipa Jelačića bili su poprište teniskih mečeva za učenice i učenike s područja županije. Natjecanje je održano po vrlo toplom i sunčanom vremenu, no mladi sportaši su spremili dovoljno tekućine i svaki slobodni trenutak provodili u hladu.

Sudjelovalo je 19 učenika i 12 učenica uzrasta od 5. do 8. razreda, a našu školu predstavljali su Fabian Kos i Roko Dekalić (voditelj Igor Kupres). Oboje su u jesen predstavljali školu na gradskom košarkaškom turniru, a Roko je ostvario i nastup na stolnom tenisu. Pokazali su sportski talent i oboje prošli prve suparnike u ždrijebu, a zaustavljeni su u susretima za polufinale. Fabian je tu imao više šansi, a Roko je naišao na kasnijeg pobjednika koji je trenutno u svome uzrastu 9. u Hrvatskoj. Našim dečkima sve čestitke za nastup i pravi sportski pristup svakom natjecanju.

učitelj Igor Kupres

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 5. 2022. 07:46

Ravnatelj naše škole nagrađen u Sarajevu

Regionalna konferencija okupila je u Sarajevu mnogobrojne nastavnike i ravnatelje škola s područja regije, od Makedonije do Slovenije. Sudjelovao je i ravnatelj Igor Matijašić koji je održao predavanje u sklopu teme „Nova energija za novo vrijeme“.

Višednevni skup zaključen je podjelom priznanja najboljima, a među njima se našao i ravnatelj naše škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 5. 2022. 07:45

Jelovnik za sljedeći tjedan (31. svibnja - 3. lipnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 5. 2022. 07:34

Upisi u prvi razred

Poštovani roditelji budućih prvašića,

sva testiranja u našoj školi su završena, ostalo je još ispunjavanje upisnice.

Upisi u prvi razred osnovne škole održat će se od 31. 5. 2022. (utorak) do 2. 6. 2022. (četvrtak) od 8 do 18 sati. Ukoliko nećete biti u mogućnosti doći u navedenom terminu, molimo vas da kontaktirate školu kako bismo dogovorili drugi termin.

stručna služba OŠ Milana Langa

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 5. 2022. 14:36

Christmas Programming & Greetings 2

Završen je eTwinning projekt pod nazivom Christmas Programming & Greetings 2. Projekt se realizirao u adventu i okupio je 10 partnera iz Hrvatske i Turske. U projektu su sudjelovali učenici 4.c razreda.

Suradnju smo ostvarili s učenicima 1.f razreda OŠ Bogumila Tonija za koje su moji učenici iskodirali ples i naučili su prvašiće plesati tijekom videokonferencije. Također nam je putem videokonferencije učiteljica Arijana Volmost održala online radionicu o Scratch-u i naučila nas raditi božićne priče. U blagdanskom raspoloženju učenici su pomoću programa Draw Free stvarali božićne čestitke i slike. Učenicima je ovo bilo zabavno iskustvo upotrebe digitalnih alata i programiranja obogaćeno blagdanskim raspoloženjem.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 5. 2022. 10:16

Sigurnim korakom u školu 3

Sigurnim korakom u školu 3 međunarodni je projekt u kojemu su ove školske godine sudjelovali učenici 4. c razreda. Projektom su učenici stekli znanja, vještine i stavove kojima su jačali samopouzdanje, razumjeli druge i surađivali s njima, razvijali kritičko mišljenje, određivali svoje izbore, donosili odluke te preuzimali osobnu odgovornost s posebnim naglaskom na sigurnost u neposrednom i virtualnom okružju te prevenciju svih nepoželjnih oblika ponašanja.

Kroz projekt su ostvarene mnoge suradničke aktivnosti u kojima smo sudjelovali. Kroz dvomjesečne teme obilježili smo: Dan sigurnijeg interneta, Dan ružičastih majica, Međunarodni dan žena, dane posvećene vodi, šumi, zdravlju, rijekama. Osmislili smo društvene igre, a posebno zanimljive aktivnosti bile su vezane uz aktivnost Obnovljivi izvori energije. U održanoj videokonferenciji učenici su jedni drugima predstavili autiće na zrak koje su izradili, kao i vjetrenjače. Poseban je bio kviz o energiji kojega smo odigrali s partnerima tijekom videokonferencije. Sudjelovali smo i u natječaju za Međunarodni dječji festival Šibenik sa četiri likovna rada. U zadnjoj temi (U ritmu zajednice) obilježili smo Majčin dan i Dan obitelji te pripremamo humanitarnu prodaju sadnica suncokreta i likovnih radova nastalih za Međunarodni dan Afrike za projekt Škole za Afriku.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 5. 2022. 09:45

U svijetu likovnih umjetnika 4

Projekt U svijetu likovnih umjetnika 4 je međunarodni eTwinning projekt u kojem su učenici upoznali najveće likovne umjetnike svijeta i domovine. U ovaj projekt uključeni su učenici već četvrtu školsku godinu za redom.

Ovim projektom nastojali smo učenike upoznati  sa životom, radom i djelima najvećih likovnih umjetnika svijeta i domovine - upoznati osnovne boje, izvedene boje, uočiti i naučiti o čistoći boja, uočiti boje spektra koje nas okružuju u okolini i prirodi oko nas, prikazati crtom detalje, crtom oblikovati različite predmete - stvoriti uvjete za stvaralački razvoj djece, razvoj njihovih umjetničkih i kreativnih sposobnosti. Sudjelovanjem u aktivnostima ovog projekta učenici su upoznali rad i umjetnička djela ne samo naših domaćih likovnih umjetnika već i ostalih svjetskih poznatih umjetnika. Radom na zadacima učenici su razvijati kreativnost i naučili kritički promišljati. Sva svoja ostvarenja učenici su prikazali na malim prilagođenim izložbama, kako u ustanovi, tako i u lokalnoj zajednici na tradicionalan i suvremen način koristeći dostupne tehnologije.

Izložbu likovnih ostvaraja mojih učenika u projektu možete pogledati u Gradskoj knjižnici Samobor - Dječjem odjelu.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 5. 2022. 09:28

Ljepota različitosti 3

Projekt Ljepota različitosti 3 koji se provodi na eTwinning platformi u 4. c razredu je završio. Unutar projekta realizirali smo mnoge različite aktivnosti koje su bile organizirane dvomjesečno po temama. Tijekom projektnih aktivnosti istražili smo naš zavičaj, a svoje znanje smo podijelili s partnerima putem videokonferencije. Obilježili smo i sve važne dane tijekom godine. Organizirali smo humanitarnu akciju za Novu budućnost i Udrugu Rea. Ugostili smo i drage nam goste, Martina Sinkovića i profesora Dejana Nemčića koji nam je predstavio projekt Afrika – možemo zajedno! u koji smo se odmah uključili humanitarnom prodajom naših izrađenih fašničkih maski.

Istražili smo i prošlost našeg zavičaja, sudjelovali u skupljanju humanitarne pomoći za Ukrajinu. Posebno smo ponosni na suradnju s UOSI Sinergija Samobor – uskrsnu radionicu smo ostvarili sa štićenicima Udruge. Jedna od zadnjih aktivnostima u projektu je ponovna suradnja s UOSI Sinergija Samobor u kojoj smo zajedno s učenicima 2.a razreda naše škole osmislili i oslikali prekrasnu priču o poštivanju različitosti, a to i je jedan od važnih naglasaka u ovom projektu. Na kraju projekta nastao je konačni proizvod projekta - e-knjiga kojoj su doprinijeli svi projektni partneri.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 5. 2022. 09:24

Festival Univerzalne sportske škole 2022.

Zbog blizine zračne luke, ovaj sportski sadržaj održan je uz brojne prelete civilnih i vojnih aviona. Na nogometnom igralištu ŠRC Obrezina održan je 9. Festival Univerzalne sportske škole Zagrebačke županije u organizaciji Županijskog školskog športskog saveza Zagrebačke županije. Domaćin je bila OŠ Šćitarjevo, a uz našu sudjelovalo je još 15 škola, ukupno 160 sudionika u uzrasta od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Školska sportska društva koja provode program Univerzalne sportske škole pozivana su prezentirati vlastiti rad s učenicama i učenicima. Iz svake škole u kojoj se provodi program sudjelovala je ekipa, a naša je bila sastavljena od šest učenica (Jelena Vitko, Marta Matijaščić, Lara Juren, Gloria Bogut, Mara Devernay, Mia Regović) i pet učenika (Luka Sušac, Martin Noršić, Alan Kmezić Janušić, Fran Evdjenić, Josip Kenda) u pratnji učitelja i voditelja programa Igora Kupresa.

Festival nije bio natjecateljskog karaktera, a svi sudionici su prošli 16 različitih sportskih sadržaja te kućama ponijeli zlatne medalje, majice i nezaboravne trenutke. Mada nije bilo osiguranih suncobrana, za sve sudionike bio je osiguran prijevoz, obrok i prekrasno sunce koje je najavljuje dolazak toplog ljeta. Najava svim našim učenicima nižih razreda: idući tjedan završavaju sati Univerzalne sportske škole, a nastavak je već u jesen.

učitelj Igor Kupres 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 14:42

Iz ravnateljskog kuta - Lastane, pomozi

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o "Modroj lasti" i pismima čitatelja, o nastavničkim grupama i protoku informacija, o (ne)strucnosti kadrova i rupama u znanju, o svemogućem Lastanu...

Tekst se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 14:29

Osmaši o upisima u srednje škole pred kamerama RTL-a

Ekipa RTL-a danas je ponovno posjetila našu školu. U razgovoru s novinarkom Zoranom Čičak Kulić učenici Lena Petrinić (8. a) i Roko Beg (8. c) otkrili su u koje srednje škole planiraju ići, a pedagoginja Anja Gunčić osvrnula se na početak prijava u sustav upisa u srednje škole.

Prlog se može pogledati na https://fb.watch/ddAdcUY9vW/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 13:58

Ema i nadalje niže uspjehe

Izabrani su najbolji učenički radovi na 2. likovno-literarnom natječaju “Melitino proljeće” koje organizira Osnovna škola Oroslavje uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Krapinsko-zagorske županije. Na literarni natječaj pristiglo je 327 literarnih radova iz 80 škola RH.

Naša učenica 4. c razreda Ema Dujmović (mentorica Aleksandra Gudlin Mićić) ponovno je bila vrlo uspješna te osvojila 2. nagradu.

Velike čestitke Emi i njenoj učiteljici Aleksandri na još jednom zapaženom priznanju!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 11:09

VAŽNO za buduće srednjoškolce - započinju prijave u sustav

U skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022./2023., prijave kandidata u sustav NISpuSŠ započinju 23. svibnja 2022. godine iza 12 sati.

Kandidati se u sustav prijavljuju putem mrežne stranice srednje.e-upisi.hr s početkom u 12 sati. Prijave u sustav bit će moguće tijekom cijelog upisnog razdoblja. Nakon ulaska u sustav, kandidati moraju pregledati svoje podatke na kartici "Moji podaci" i eventualne nepravilnosti (adresa, ime roditelja, ocjene iz prijašnjih razreda i sl.) prijaviti svom razredniku.

Prijave obrazovnih programa za redovite kandidate počinju 25. lipnja 2022.

Više na https://srednje.e-upisi.hr/#/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 10:26

Petra i Tia određivale vremensku prognozu

Učenice Područne škole Novo Selo Žumberačko bile su prošloga tjedna na terenskoj nastavi u Posjetiteljskom centru Budinjak. Uz stručno vodstvo učenice Petra i Tia prošle su radionicu “Mali meteorolozi” tijekom koje su same izradile mjerne instrumente (vjetrometar, vjetrokaz i barometar), te uz pomoć njih i još nekih pomagala (poput češera), odredile vremensku prognozu za sljedeći dan.

Nakon toga sudjelovale su u maloj prirodoslovnoj šetnji po poučnoj stazi “Staza kneževa” tijekom koje su se upoznale s orhidejama Parka prirode, šumom breze i hrasta cera, spiljom židovske kuće te budinjačkom lokvom na kojoj su uz pomoć mrežica upoznale neke od stanovnika ovih vodenih staništa - planinskog vodenjak i vretenaca u ličinačkom stadiju.

učiteljica Maja Talković Šikić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 08:13

"Dojdi osmaš" u Samoboru

Učenici osmih razreda, u pratnji svojih razrednica i pomoćnika u nastavi, sudjelovali su na manifestaciji „Dojdi osmaš“ u Samoboru. U dvorani srednjih škola prezentirane su mogućnosti upisa u samoborske škole, kako strukovne, tako i gimnazije te ekonomske, turističke i ugostiteljske.

Nakon uvodnih obraćanja domaćina i organizatora, učenici su imali prilike obići školu i neposredno se upoznati s potencijalnim budućim zanimanjima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 08:10

Kvalitetna suradnja škole i lokalne zajednice

O kvalitetnoj suradnji i sinergiji škole i lokalne zajednice već sam puno puta pisao, no lijepe stvari uvijek treba ponovno apostrofirati…

Nedjeljno jutro u našoj školi proveli su članovi DVD Bregana koji su vratili sjaj školskom igralištu na kojem su ostali „tragovi“ velike fešte. Isti ti pripadnici vatrogasaca koji su danas oprali asfalt, brinuli su se tijekom petka da otklone i najmanju zebnju svih okupljenih da bi lampioni mogli prouzročiti bilo kakvu štetu te su u svim situacijama brzopotezno reagirali. Sjajna suradnja škole iz Bregane i članova DVD Bregana, na obostrano zadovoljstvo, traje već nekoliko desetljeća – ne sumnjam uopće da će se nastaviti i nadalje…

Što tek reći za suradnju naše škole i jednog od simbola Bregane – Pekarnice Zemljič? Kad god nešto treba, oni su tu da pomognu i daju svoj obol. Gazdarica Renata Kruhan svojim je delicijama poznata diljem Hrvatske, a njena slavljenička torta školi u čast i ovoga je puta začas „planula“. Na jednaki način nestale su i kokice s pregršt okusa (od tartufa do čvaraka) koje nam je donirala prva hrvatska tvornica kokica smještena upravo u Bregani, na prostoru nekadašnje tvornice namještaja „Šavrić“. I oni su najavili da će rado podupirati sve školske projekte, na veliku radost učenika.

Ovako suradnju škola već godinama ima i s čitavim nizom dobavljača i lokalnih poduzetnika koji se rado odazivaju kad se u školi nešto obilježava. Mnogi od njih bili su i sami učenici naše škole te često uskaču u pomoć svojim doprinosom.

Ono što je posebno važno i treba istaknuti – dosadašnja suradnja s mjesnim odborom podigla se još nekoliko stepenica više, stigli su mlađi ljudi s novim i kreativnim idejama te prepoznali da je upravo prostor škole i njenog okružja centralno mjesto za sva daljnja velika događanja u našoj Bregani.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u obilježavanju 60. rođendana škole!

Do nekog novog susreta…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 5. 2022. 11:03

Svečano obilježena 60. obljetnica škole u Bregani

Spektakularnim vatrometom zaključen je sinoć Dan Bregane – manifestacija u kojoj su snage udružili OŠ Milana Langa (koja je obilježila 60 godina škole u Bregani) i najveći gradski mjesni odbor. Sve je započelo u 18 sati maštovitom priredbom koju su osmislili učenici i učitelji škole u Bregani, nastavilo se otvorenjem izložbi (od povijesnog pregleda, preko likovnih radova učenika do presjeka sportskih uspjeha). U povodu 60 godina škole snimljen je i dokumentarni film u kojem zapažene uloge imaju bivši učenici i učitelji, no zbog tehničkih poteškoća puštena je tek najava pa uskoro slijedi i filmska večer u Bregani te promocija filma. Nakon završetka priredbe okupljeni su se preselili u prostore školskog dvorišta gdje su ih dočekali (uz kotlovinu i piće) tamburaši Od sumraka do zore, DJ Mario i KUD Licitar. U sportskoj dvorani Ljubomir Kerekeš uprizorio je svog legendarnog „Dimnjačara“, a neposredno prije vatrometa s igrališta je poletjelo stotine lampiona s dobrim željama.

Sinoć su u Bregani bili i brojni uvaženi gosti – bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, predsjednica skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, vršitelj dužnosti pročelnika za društvene djelatnosti u Samoboru Silvio Ivan Žugaj, predsjednik Samoborskog športskog saveza Viktor Jozić, najbolji učitelj geografije na svijetu Dejan Nemčić, jedna od najboljih hrvatskih učiteljica - "Ponos Hrvatske" Sandra Vuk, autor lektirnog naslova "Twist na bazenu" - književnik Jadranko Bitenc, direktorica promocije izdavačke kuće Profil Klett Nataša Gjuran i mnogi drugi...

Brojni komentari i čestitke upućene organizatorima potvrdile su da je Dan Bregane naišao na sjajan prijem, a riječi jedne od učenica upućene ravnatelju škole na samom kraju možda i najbolje opisuju kako je to jučer u Bregani izgledalo – možemo li ovo ponoviti odmah sutra?

Odlična suradnja škole i mjesnog odbora nastavit će se i nadalje – na zadovoljstvo cjelokupne lokalne zajednice, prvenstveno mlađe populacije koja je julčer bila iznimno raspjevana i raplesana…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 5. 2022. 08:57

"Glumček" u samoborskoj knjižnici

Učenici Dramske grupe pod vodstvom učiteljice Anite Ban i Lutkari učiteljice Zvjezdane Malović imali su čast sudjelovati na 5. danima dramskog odgoja i scenskog izraza ''Glumček'' u Gradskoj knjižnici Samobor Odjelu za djecu i mlade. Učenici Dramske grupe su se predstavili s tri predstave ( Zaljubitis, Cure i dečki, Telefonska zbrka), a Lutkari su odlučili dramatizirati tekst Sanje Pilić Gimnastika ili sloboda i ispričati priču Kako prebroditi zimske dane u kamišibaj tehnici. Svi učenici su s velikim interesom pratili, a i sudjelovali u Lutkarskoj glazbenoj predstavi „Zika, zika, muzika“ Lucije Stanojević. Pogledali smo i predstave učenika naših susjedni škola, Nove škole i OŠ Bogumila Tonija.

Svi sudionici su svojim nastupom pokazali da vole i njeguju dramski izraz. Veseli i puni dojmova smo se uputili svojim kućama radujući se novim susretima u Gradskoj knjižnici.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 5. 2022. 10:10

Rasprodan i "Dimnjačar"

Nakon predstave "Ocat i sin" koja je odigrana pred prepunom dvoranom u Bregani i druga kazališna predstava koja stiže u naše mjesto naišla je na veliki interes. Karata za "Dimnjačara" Ljubomira Kerekeša više nema pa u petak legendarnog Varaždinca očekuje posve ispunjeno gledalište.

Projekt BRK (Bregana Kultura) kojeg zajednički potpisuju POU Samobor i naša škola već se sada pokazuje kao pun pogodak...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 5. 2022. 19:00

Aleksandra Gudlin Mićić zaključila konferenciju u Vodicama

Na netom završenoj Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji za učitelje razredne nastave i stručnjake koji se bave primarnim obrazovanjem (koja se pod nazivom „Pogled u učionicu – od tradicije do suvremenosti“ održala u Vodicama) sudjelovale su i tri naše učiteljice razredne nastave – Suzana Kos, Aleksandra Gudlin Mićić i Natalija Hrenek Prosoli.

Čast da svojim predavanjem zatvori trodnevni skup imala je učiteljica Gudlin Mićić koja je okupljene upoznala s mnogobrojnim projektima u kojima sudjeluje zajedno sa svojim učenicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 5. 2022. 12:51

Hajdemo Regoču, da vidiš krasote po svijetu

Učenici naše škole bili su sudionici likovnog natječaja "Hajdemo Regoču, da vidiš krasote po svijetu" u sklopu tradicionalne manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić". Radovi Ane Vite Šlatke, Tare Vitas, Lucije Fresl i Danijela Dorotića izloženi su u galeriji u Slavonskom Brodu.

Čestitke učenicima i mentorici Dominique Jurić!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 5. 2022. 08:44

Ravnatelj naše škole predavač na konferenciji u Sarajevu

Na regionalnoj konferenciji "Svijet obrazovanja briše granice" koja će se krajem svibnja održati u Sarajevu sudjelovat će i ravnatelj naše škole Igor Matijašić.

Četvrta po redu konferencija djelatnika škola s prostora bivše države okupit će više stotina sudionika, a ravnateljski dio predavanja nosi naziv "Nova energija za novo vrijeme".

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 5. 2022. 08:15

Jelovnik za sljedeći tjedan (23. svibnja - 27. svibnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 5. 2022. 08:13

Predstavnici Vijeća učenika u Bunkeru

Jučer je za predstavnike Vijeća učenika u samoborskom Centru za mlade (Bunkeru) održana radionica.

Više na https://www.samobor.hr/grad/

mladi-izrazili-svoje-ideje-n7903

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 5. 2022. 08:47

Odbojkaški turnir djelatnika škola

Nakon više od dvije godine održano je odbojkaško natjecanje mješovitih ekipa djelatnika osnovnih škola. Pandemija je zaustavila brojna natjecanja, a naša škola odlučila je pokrenuti nove aktivnosti i ugostiti osnovne škole iz Sesveta, Dugog Sela i Svetog Martina pod Okićem.

Langovci su najprije izgubili od OŠ Luka iz Sesveta, a zatim ostvarili je dvije pobjede u utakmicama protiv OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem i OŠ Josip Zorić iz Dugog Sela. Nitko od 30 sudionika nije previše slavio niti tugovao zbog rezultata, ali su svi izrazili oduševljenje što su se pokrenula natjecanja i druženja djelatnika koja su svima nedostajala. Gosti nisu krili svoje zadovoljstvo idejom za održavanje turnira i organizacijom te se svi raduje pokretanju poznatog OLOŠ-a, odnosno odbojkaške lige u kojoj su sudjelovali naši učitelji i djelatnici. Velik doprinos organizaciji dao je dvojac povremenih odbojkaša, kuharica Mirjana Bencalić koja se pobrinula da gosti dobiju doručak i ručak te ravnatelj Igor Matijašić koji nas podupire u nizu ovakvih događanja.

Naša škola nastupila je u sastavu: Tihomir Ivanec, Ivana Smolej Kolarek, Ivo Ikić,  Helena Bišćan Motočić, Ružica Alvir, Ivančica Huđek i Igor Kupres. Sudio je također bivši odbojkaš u ekipi škole, profesor Dejan Ćosić, a uz njega pomagali su učenici Borna Margetić te Lorena Koletić i Antonela Gluščić za zapisničkim stolom.

učitelj Igor Kupres

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 5. 2022. 08:31

Radionica o očuvanju prirode za četvrtaše

Povodom prvog festivala knjiga i planina pod nazivom „Brdo knjiga“ Samoborski muzej u suradnji s Hrvatskim šumama u parku ispred Muzeja, organizirao je radionicu za najmlađe osnovnoškolce. Učenici četvrtih razreda OŠ Milana Langa su sudjelovali u radionici koju je vodio Robert Pjajčik, revirnik Šumarije Samobor. Cilj radionice je bio osvijestiti najmlađe o važnosti šuma, šumskoj vegetaciji i očuvanju prirode.

Učenici su posjetili i Muzej grada Samobora, gdje su pogledali stalni postav i Dječji odjel knjižnice grada Samobora. Još se jednom pokazalo da je izvanučionična nastava i učenje u prirodnom okruženju najprimjereniji način poučavanja.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 5. 2022. 07:37

Jelovnik za sljedeći tjedan (16. svibnja - 19. svibnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 5. 2022. 07:35

Fašnički izlet u Karlovac

Na nagradni fašnički izlet u nezaobilazni grad na četiri rijeke, Karlovac, uputili su se jutros učenici 5. a, 5. c, 6. c i 7. a u pratnji razrednika Igora Kupresa, razrednica Andreje Fabac, Dominique Jurić, Maje Pritišanac Jug, knjižničarke Ivančice Huđek, učiteljice Nikoline Vidović te pomoćnice u nastavi Anite Veršić.

Prva je postaja bila stari grad Dubovac koji smo detaljno razgledali, a posebno nas je oduševio vidikovac s kojeg puca pogled na čitavi Karlovac. Zatim smo istražili Gradski muzej Karlovac i učili o povijesnom značaju grada u obliku šesterokrake zvijezde. Posjetili smo i Aquatiku - Slatkovodni akvarij u kojem smo se upoznali s bogatstvom flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava.

Nakon tri stručna vodstva i mnoštvo novih informacija i spoznaja, prošetali smo uz rijeku Koranu predivnom šetnicom te slobodno vrijeme proveli na igralištu. Dan je bio prepun aktivnosti i vrijeme nam je proletjelo te smo se u Breganu vratili sretni i zadovoljni što nismo bili samo prolaznici u Karlovcu, već smo se zaustavili i stvorili uspomene u Gradu Zvijezdi.

učiteljica Nikolina Vidović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 5. 2022. 07:40

Pročitana i "Plava lisica"

Čitateljski klub Oš Milana Langa Bregana ne prestaje biti aktivan!

U mjesecu svibnju na red je došla skandinavska književnost i intrigantna knjiga "Plava lisica" koja je otvorila mnogobrojna pitanja i potaknula dugotrajnu i konstruktivnu raspravu o mnogim životnim epizodama.

Još jedna lijepa srijeda u Bregani je okončana, a već je dogovoren i novi naslov (Voda za slonove)...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 5. 2022. 07:38

Humanitarna akcija 8. a razreda

Pozivamo vas da se odazovete akciji 8. a razreda.

Prikupljaju se prehrambeni i higijenski artikli, artikli za djecu, kućanske potrepštine, odjeća, obuća… Po završetku akcije, sakupljeno će se odvesti u Crveni križ te namijeniti Caritasu i prognanicima iz Ukrajine.

Akcija će se provesti sutra (petak 13. svibnja) na školskom igralištu od 9,45 do 10,30 sati.

Veselimo se susretu!

učenici 8. a i učiteljica Valentina Curman

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 5. 2022. 07:33

Radovi naših učenika u Galeriji Prica

U maloj dvorani Galerije Prica otvorena je 17. Izložba kreativne likovne radionice IRPO 2021. / 2022. Radovi (među kojima se nalaze i ostvaraji naših učenika) će se moći razgledati do 22. svibnja.

Kao što ističu organizatori, mali i veliki kreativci u sedamnaestoj sezoni Kreativne likovne radionice iRPo razvijali su različite likovne tehnike i vještine. Crtali su olovkom, ugljenom i tušem po promatranju i iz mašte, a slikali su akvarelom, temperom, grattageom i kolažem. Od gline su nastali upotrebni predmeti: zdjele, tanjuri, šalice, vaze, svijećnjaci i lampe. Kiparske tehnike modeliranja su primijenili u skulpturama malih formata i reljefima. Grafiku su otkrili kroz produkciju male tiskane serije u tehnici linoreza i suhe igle.

Više na https://www.samobor.hr/galerija-prica/izlozba-kreativne-likovne-radionice-irpo-20212022-n7817

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 5. 2022. 08:25

Iznimno raznovrsno obilježen Dan Europe

Dana 9. svibnja obilježava se Dan Europe, a učenici 8. razreda danas su imali prilike učiti o Europskoj uniji iz različitih gledišta. Učiteljica Sanja Rapljenović upoznala ih je s povijesnom i geografskom perspektivom, učitelj Marin Rimac vodio ih je kroz taktove himne Europske unije, Ode radosti, učenici su na satu njemačkog jezika kod učiteljice Dijane Starčević izrađivali plakate o zemljama EU, dok su učiteljice Andreja Vlahović Gabriša i Nikolina Vidović održale jezične sate tijekom kojih su učenici učili o Uniji, ali i specifičnostima drugih jezika, kultura i zemalja.

Na samom kraju netipičnog školskog dana učenicima je predavanje o mogućnostima studiranja i obrazovanja u Europskoj uniji održala gradonačelnica Samobora Petra Škrobot. Na veoma zanimljiv način ispričala im je svoje iskustvo, istaknula prednosti korištenja europskih sredstava i ohrabrila ih da se odvaže na ovaj način steći neprocjenjiva iskustva. Dan je zaokružen kvizom o poznavanju Europske unije.

I naša je škola imala priliku sudjelovati u nekoliko europskih projekata te je naš zadnji projekt financiran iz europskog Erasmus+ fonda te se nadamo da će naši učenici i sami prepoznati blagodati Unije i u budućnosti gostovati na nekom novom Danu Europe gdje će iznijeti vlastite dojmove i europska iskustva.

učiteljica Nikolina Vidović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 5. 2022. 17:04

Iz ravnateljskog kuta - Neka rade svoj posao

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o udrugama ravnatelja, o učiteljima i istraživačkom novinarstvu, o sindikatima i intelektualcima, o (ne)kvaliteti...

tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 5. 2022. 14:31

Ah ta lektira, ne da mi mira

Učenici drugih razreda matične škole i PŠ Grdanjci prošloga su tjedna uživali u glumačko-lutkarskoj predstavi "Ah ta lektira, ne da mi mira". U predstavi se govori o problemu sve manjeg čitanja među mlađom populacijom. Glavni likovi, brat i sestra moraju pročitati svoje lektire, no svatko bira svoj način – ili pronaći sadržaj na internetu ili pročitati cijelu knjigu.

Glumački ansambl čine mladi umjetnici iz Samobora koju su ovu predstavu osmislili tijekom pandemije -  Jakov Jozić, Hana Kunić i Jan Novosel.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 5. 2022. 08:30

Budući prvašići stigli u našu školu

Na kraju prošloga tjedna u našu su školu stigli vrtićanci. Riječ je o dugogodišnjoj praksi  koja naša škola ima s Dječjim vrtićem „Izvor“ koji nam se nalazi u susjedstvu. Zajedno sa svojim voditeljicama budući prvašići dolaze u posjet sadašnjim učenicima 1. razreda.

Sudeći po reakcijama na odlasku, školski sat je (pre)brzo prošao - veselimo se suradnji i nadalje!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 5. 2022. 07:33

Pregršt odličja za braću Cicvarić

U Slovenskim Konjicama održan je jak međunarodni karate turnir Horse Cup 2022. Nastupilo je  550 natjecatelja iz 76 klubova i 8 država. Naš učenik Luka Cicvarić (7. b), član karate kluba Brežice, uvjerljivim je pobjedama s 5:0, 5:0, 4:1 te 5:0 osvojio zlatnu medalju te pobjednički pehar. Luka je kasnije nastupio i u kategoriji starijih kadeta gdje je izvrsnim izvedbama nakon zbrajanja ocjena svih krugova osvojio brončanu medalju.

Luki je zlatnu medalju i pehar uručio Enver Idrizi, legenda svjetskog i hrvatskog karatea, poznat po osvajanju prvog odličja za Hrvatsku. Niko Cicvarić, učenik 3.c razreda, osvojio je brončanu medalju u katama pojedinačno, a kao vođa dječaka te mlađih kadeta još dvije brončane medalje u ekipnim nastupima.

Bravo, dečki!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 5. 2022. 07:28

Prošlost grada Samobora

Učenici trećih razreda naše škole i PŠ Grdanjci išli su na izvanučioničnu nastavu u Samobor. Posjetili smo muzej, upoznali ostatke predmeta našeg zavičaja od Panonskog mora, kamenog, brončanog, bakrenog, željeznog doba do danas. Vidjeli smo maketu starog grada Samobora.

Saznali o Ilircima  Ferdi Livadiću, Stanku Vrazu i Ljubici Cantilli. U sklopu muzeja posjetili smo i etno kuću samoborskog kraja te saznali o načinu života u prošlosti našeg zavičaja. Nakon posjeta muzeja prošetali smo do parka Vugrinščak gdje smo se okrijepili i igrali. Šetnicom smo se vratili do Trga kralja Tomislava gdje smo zastali i vidjeli kuću u kojoj je živjela Ljubica Cantilli te kuću u koju je dolazio Antun Gustav Matoš.

Zastali smo na mostu rijeke Gradne i spoznali zašto Samobor nazivaju Mala Venecija. Vidjeli smo kuću prve samoborske škole. Posjetili smo Park domovinske zahvalnosti te Ljubičin grob. Vratili smo se puni dojmova i novih spoznaja o prošlosti našeg predivnog samoborskog kraja.

učiteljica Vesna Benda

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 5. 2022. 11:31

Klokan bez granica 2022. Vijest ima dokument u privitku

Stigli su rezultati međunarodnog matematičkog natjecanja „Klokan bez granica“. Među nagrađenima (onima koji se nalaze u 10% svih učenika u Hrvatskoj koji su najbolje riješili test) ponovno se nalaze i učenici naše škole.

Popis nagrađenih nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 5. 2022. 11:28

Zapisnik s 11. sjednice Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 5. 2022. 11:26

Ema Dujmović u RTL Direktu

Naša darovita učenica Ema Dujmović (4. c) ovoga je tjedna gostovala kod Mojmire Pastorčić u RTL Direktu. Kao što se zna, ona je dobitnica mnogobrojnih nagrada za likovno i literarno stvaralaštvo, aktivno uči kineski jezik, a nedavno se "okušala" i kao profesorica u razredu najboljeg učitelja geografije na svijetu Dejana Nemčića.  Uz sve navedeno, pokrenula je i humanitarnu akciju za djecu Ukrajine.

Emisija se može pogledati na https://tinyurl.com/2p8xd5a5

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 5. 2022. 11:22

Jelovnik za sljedeći tjedan (9. svibnja - 13. svibnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 5. 2022. 11:19

Prvašići obilježili dan Sunca - 3. svibnja

Dolaskom sunčanih dana u nama se budi pozitivno raspoloženje i želja za novim aktivnostima. Potaknuti znatiželjom istražili smo tko nas stalno grije, nikad nije bolestan, radi besplatno i ima energije za još barem 5 milijardi godina.

I našli smo odgovor - Sunce!

učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 5. 2022. 11:01

Nogometaši "haklali" na umjetnoj travi

Gradsko natjecanje u mini nogometu za učenike 5. i 6. razreda održano je u Samoboru na igralištu s umjetnom travom. Natjecale su se četiri škole odnosno ekipe, a naši učenici su zauzeli 3. mjesto.

Bravo za mlade nogometaše i voditelja Igora Kupresa!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 5. 2022. 10:37

Treći krug pametnih pitanja za naše šestašice

Danas su naše učenice šestog razreda Lara Oslaković, Mia Beribak i Carla Mandić, pod vodstvom vjeroučiteljice Ksenije Vilić, sudjelovale u trećem krugu kviza „Pametna pitanja za pametne glave“ na HKR-u.

U prvoj emisiji trećeg kruga natjecale su se s školom iz Ruda od koje su u neizvjesnom pripetavanju izgubile, a danas su nadmoćno pobijedile Salezijansku osnovnu školu iz Zagreba. Čestitke Lari, Miji i Carli na velikom trudu i pokazanom znanju iz geografije, povijesti, hrvatskog jezika i vjeronauka!

vjeroučiteljica Ksenija Vilić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 5. 2022. 13:43

Zasnivanje radnog odnosa - kuhar/ica

Nakon provedenog natječaja i razgovora s kandidatima za zasnivanje radnog odnosa - kuhar/ica, odlučeno je da će s radom u našoj školi započeti kuharica Mateja Tomašković (na neodređeno puno radno vrijeme).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 5. 2022. 12:30

Nikolina Vidović u Školi života

Gostovanje naše učiteljice i naših bivših učenica danas na samoborskom radiju!

(preuzeto s portala radija Samobor)

U današnjem izdanju Škole života poslušajte dojmove s privremenog boravka u Dublinu nastavnice engleskog jezika u OŠ Milana Langa, Nikoline Vidović. Riječ je o Erasmus+ KA1 projektu „Učitelji za učenike 21. stoljeća - Digitalizacija i modernizacija nastave“.

Drugi dio emisije u slavljeničkom je raspoloženju. Naime, učenice 2. razreda samoborske Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Nika Knežević i Tara Ratešić, u kategoriji samostalnih istraživačkih radova osvojile su 1. mjesto na državnoj razini. Svojim radom “Značenje željeznice za stanovništvo i gospodarski razvoj samoborskog kraja na početku 20. stoljeća” bile su najbolje na državnom natjecanju iz povijesti, održanom u Krku od 11. do 13. travnja. Mentor im je bio nastavnik Karlo Mak koji zajedno s njima gostuje u našoj emisiji.

Za kraj najavljujemo Festival znanosti koji će se održati u petak, 6. svibnja od 11 do 17 sati u Samoborskom muzeju. Detalje donosi dr. sc. Dalibor Paar, docent s fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

https://www.radiosamobor.hr/audio/2022_05_02_Skola%20zivota.mp3

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 5. 2022. 10:42

Za Dan škole - Dimnjačar

Predstava "Dimnjačar" stiže u Breganu!

U petak, 20. svibnja, s početkom u 20 sati (u sklopu proslave 60. godišnjice naše škole) u Bregani će biti izvedena predstava koja je do sada imala više od 1300 izvedbi, a u kojoj Ljubomir Kerekeš, na sebi svojstven način, neprestano nasmijava publiku te aktualizira događaje i osobe oko nas.

Riječ je o nastavku sjajne suradnje škole i POU Samobor te nastavku zajedničkog projekta BRK (Bregana Kultura) u kojem se na mjesečnoj bazi žiteljima našeg mjesta omogućuju kulturni sadržaji. Prošli mjesec u Bregani su bili Zlatan Zuhrić i Tin Sedlar s predstavom "Ocat i sin".

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 5. 2022. 09:22

Učenici osmih razreda na Trokutu

Ovoga petka naši su osmaši imali sat povijesti na Trokutu kod Novske. Već po tradiciji, edukaciju o Domovinskom ratu za njih su organizirali članovi Udruge hrvatskih branitelja 151. Samoborske brigade - aktivni sudionici borbi u obrani zapadne Slavonije.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 5. 2022. 09:16

Ema i Lara osvojile nagrade na Lovrakovim danima kulture

U sklopu Manifestacije Lovrakovi dani kulture  Osnovna škola Mate Lovraka (Veliki Grđevac) organizirala je natječaj za učenike osnovnih škola. Odlukom Prosudbenog povjerenstva nagrađene su i naše učenice – u kategoriji literarnih radova Ema Dujmović, učenica 4. c razreda s radom Moje šareno djetinjstvo (voditeljica Ivančica Huđek) te u kategoriji likovnih radova Ema Dujmović, učenica 4. c razreda (voditeljica Ivančica Huđek) i Lara Keresman, učenica 7. a razreda (voditeljica Dominique Jurić)

Velike čestitke učenicama i njihovim mentoricama!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 4. 2022. 10:30

Majuš u Bregani

I ove se godine, sasvim u skladu sa samoborskim običajem koji je zabilježio Milan Lang (po kojem naša škola nosi ime) u Bregani kitio majuš.

Kao što se zna, riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci i drveće poduljim trakama raznobojnog papira.

Tradiciju njeguje i čuva kuharica Mirjana Benalić koja je okitila prepoznatljiv „znak“ na ulazu u našu školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 4. 2022. 10:24

Nove mreže na školskom igralištu

Popularno "školsko" na kojem su odrasle mnogobrojne generacije mladih sportaša Bregane i okolice ponovno je dobilo novo "ruho". Dotrajale mreže koje su se pokidale od silne uporabe zamijenjene su novim. S obzirom na lijepe dane koji dolaze ne sumnjamo da će igralište ponovno biti prepuno mladih nogometaša, rukometaša, odbojkaša...

Sudeći po prvim pokazateljima, nove mreže su pun pogodak - jučer se "španalo" već od jutra...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 4. 2022. 10:21

Fašnički izlet u Ogulin

Nakon odlično odrađenog nastupa na Samoborskom fašniku, slijedila je zaslužena nagrada. Učenici 1. a, 1. b, 3. c, 4. a, 4. b i 4. c razreda su se zajedno sa svojim učiteljicama Jasminom Dadić, Gretom Mahović, Vesnom Benda, Ružicom Fabekovec, Zvjezdanom Malović, Aleksandrom Gudlin Mićić i pomoćnikom u nastavi Antunom Dodićem uputili u čarobni grad bajke i legendi, Ogulin. Uživali smo u Ivaninoj kući bajke.  Dočekali su nas Regoč, Stribor, Sunce djever, Malik Tintilinić, vještice s Kleka i još mnogi drugi čarobni junaci Ivane Brlić Mažuranić.

Mnogi učenici su sa zanimanjem slušali legendu o Đuli dok su stajali nad ponorom rijeke Dobre. Oduševio nas je Park izviđača s brojnim sadržajima, a posebno kameni labirint i poluamfiteatar.

Posjetili smo i Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić. Škola djeluje u staroj školskoj zgradi u centru grada, izgrađenoj 1891. godine na prijedlog našeg prvog bana pučanina - Ivana Mažuranića i jedna je od niti zajedničkih korijena prosvjetiteljstva drevne povijesti. Zahvaljujemo na toplom dočeku ravnateljici Mariji Lovrić i tajnici Mariji Brozović. Prošetali smo školskim hodnicima do školske blagovaonice gdje su nas počastili vrućom pizzom i sokom. Tom prigodom smo razgledali i izložbu dječjih radova koji su pristigli na 2.likovno-literarni natječaj "Hvala ti, hvala, Ivano, za bajke prekrasan dar".

Druženje smo nastavili u središnjem gradskom parku ispred župne crkve Sv. Križa. Park je odjednom ispunilo mnoštvo veselih dječjih glasova. Učenici su jednako uživali na toboganima, igri nogometa, druženju s prijateljima...

Nakon lijepo provedenog dana, prepuni dojmova, uputili smo se autobusom u Breganu.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 4. 2022. 10:10

Poziv na 11. sjednicu Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Poziv se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 4. 2022. 11:00

Naša škola u eksperimentalnoj skupini međunarodnog projekta

S ponosom ističemo da smo u međunarodnom projektu Hand in Hand  odabrani kao jedna od 10 škola u eksperimentalnoj skupini!

Podsjećamo, odabrano je sveukupno 20 škola s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba - u 10 škola (među kojima je i naša) bit će izvedeni programi za učitelje, ravnatelje i stručne suradnike, dok će 10 škola biti u tzv. kontrolnoj skupini te će im po završetku projekta biti ponuđen kraći program razvoja učiteljskih kompetencija.

Tijekom dolazećih dana u našu školu doći će voditeljice projekta kako bi predstavile sve aktivnosti koje se tiču sudionika iz eksperimentalne skupine naše škole, a to su redom: učiteljice razredne nastave Anita Ban, Zvjezdana Malović, Ivana Smolej Kolarek, Aleksandra Gudlin Mićić, učiteljice engleskog jezika Nikolina Vidović i Andreja Vlahović Gabriša, učiteljica matematike Maja Pritišanac Jug, učiteljica povijesti i geografije Sanja Rapljenović, učiteljica likovne kulture Dominique Jurić, učiteljica informatike Sanja Barbarić, učitelj hrvatskog jezika Tomislav Mićić, pedagoginja Željka Ceglec te ravnatelj Igor Matijašić.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 4. 2022. 11:20

Pomažemo prikupljanjem plastičnih čepova

Naša škola u startu je podržala poziv Grada Samobora koji se uključio u humanitarnu akciju ''Plastičnim čepovima do skupih lijekova'' (koju provodi Udruga oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca). Prikupljanjem plastičnih čepova Udruga nabavlja novac za liječenje te financiranje potrebnih lijekova.

Plastične čepove skupljamo već dugo vremena u našoj školi (dosad smo ih odvozili u Zagreb), a budući da je sada samoborski Komunalac osigurao spremnike za prikupljanje plastičnih čepova u reciklažnom dvorištu, danas je domar Darko Celižić odveo prikupljeno.

S akcijom prikupljanja čepova i pomaganjem oboljelima od malignih bolesti nastavljamo i nadalje.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 4. 2022. 11:12

Poziv za iskaz interesa za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručno-komunikacijskog posrednika za učenike s poteškoćama u razvoju Vijest ima dokument u privitku

Poziv za pomoćnike u nastavi nalazi se u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 4. 2022. 11:07

Jelovnik za sljedeći tjedan (2. svibnja - 6. svibnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 4. 2022. 07:07

Likovni natječaj za učenike samoborskih škola

Učenica 4. c razreda Ema Dujmović i OŠ Milana Langa (Bregana) pozivaju sve škole s područja grada Samobora na sudjelovanje u likovnom natječaju:

 

Nada, sloboda, mir i sretno djetinjstvo

 

Propozicije likovnog natječaja: 

- na natječaju mogu sudjelovati svi učenici, a bit će podijeljen u dvije kategorije:

a) učenici od 1. do 4. razreda

b) učenici od 5. do 8. razreda

 

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 4. 2022. 10:51

Iznimno korisno europsko iskustvo

Mobilnost u sklopu Erasmus + projekta „Učitelji za učenike 21. stoljeća - Digitalizacija i modernizacija nastave“, odvela me u prekrasan Dublin, glavni grad Republike Irske na tečaj Best digital tools for language teachers.

Iako već godinama nastojim svoj rad i nastavni proces obogatiti korištenjem raznih digitalnih alata i uvođenjem novih, u moru dostupnih izvora teško je odlučiti i izabrati ono najbolje za naše učenike - bilo u smislu okupiranja njihove pažnje i interesa ili postizanja najboljih rezultata.

Moji učenici su dosad imali prilike upoznati digitalne alate kao što su Wordwall, LearningApps, Bookwidgets, Padlet, Kahoot, Quizzes, Quizlet, Edpuzzle... te su se okušali u izradi prezentacija koristeći PowerPoint ili Sway no u digitalnom svijetu važno je ići ukorak s vremenom i uvijek otkrivati nove izvore učenja tako da sam puna radnog elana krenula u novu avanturu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 4. 2022. 13:18

Armando i Petar Zvonimir osvojili prestižni međunarodni turnir

Već smo mnogo puta pisali o sportskim uspjesima naših učenika, no vrelo uspjeha nikako ne presušuje. Proteklog vikenda održan je međunarodni nogometni turnir „Memorijal vukovarskih branitelja“ za generaciju U-14. Na osamnaestom izdanju turnira iznimno uspješni su bila i dvojica naših učenika koji su nastupili u dresu pobjedničke momčadi (NK Lokomotiva) - Armando Plečko (8. c) i Petar Zvonimir Kostelac (8. a). Petar je ujedno i kapetan zagrebačke momčadi.

Osvojen je turnir bez izgubljene utakmice, a redom su „padale“ momčadi Sjeverne Amerike, NK Istra, NK Hajduk, NK Rijeka te u finalnoj utakmici NK Osijek. Velike čestitke Petru i Armandu te njihovim kolegama – nogometašima, ponosni smo što se u našem mjestu i našoj školi odgajaju takvi vrsni sportaši.

Ovo je još jedan dokaz kako Bregana iz godine u godinu obiluje kvalitetnim mladim sportašima, a ujedno i dokaz kako nam je nasušno potrebna nova sportska dvorana u kojoj bi mnogi budući uspješni sportaši imali kvalitetne uvjete za rast i razvoj…

Bravo, dečki!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 4. 2022. 09:11

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u ŠN

U novom broju Školskih novina nalazi se članak vezan uz obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmi u našoj školi.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 4. 2022. 08:14

Iz ravnateljskog kuta - Junaci našeg doba

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o roditeljima i dopisima, o institucijama i inspekcijama, o junacima i plovidbi...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 4. 2022. 07:02

Andreja Vlahović Gabriša postaje učiteljica-mentorica

Nakon današnjeg dana naša škola bogatija je za još jednog djelatnika koji je napredovao u struci - učiteljica engleskog jezika Andreja Vlahović Gabriša postaje učiteljica-mentorica!

Današnja dva sata u sedmim razredima protekla su u izrazito dinamičnom i veselom ozračju, učenici su imali pregršt aktivnosti koje je za njih pripremila učiteljica, a zadovoljstvo odrađenim nisu skrivali ni savjetnici iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Andreja je u svom prepoznatljivom tonu samo iskazala mnogobrojne odlike koje su ju oduvijek krasile - stručnost, energičnost, zanimljivost, neposrednost, aktualnost, brigu za sve učenike...

S obzirom na mnogobrojne kvalitete koje učiteljica Andreja Vlahović Gabriša posjeduje, napredovanje je stiglo na pravu adresu!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 4. 2022. 16:49

Sretan rođendan našoj Zemlji

Prije odlaska na proljetne praznike učenici 1. a (razrednica Jasmina Dadić) prigodno su proslavili Dan planeta Zemlje koji se obilježava danas.

Poruka je kratka i jasna - sretan joj rođendan od 1. a!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 4. 2022. 07:09

Razgovori za posao - kuhar/ica

Razgovori s kandidatima koji ispunjavaju sve uvjete natječaja za kuhara/icu obavit će se u četvrtak, 28. travnja u 14 sati.

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 4. 2022. 13:03

Pokrenut rad na 3D printeru

Zaslugom učitelja informatike Tomislava Palačkovića zaživjela je još jedna novina u našoj školi koja je odmah naišla na velik interes učenika - pokrenut je rad na 3D printeru. Na samom početku (za probu), napravljena je kockica za društvene igre boravkaša, a u dolazećem periodu najavljuju se novi, zahtjevniji izazovi te radovi koji će se moći koristiti u nastavi.

Podsjećamo, uređaj nam je donirao Bruno Kovačić, zasigurno jedan od najboljih učenika koji je polazio našu školu, višegodišnji državni prvak na natjecanjima iz informatike, tvorac svjetski poznate informatičke tvrtke. Kao što smo već i isticali - možda baš rad na 3D printeru potakne nekog novog mladog informatičkog genijalca da krene njegovim stopama.

(Prva) kocka je bačena…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 4. 2022. 08:31

Jelovnik za sljedeći tjedan (25. travnja - 29. travnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 4. 2022. 08:13

Nezaboravan tjedan u Irskoj

U sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Učitelji za učenike 21. stoljeća - Digitalizacija i modernizacija nastave“ provela sam jedan tjedan na tečaju za usavršavanje nastavnika u Dublinu u Irskoj u organizaciji Europass Teacher's Academy. Cilj tečaja bio je osnažiti učitelje za poticanje kreativnosti, kritičkog mišljenja, suradnje i komunikacijskih vještina kod učenika. Na tečaju su sudjelovali učitelji iz Hrvatske, Češke, Finske, Španjolske i Portugala, što je bila odlična prilika za razmjenu iskustava. U nizu predavanja i radionica učitelji su osvijestili važnost spomenutih vještina, učili kako ih implementirati u nastavu te su i sami sudjelovali u aktivnostima i zadacima u kojima je trebalo kritički promišljati, biti kreativan, surađivati s drugima te učinkovito komunicirati.

Sudionici tečaja imali su organizirane i kulturne aktivnosti kao što su obilazak Dublina u pratnji vodiča te cjelodnevni izlet na zapad zemlje i posjet gradu Galwayju i klifovima Moher.  Sa sobom, osim novih stručnih spoznaja, nosim i nova poznanstva, ali i prijateljstva, brojne uspomene i nezaboravne trenutke provedene na Smaragdnom Otoku. Iznimno sam zahvalna na ovoj prilici te se radujem sve naučeno primijeniti u nastavi te podijeliti s kolegama u školi.

učiteljica Nikolina Vidović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 4. 2022. 13:29

Poziv za iskaz interesa za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručno-komunikacijskog posrednika za učenike s poteškoćama u razvoju Vijest ima dokument u privitku

Poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi nalazi se u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 4. 2022. 13:20

Mjesni odbor i škola u uskršnjoj suradnji

Zadnji dan nastave pred proljetne praznike za učenike prvih razreda naše škole bio je izuzetno uzbudljiv i veseo. Baš kako i priliči prvašićima koje su njihove učiteljice Greta Mahović, Vlasta Vereš i Jasmina Dadić povele na oslikavanje pisanica. U pomoć su spremno priskočile učiteljice iz boravka Nikolina Kramarić i Sara Škiljan te pomoćnik u nastavi Antun Dodić.

Mjesni odbor pribavio je pisanice i potreban materijal, a dječja mašta i spretne ručice su ih ukrasile. Pisanice – simbol novoga života i početka – nose naše poruke mira, ljubavi, zdravlja i veselja!

Mala pisanica u plavoj i žutoj boji kao znak podrške Ukrajini, zečić, rascvjetalo stablo s otiscima prstića neki su od motiva na šarenim pisanicama sa zajedničkom porukom - Sretan Uskrs. 

učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 4. 2022. 07:47

Dobro je činiti dobro

Učenici 4. b razreda su tijekom mjeseca ožujka i travnja nizom aktivnosti osvijestili temeljne ljudske vrijednosti kao što su empatija, prijateljstvo, tolerancija i razumijevanje. Sudjelovali smo u sakupljanju pomoći za Ukrajinu, upoznali smo se (uz pomoć knjižničarke Ivančice Huđek) s poteškoćama koje imaju osobe s Downovim sindromom i osobe s autizmom. U ovo korizmeno vrijeme smo razmišljali o dobrim djelima i pokušali smo svakoga dana učiniti nešto dobro. Prije uskrsnih i proljetni praznika smo posadili i naše razredno stablo.

Njegujući smjernice kojima se kreće naša škola koja ima status Eko škole, odazvali smo se akciji "Zasadi stablo, ne budi panj!". Odlučili smo posaditi drijenak. To je naše autohtono drvo. Nekada su se u našim krajevima na Cvjetnu nedjelju iz svake kuće nosile u crkvu na posvećenje posebno isprepletene grane drijenka. U sadnji nam je pomogao naš domar Alojz Kos. Učenici su s veseljem sudjelovali u kopanju, sadnji i zalijevanju tek posađenog stabla. Nakon sadnje su, prema običaju u našem razredu, tražili čokoladna jaja u školskom vrtu i tako obilježili dolazak Uskrsa.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 4. 2022. 07:28

Primjeri iz prakse - učenici s teškoćama

Jučer su u našoj školi iznimno zanimljivo predavanje održale Sanja Bartaković, psiholog i Nikolina Herceg Beljak, logoped. Članovi Učiteljskog vijeća imali su prilike iz prve ruke saznati (na konkretnim primjerima iz prakse) mnoge stvari vezane uz rad s učenicima s teškoćama.

Pljesak koji su zaslužile na kraju te javna pohvala iz reda učitelja jasno je pokazala koliko je predavanje bilo značajno svima. Vjerujemo da će se suradnja nastaviti – na obostrano zadovoljstvo!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 4. 2022. 15:07

Dan planeta Zemlje

Prije proljetnih praznika odlučili smo proslaviti Dan planeta Zemlje koji se prigodno obilježava 22. travnja u godini. Učenici 4.a razreda umjesto uobičajenih nastavnih sati Tjelesne i zdravstvene kulture te Hrvatskog jezika zajedno su sa svojom učiteljicom i školskom knjižničarkom odradili aktivnosti kojima su osvijestili važnost očuvanja našeg planeta.

Uvodnim predavanjem u učionici na otvorenom porazgovarali su svemu što mogu sami poduzeti kako bi zaštitili Zemlju te o važnosti odvajanja i recikliranja otpada. Potom su na školskom igralištu izvršili zadatke na poligonu koji je za njih postavio učitelj Kupres, s dodatnim zadatkom nošenja predmeta u određenu kantu za odvajanje otpada. Učenici su tako kroz tjelesnu aktivnost razdvajali otpad noseći ga cilju. Zatim su svi zajedno zasadili cvijeće u školskome dvorištu, a potom i mladicu breskve uz pomoć domara.

Druženje je završeno izradom plakata uz prikaz avatara koje su učenici prethodno izradili i opisali, a čija je uloga zaštita svakoga dijela Zemlje.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 4. 2022. 15:01

Pokus u boravku - Neodlučno jaje

S obzirom da nam se bliži Uskrs odlučili smo u produženom boravku 2. b i 3. c provesti pokus u kojem smo koristili jedan nezaobilazan dio blagdanskog uskrsnog stola - jaje. Napunili smo čašu dopola običnom vodom. Pažljivo smo stavili nekuhano jaje u vodu i ono je potonulo na dno. Nakon toga dodali smo 2 žličice soli u vodu i dobro promiješali. Ubacili smo isto jaje u posoljenu vodu. Pitate se što se sad dogodilo? Jaje je plutalo na površini.

Zašto? Jaje pluta u slanoj vodi zbog njezine gustoće. Budući da je jaje gušće od obične vode, u njoj će potonuti.

Zabavite se i vi ovih proljetnih praznika i pokušajte izvesti ovaj jednostavan pokus uz pomoć svojih ukućana.

 učiteljica Ana-Marija Šovagović Zuzjak

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 4. 2022. 08:35

Provjera plivanja u Termama Tuhelj

Učenici 3. razreda škole u Bregani i PŠ Grdanjci imali su provjeru plivanja u Termama Tuhelj. Krenuli smo  autobusom u 8 i 20,  a vratili se u 13 sati. Učenici su uživali u kupanju i provjeri plivanja.

učiteljica Vesna Benda

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 4. 2022. 08:30

Do Save i natrag

Učenici trećih razreda prošlog su tjedna pješice odradili terensku nastavu. Ukratko opisuje učiteljica Vesna Benda: „Prošetali smo cestom za Samoborski Otok, vidjeli smo auto-cestu, naplatne kućice, carinu, granicu sa Republikom Slovenijom te tok rijeke Bregane i Save.  Učenici su upoznali važnost rijeke Save u prošlosti kojom se nekad odvijao promet. Ponovili smo vode tekućice i stajaćice, biljni i životinjski svijet te upoznali važnost i očuvanje voda."

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 4. 2022. 07:24

Čestitka likovne i aranžerske grupe

Sretan Uskrs žele vam likovna i aranžerska grupa!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 4. 2022. 11:00

Ljubičasta biciklijada u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljeno je obilježavanje Ljubičaste biciklijade u našoj školi.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 4. 2022. 07:19

Iz ravnateljskog kuta - Majstori od zanata

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o majstorima i "majstorima", o predispozicijama i kompetencijama, o jednom od najboljih među nama - Zlatku Stiću...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 4. 2022. 07:11

Natječaj - kuhar/ica Vijest ima dokument u privitku

- kuhar/ica - 1 izvršitelj na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 4. 2022. 08:09

I učiteljica Andreja Vlahović Gabriša putuje u Irsku

Nakon Nikoline Vidović (koja se danas vraća) još će jedna naša učiteljica engleskog jezika sljedećeg tjedna boraviti u Irskoj – Andreja Vlahović Gabriša. Tečaj u okviru međunarodnog projekta Erasmus + KA1 (Učitelji za učenike 21. stoljeća - digitalizacija i modernizaciju nastave) nesumnjivo će i Andreji proširiti vidike te omogućiti kvalitetnu edukaciju.

Učiteljica Vlahović Gabriša zasigurno je i najzaslužnija za realizaciju cjelokupnog projekta jer je sve „zakotrljala“, okupila ekipu te mnogo energije uložila u pisanje projekta koji je na kraju odobren.

Želimo i Andreji da uživa baš poput svoje prethodnice Nikoline!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 4. 2022. 10:36

Novo priznanje za likovni rad Eme Dujmović

Ema Dujmović, učenica 4. c razreda (mentorica Aleksandra Gudlin Mićić) osvojila je još jednu nagradu za svoj likovni rad. U povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun, Šibenik je upriličio natječaj „Mačke“ na kojem je sudjelovalo 309 djece iz 18 škola.

Izložba svih radova bit će do srijede u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 4. 2022. 10:26

Ukidanje epidemioloških mjera

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke vezane uz ukidanje dosadašnjih epidemioloških mjera i preporuka u odgojno-obrazovnim ustanovama tijekom pandemije COVID-19, a koje su dostupne na sljedećoj poveznici:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Preporuke-za-sve-odgojno-obrazovne-ustanove-od-pred%C5%A1kolskog-uzrasta-do-visokog-obrazovanja-uklju%C4%8Duju%C4%87i-u%C4%8Deni%C4%8Dke-i-studentske-domove.pdf

U skladu s preporukama, ukidaju se sve epidemiološke mjere i preporuke za odgojno-obrazovne ustanove, osim osnovnih (čišćenje, pranje ruku, provjetravanje). Dakle, odgojno-obrazovni rad i nastava organizira se kao u vremenu prije pandemije COVID-19.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 4. 2022. 14:51

Uskrsna radionica u 4. c

Jučerašnja uskrsna radionica u 4. c bila je obogaćena dolaskom naših dragih gošći iz UOSI Sinergija. Zajedno s članicama Udruge napravili smo pisanice u salvetnoj tehnici. Gospođa Štefanija naučila nas je izrađivati košarice od kolaža iz novina. Vrijedni prstići su uspjeli napraviti jednu košaricu. Pročitala nam je dvije proljetne pjesme i jednu priču o našem zavičaju koje je sama napisala.

Donijela je gospođa Štefanija i svoj Perkinsov stroj na kojemu je brzo napisala imena učenika s idejom da od njih napravimo privjeske. Napravit ćemo ih i to do idućeg susreta kojega smo planirale prije kraja školske godine.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 18:26

Ana Lenard demonstrirala karate vještine

Jučer su  Bruna i Nikola imali intervju s višestrukom karate prvakinjom Anom Lenard, a cijeli je 6. a razred bio publika. Dinamičan razgovor te  poneko pitanje iz publike učinio je običan sat razrednika - satom koji se pamti! Upoznali smo vrhunsku sportašicu, a njezina životna priča i uspjesi prava su inspiracija!

Ispričala nam je kako je započela s treniranjem karatea,  tko joj je bio najteži protivnik, anegdote s putovanja te poneku zgodu iz školskih klupa...  Najviše je voljela tjelesni, a najmanje neke predmete iz sedmog razreda.

Naša gošća  trenira 90 minuta dva puta dnevno. Kad bismo  barem imali vremena učiti  toliko!

Na kraju sata Ana je pokazala neke od najdražih medalja, a zatim   je demonstrirala svoje vještine u školskom predvorju. Naravno, trebala je pomoćnike.

učiteljica Marija Aščić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 15:40

Čitateljski klub provozao "Ljubičasti autobus"

Čitateljski klub djelatnika OŠ Milana Langa nastavlja s djelovanjem. Nakon knjige "Ponos i predrasude" (J. Austen) na red je došao "Ljubičasti autobus" (M. Binchy). 

Jučer su se u prostorima škole okupili revni čitatelji kako bi analizirali navedeno djelo, a vše od sat vremena u razgovoru i druženju začas je prošlo.

Već je zabilježen i termin novog susreta članova kluba u svibnju.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 15:28

Jelovnik za sljedeći tjedan (11. travnja - 13. travnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 15:22

Putujemo...

Ove srijede za učenike drugih razreda održana je izvanučionička nastava na temu promet.

Putovanje je započelo u Bregani odakle smo autobusom krenuli prema Zagrebu. Naše prvo odredište bio je Aerodrom Lučko gdje smo izbliza imali priliku vidjeti manje zrakoplove i jedrilice, naučiti kako se jedrilica pokreće i kreće zrakom, vidjeli smo uzlijetanje zrakoplova i čak ušli u zrakoplov i na trenutak zamišljali da smo piloti.

Naše sljedeće odredište bio je Autobusni kolodvor Zagreb gdje smo obišli perone i prateće službe. Na voznom redu smo pronalazili odredišta s navedenim vremenima polaska i dolaska i na kraju u čekaonici strpljivo pričekali autobus koji nas je odvezao do našeg drugog odredišta, Željezničkog kolodvora Zagreb. I tamo smo obišli prateće službe. Na voznom redu smo pronašli vrijeme polaska vlaka kojim smo trebali putovali do Zapadnog kolodvora, kupili putnu kartu i uputili se na odgovarajući peron. Vlak je malo kasnio što nam je omogućilo da više vremena provedemo na kolodvoru i upoznamo gospodina prometnika. Ubrzo je stigao vlak, smjestili smo se u vagone i iščekivali polazak. Nakon zvuka zviždaljke, vlak je krenuo. Nekima od nas bilo je to prvo putovanje vlakom. Svidjelo nam se!

Zadovoljni i puni dojmova vratili smo se u Breganu što potvrđuju riječi jednog učenika: „Učiteljice, danas je baš bilo dobro!“.

učiteljica Ivana Smolej Kolarek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 15:15

Prva informatička olimpijada

Tijekom ožujka na satovima informatike održala se Prva informatička olimpijada koju su proveli učitelji informatike Feliks Škiljan, Tomislav Palačković i Sanja Barbarić. Natjecali su se svi učenici koji idu na redovnu ili izbornu nastavu informatike, i u matičnoj školi i u područnim školama. Provjeravalo se znanje programiranja, informatička pismenost, korištenje aplikacija i različitih alata za pisanje i crtanje u skladu s uzrastom učenika. Najbolji u svakoj generaciji dobili su i primjerene nagrade.

U nižim razredima prva nagrada bio je miš, a u višima slušalice. Redoslijed najboljih može se vidjeti u tablici uspjeha u prilogu. Želimo puno sreće i iduće godine!  

učiteljica informatike Sanja Barbarić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 15:07

OPG Šimanović – Uskrs na selu

Učenici 1. razreda posjetili su OPG Šimanović u Donjoj Zdenčini. Od dolaska na seosko domaćinstvo aktivnosti su se samo izmjenjivale. Dan smo započeli s doručkom na jutarnjem suncu. Uslijedila je uskrsna radionica  (kaširanje pisanica) u prostoriji ispunjenoj predmetima iz doba naših (pra)baka i (pra)djedova. Učenici su dio predmeta prepoznali, a dio predmeta su vidjeli po prvi puta i naučili čemu služe. Kako se bliži Uskrs, a jaja su simbol toga blagdana, učenici su imali priliku vidjeti nojevo, guščje, pačje i golubovo jaje.

Nakon radionice stigao je traktor s prikolicom. Svi smo se ukrcali i krenuli na vožnju do drugog kraja sela. Tamo smo razgledali poljoprivredne alate i strojeve, poslušali priču o nekoliko vrsta žitarica i, ono najbolje, razgledali mnoštvo domaćih životinja. Uz odrasle životinje na imanju je već i mnogo mladih pa je radost bila još veća. Običaj traženja pisanica u sijenu oduvijek je veselila djecu pa ni mi nismo propustili tu tradiciju. Četiri učenika bila su brza i pisanice su ponijeli kući.

Na kraju sela nalazi se i šuma. Stigli smo brzo jer su traktor i prikolica bili rezervirani samo za nas. Domaćin je učenike upoznao s nekoliko vrsta stabala (hrast, javor, grab, glog, lipa), uspjeli smo vidjeti još i nešto proljetnica, a zatim je uslijedio mali kviz i igra u šumi. Mnoge aktivnosti, edukativni program, svježi zrak, puno kretanja, fini ručak i - došlo je vrijeme za poći kući u Breganu…s punom kutijom pisanica…jer Uskrs je pred vratima!

učiteljica Vlasta Vereš

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 14:58

Digitalne slikovnice

Tijekom veljače i ožujka učenici trećih i četvrtih razreda u Bregani i učenici kombiniranih razreda u područnoj školi Grdanjci na satu informatike sudjelovali su u projektu stvaranja digitalnih slikovnica pod nazivom Čarobni svijet snjegovića knjigoljubaca – SnjegoGrad.  U sklopu projekta upoznali su digitalne slikovnice kao novi medij i uvidjeli kako je čitanje i pisanje (crtanje) zapravo baš zabavno. Cilj projekta bio je približiti učenicima pisanu i digitalnu riječi, naučiti ih čitati.

Pod vodstvom, i uz pomoć, učiteljice informatike Sanje Barbarić učenici su naučili kako se izradi digitalni materijal – slikovnica. Napisali su svoje vesele priče o čarobnom gradu i sve popratili crtežima. Na kraju, svoje kreativne radove uredili su alatom za izradu prezentacija. Pri tome, dobro su se zabavili a istovremeno vježbali su i učili kako rade digitalni alati i aplikacije.

Kako izgledaju radovi učenika možete vidjeti u digitalnom obliku na stanici: https://bregancek.net/

Koliko je pisanje slikovnica bilo zgodno i zabavno učenicima, vidi se iz njihovih radova. A na kraju kad su slikovnice bile gotove, poželjeli su odmah raditi na novima s nekom drugom temom, ovaj puta proljetnom. Tako da možemo najaviti slijedeći projekt digitalnih slikovnica – Proljeće u KukcoGradu.

učiteljica informatike Sanja Barbarić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 14:45

Stigla oprema Školskog športskog saveza Samobora i Svete Nedelje

Naše odlične odbojkašice od sada neće morati kombinirati dvije vrste dresova na natjecanjima. Zbog velikog broja nastupa učenika na sportskim natjecanjima, ovakva se oprema s vremenom uništi pa ju je potrebno redovito nabavljati. Škola je bogatija za dva nova kompleta dresova, komplet markera, desetak lopti i 3 vorteksa.

Riječ je o opremi koju je svim školama s našeg područja omogućio Školski športski saveza Samobora i Svete Nedelje. Savez se prijavio na natječaj koji je još prošle godine raspisalo Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, a trud nije bio uzaludan.

učitelj Igor Kupres

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 07:15

Zapisnik s 10. sjednice Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 4. 2022. 07:11

Zuhra i Tin otvorili BRK

Sinoćnjom predstavom „Ocat i sin“ Tina Sedlara i Zlatana Zuhrića i službeno je započeo projekt BRK (Bregana kultura) koji naša škola realizira uz veliku potporu POU Samobor. Svakoga mjeseca u Bregani očekuje nas po jedan kulturni sadržaj - kazališna predstava, filmska projekcija, stand up nastup, koncert...

Jučerašnja predstava pokazala se kao pravi izbor – prepuno gledalište u nekoliko je navrata prekidalo glumce zasluženim pljeskom, a gromoglasni smijeh odzvanjao je prostorom stare dvorane.

Zuhra i Tin su u potpunosti ispunili očekivanja svih nazočnih, a već su započeli pregovori za kulturni događaj u svibnju…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 4. 2022. 15:39

Odbojkašice 1. u Samoboru

Na gradskom natjecanju iz odbojke koje je održano u tri kola u OŠ Samobor, naše učenice 6. razreda zasluženo su osvojile prvo mjesto.

Bravo za sve naše odbojkašice i njihovu mentoricu Sandru Jurković!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 4. 2022. 15:35

Učiteljica Nikolina Vidović odlazi u Irsku

Nije prvoaprilska šala - još jedna sjajna hrvatska intelektualka odlazi u Irsku! Srećom samo privremeno… Naša učiteljica engleskog jezika Nikolina Vidović sljedećeg tjedna, prva od učitelja koji sudjeluju u međunarodnom projektu Erasmus + KA1 (Učitelji za učenike 21. stoljeća - digitalizacija i modernizaciju nastave), odlazi u inozemstvo na jednotjednu edukaciju.

Sretan put - nadamo se da će se vratiti bogatija za pregršt novih spoznaja koje će joj koristiti u daljnjem radu!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2022. 14:36

Svjetski dan svjesnosti o autizmu - 2. travnja

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja u godini kada želimo potaknuti na prihvaćanje osoba s autizmom te njihovo ravnopravno uključivanje u društvo. Tom su prigodom u knjižnici održane radionice pod nazivom Doživjeti plavi svijet koje je organizirala školska knjižničarka za učenike 1. a, 2. a i 4. b razreda. Učenicima se pokušao približiti svijet autista kroz razne zadatke u kojima su učenici sudjelovali, a težinom izvođenja zadataka pokušali su se poistovjetiti s teškoćama s kojima se autisti svakodnevno susreću.

Učenici su pogledali i kratak edukacijski film nakon kojeg je uslijedio razgovor o tome što oni mogu učiniti kako bi pomogli osobama s autizmom te koja su njihova ponašanja potrebna u određenim situacijama. Potom su svi zajedno izrezivali plave balone i upisivali poruke ljubavi te su bojili plave slagalice koje su postale privjescima ogrlica koje su učenici i djelatnici škole nosili danas u znak podrške svim osobama s autizmom.

knjižničarka Ivančica Huđek

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2022. 13:20

Dan dječje knjige

Sutra (2. travnja) obilježava se Dan dječje knjige prema rođendanu Hansa Christiana Andersena. Kako bi se potaknulo učenike na čitanje knjiga, održan je sat u školskoj knjižnici za učenike 2. C razreda (razrednica Ivana Smolej Kolarek).

Učenicima je školska knjižničarka pročitala ulomak iz knjige Tom Gates je totalni zakon (ali ne baš u svemu) autorice Liz Pichon. Nakon pročitanog učenici su rješavali kviz, a zatim su prema zadanim riječima pisali svoju kratku priču. Priče su bile kreativne, domišljate i humoristične, a potom su ih dodatno ukrasili kaligramima, o kojima se također govorilo na satu. Nakon sata učenici su posudili sve knjige o Tom Gatesu, a po nedostatku istih za sve, odabrali su i druge naslove.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2022. 12:52

Prekrasan dan na natjecanju u Mariji Gorici

Laura Tadić i Matia Obranić, učenici 7. b razreda, predstavljali su našu školu na županijskoj razini Natjecanja iz hrvatskoga jezika koje se održalo u OŠ Ante Kovačića u  Mariji Gorici. Dočekali su nas  iznimno srdačni domaćini. Nakon službenog otvorenja  u sportskoj dvorani, učenici su pisali testove, a mentori  strpljivo čekali. U Mariji Gorici posjetila sam  Dubravku Mataušić, našu bivšu knjižničarku, koja u mirovini uživa u ljepotama krajolika i sve brižno dokumentira svojim fotoaparatom. 

Nakon ručka  organiziran je kratak  izlet - upoznavanje znamenitosti mjesta u pratnji školske knjižničarke. Posjetili smo gotovo pola tisućljeća staru crkvu Blažene Djevice Marije od Pohođenja  (kip Gospe donijeli su franjevci iz Bosne 1527.)  Strmim „putovima Ivice Kičmanovića“  došli smo do rodne kuće  Ante Kovačića, uređenje je tek započeto, a planovi kako žele urediti posjed već u mislima priziva povratak  s cijelim razredom u ovo idilično mjesto. U Općinskoj knjižnici  znatiželjno smo slušali o arheološkim istraživanjima i pronalasku  praslona. (Sad je jasno otkud SLON na ulazu u Općinskoj knjižnici.) Prava poslastica bila je na kraju -   pripovijedanje bajki. Interaktivan i zabavan pristup umjetnice  Margarete Peršić nasmijao je prisutne i skratio vrijeme  napetog iščekivanja rezultata.

Na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika za osnove škole djelovalo je  25 učenika sedmih razreda i 25 učenika osmih razreda. Naši su  učenici  uspješno riješili više od 80% testa i zauzeli izvrsno 6. mjesto Matia i 8. mjesto Laura. Lijep i ispunjen dan u Mariji Gorici dugo ćemo pamtiti.

učiteljica Marija Aščić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2022. 07:39

Online predstavljanje projekta - Hand in Hand

Danas su učiteljica engleskog jezika Andreja Vlahović Gabriša i ravnatelj Igor Matijašić sudjelovali na online predstavljanju međunarodnog Hand in Hand projekta u koji je naša škola uključena. Ukratko je predočen raspored rada u radionicama kao i termini odvijanja istih. Planirano je 6 cjelodnevnih radionica uživo, ali i supervizorski sastanci koji će se provoditi online.

Cilj projekta je osnažiti učitelje za složenost svakodnevnog rada i fleksibilnije suočavanje s izazovima, kroz primjenu programa namijenjenog razvoju socio-emocionalnih kompetencija i svijesti o različitosti. U fokusu projekta su dobrobit učitelja, njihov glas te njihov osobni i profesionalni razvoj.

Odabrano je 20 škola iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba, u 10 škola bit će izvedeni programi za učitelje, ravnatelje i stručne suradnike, dok će 10 škola biti u tzv. kontrolnoj skupini te će im po završetku projekta biti ponuđen kraći program razvoja učiteljskih kompetencija.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 3. 2022. 14:58

Po šumi, širom, bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta

Učenici 1. razreda bili su u Zagrebačkom kazalištu lutaka na predstavi Ježeva kućica i likovnoj radionici pod vodstvom lutkarsko-likovne pedagoginje Ive Lipovac.

Kao i uvijek lutkarsko-likovna radionica kreativna je nadopuna predstavi gdje učenici uz pomoć mašte te škara, ljepila, papira i ostalih materijala izrađuju likove iz predstave. Ovoga puta to su bili jež i lisica. Zadovoljstvo na licima prvašića pokazalo je da je radionica bila vrlo uspješna, zabavna i edukativna te je učenicima obogatila kazališni doživljaj.

Priča u stihovima o simpatičnome Ježu koji voli svoj skromni dom više od ičega na svijetu, pretočena je u likovno i glazbeno atraktivnu lutkarsku predstavu koju su učenici odgledali s velikim zanimanjem, a dugi pljesak na kraju samo je potvrdio kako bi ovakvih događanja trebalo biti češće.

učiteljica Vlasta Vereš

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 3. 2022. 13:20

Jelovnik za sljedeći tjedan (4. travnja - 8. travnja) Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 3. 2022. 09:13

Luciji 10. mjesto, Tara 13.

Domaćin Županijskog natjecanja iz geografije ove je godine bila OŠ Klinča Sela, a učenici su testove rješavali u svojim matičnim školama. Naše predstavnice bile su Lucija Fresl i Tara Vitas, učenice 5. b razreda (mentorica Sanja Rapljenović). Lucija je osvojila 10. mjesto, a Tara je bila 13. među natjecateljima Zagrebačke županije.

Čestitke učenicama i mentorici!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 3. 2022. 07:28

Odabir ponude za izvanučioničnu nastavu - 8. razredi

Na roditeljskom sastanku (29. ožujka) na kojem su prezentirane ponude agencija koje je odabralo Povjerenstvo, roditelji i učitelji su odlučili da se organizacija izvanučionične nastave 8. razreda povjeri agenciji BERGMAN PUTOVANJA iz Samobora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 3. 2022. 08:31

Što je Bregana bez BRK-a?

POU Samobor nastoji maksimalno približiti kulturu građanima, ma gdje se oni nalazili. Kino na putu je prvi takav projekt koji obuhvaća odražavanje filmskih projekcija po mjesnim odborima, a sada u suradnji s OŠ Milana Langa u Bregani pokrećemo drugi takav projekt pod nazivom BRK (Bregana Kultura). Jednom mjesečno organizirat će se različiti kulturni programi – kazališne predstave, filmske projekcije, stand up nastupi, koncerti...

Prvi u nizu događanja je kazališna predstava „Ocat i sin“ Tina Sedlara i Zlatana Zuhrića koja će se održati 1. travnja 2022. u 20 sati, u sportskoj dvorani u Bregani kraj OŠ Milana Langa.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 3. 2022. 14:10

Nogometašice srebrne u Rudama

Na gradskom natjecanju u futsalu održanom u Rudama protekle subote, naše učenice su osvojile drugo mjesto u dvije uzrasne kategorije. Među učenicama 7. i 8. razreda bile su prijavljene samo naša i ekipa OŠ Mihaela Šiloboda. Budući da mlađe učenice mogu igrati u starijem uzrast, ali ne i obrnuto, ovu ekipu su činile i mlađe nogometašice. Pobijedile su učenice iz Svetog Martina pod Okićem rezultatom 2:1.

U mlađoj uzrasnoj kategoriji učenica petih i šestih razreda isto je pobijedila ekipa ŠŠD Okić sa 4:0. Čestitke našim učenicama, a posebno onima kojima je ovo bila prva futsal utakmica u životu.

Ranije su naše učenice nastupile u Svetom Ivanu Zelini na županijskom natjecanju u futsalu za učenice sedmih i osmih razreda i zauzele 6. mjesto.

učitelj Igor Kupres

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 3. 2022. 12:52

Iz ravnateljskog kuta - Danas jesmo, sutra nismo

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o gradovima i županijama, o "šahistima" i figurama", o "našima" i "vašima"...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 3. 2022. 13:09

Prvašići posjetili Agrocentar u Bregani

Učenici 1. b ovoga su petka posjetili su Agrocentar u Bregani (vezano uz nastavu PiD-a i proljeće). Upoznali su se s vrstama sjemenja kao i načinom sjetve. Saznali su što su lukovice i kako se sade. Presadnice cvijeća i ruža vrlo su ih se dojmile.

Sa zanimanjem su promatrali alate koji se koriste u vrtu i voćnjaku osobito u proljeće. Kao pravi mali ekolozi upoznali su se sa prirodnim načinima prihrane biljaka kao i korištenje prirodnih materijala za vezanje biljaka kao što su špaga i rafija. Razgovarali smo i povezivali njihovo iskustvo koje su već naučili o plastici i njenoj štetnosti za okoliš.

Ovo je bilo jedno vrlo lijepo i poučno iskustvo, na veliku radost učenika i učiteljice.

učiteljica Greta Mahović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 3. 2022. 21:32

Andrej 21. u Zagrebačkoj županiji, Ema 24.

Objavljeni su rezultati Županijskog natjecanja iz matematike. Domaćin je bila OŠ Eugena Kumičića, a natjecatelji su zadatke rješavali u svojim matičnim školama. Naši predstavnici bili su učenik 4. c razreda Andrej Matijaščić (mentorica Aleksandra Gudlin Mićić) koji je u kategoriji učenika 4. razreda osvojio 21. mjesto te učenica 6. razreda Ema Kušter (mentorica Helena Bišćan Motočić) koja je u konkurenciji učenika 6. razreda bila 24.

Bravo za naše učenike i njihove mentorice, želimo im još mnogo županijskih natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 3. 2022. 21:28

Ljubičasta biciklijada s ciljem u Bregani

Bregana je ponovno opravdala epitet malog mjesta za velika druženja...

Ovoga puta kao znak podrške osobama s epilepsijom - u suradnji s volonterima koje predvodi Vesna Jelinčić, nakon dvije godine pauze, cilj Ljubičaste biciklijade opet je bio na školskom igralištu u Bregani.

Mnogobrojni biciklisti okupili su se u Samoboru, laganom vožnjom stigli u Breganu, a ovdje ih je dočekala nasmijana i vedra ekipa ljudi iz škole koji su podržali i ovu plemenitu akciju. Kako onda nećeš kao ravnatelj škole biti sretan i ponosan kad znaš da neki ljudi neće žaliti svoga slobodnog vremena ni subotom, nakon napornog radnog tjedna...

Ove godine vrlo aktivno se uključio i naš mjesni odbor na čelu s Markom Matijaščićem te smo zajedničkim snagama brinuli o svakoj sitnici vezanoj uz organizaciju.

Vrhunski pripremljen grah s potpisom novopečene bake, općepoznate kuharice Mirjane prijao je apsolutno svima, bas kao i hladno osvježenje u vidu vode, sokova, piva...

Prema neposrednim povratnim informacijama sve je bilo baš onako sponatno, toplo i neposredno... Ili kao što bi to vrhunski sažela jedna od najvećih pozitivki s ovih prostora Marija Mapilele - "nakon svega što nam se izdogađalo, ljudi su željni baš ovakvih stvari"...

A kad je sve ovako "posloženo", naravno da i dan mora biti prekrasan, baš kao ovaj današnji. Kao što bi rekao neprežaljeni Đole - "netko to od gore vidi sve"...

Do nekog novog druženja u Bregani!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 3. 2022. 21:26

Hokej na travi stigao u Breganu

Malo je onih koji su imali priliku voditi lopticu palicom za hokej na travi i njome pucati po golu. Među njima su od jučer učenici naše škole koji su se odazvali prezentaciji ovog sporta na školskom igralištu. Prvi izrazito topli proljetni dan, bio je učenicima prilika za upoznavanje ovog premalo zastupljenog, no zanimljivog momčadskog sporta. Palice, loptice, poligon za vježbanje, pa čak i opremu vratara donijeli su predstavnici HK Trešnjevka, trener Goran Jamičić i igrač Zvonimir Vuk, ujedno kapetan hrvatske muške reprezentacije.

Pokazujući osnovne rukovanja palicom i elemente igre vrlo brzo su privukli naše učenike koji su vrlo brzo sami počeli „haklati“ hokej na školskom. Prezentacija je održana u sklopu programa Vježbaonica koji ima cilj upoznati učenike od 5. do 8. razreda s različitim sportskim sadržajima, a koju vodi učitelj Igor Kupres.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 3. 2022. 11:55

Poziv na 10. sjednicu ŠO Vijest ima dokument u privitku

Poziv se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 3. 2022. 11:52

Uključili smo se u prikupljanje pomoći za stanovnike Ukrajine

Gradsko društvo Crvenog križa uključilo se u akciju prikupljanja materijalne humanitarne pomoći za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine. U navedenu akciju uključila se i naša škola te su učenici u suradnji s razrednicima i roditeljima prikupljali potrebne stvari.

Danas je prva velika pošiljka odvezena u Samobor, a s prikupljanjem pomoći u našoj školi nastavljamo i nadalje.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 3. 2022. 10:38

Odabir ponuda - izvanučionična nastava (8. razredi)

Nakon razmatranja prispjelih ponuda na javni poziv za organizaciju višednevne izvanučionične nastave (učenika 8. razreda) Povjerenstvo je odabralo tri ponude agencija koje će biti prezentirane na roditeljskom sastanku 29. ožujka (utorak) u 18 sati.

To su ponude turističkih agencija OBORD, BERGMAN PUTOVANJA i EKLATA.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 3. 2022. 07:21

Rasprodane karte za predstavu u našoj dvorani

Sve karte koje su bile u prodaji "planule" su i tjedan dana prije predstave...

Što će tek biti kad budemo imali novu sportsku dvoranu?

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 3. 2022. 13:41

Skoro sve za 5

Prva petica. Naše učenice zauzele su 5. mjesto u odbojci. U OŠ Antuna Augustinčića u srijedu je održano Županijsku natjecanje u odbojci za djevojčice, uzrast petih i šestih razreda. U odsustvu njihove učiteljice Sandre Jurković, koja ih je nakon obaveza u školi došla posjetiti na natjecanje, ekipu je vodio učitelj Igor Kupres.

Druga petica. Sve naše učenice rekle su da su uživale igrajući u novoj dvorani. Tek ove školske godine otvorena, sa svim potrebnim spravama, novim svlačionicama, trodijelna sportska školska dvorana u kojoj su se paralelno na tri terena odigravale utakmice. Dvorana kakva nedostaje našoj školi. Dvorana za 5.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 3. 2022. 11:26

Jelovnik za sljedeći tjedan (28. ožujka - 1. travnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 3. 2022. 07:25

Započelo testiranje djece - budućih prvašića

Danas je započelo testiranje djece - naših budućih prvašića, a baš kao i prošlih godina, pedagoginja Željka Ceglec i defektologinja Ljiljana Fresl pripremile su zadatke koji će utvrditi spremnost djece za školu.

Molimo sve roditelje koji još nisu rezervirali svoj termin testiranja da se čim prije jave u pedagošku službu škole, na broj telefona 3324 – 442.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 3. 2022. 12:23

Mara Rozijan na županijskom LIK-u u Zelini

Jučer smo bili na Županijskoj izložbi likovnih radova LIK 2022. u OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini. Našu školu predstavljala je Mara Rozijan, učenica 8. c razreda. Škola domaćin organizirala je svečani glazbeno-literarni program. Nakon podjele zahvalnica i priznanja, sjeli smo u autobus kojim smo se odvezli u podnožje Zelinske gore te smo se pješačeći uputili u razgledavanje ruševina starog Zelingrada. Potom smo pješačili do planinarske kuće "Kladeščica" gdje nam je bio organiziran ručak.

U predivnom ambijentu, na svježem zraku i sunčanoj terasi planinarskog doma učenici su se slobodno družili te su sklopljena brojna nova poznanstva. U ranim poslijepodnevnim satima krenuli smo nizbrdo do autobusa koji nas je čekao i vratio do škole. Potom smo se zahvalili srdačnim domaćinima, pozdravili te smo se razišli ispunjeni dojmovima s lijepe izložbe i krasnog planinarskog izleta koji nam je pružio mnoštvo novih likovnih inspiracija i motiva.

učiteljica Dominique Jurić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 3. 2022. 12:13

Predavanje o financijskoj pismenosti za osmaše

Jučer je u našoj je školi organizirano predavanje „Financijska pismenost – štedopis“  u kojemu su sudjelovali učenici osmih razreda u pratnji svojih učiteljica Helene Bišćan Motočić i Andreje Fabac. Kako bi naši učenici pronašli savjete o financijskoj pismenosti, upravljanju novcem, školi je donirano 20 udžbenika Novac i ja  koje mogu pronaći u našoj školskoj knjižnici, a digitalno izdanje na https://www.stedopis.hr/wp-content/uploads/2016/06/NOVAC_i-Ja_e-zidanje_18.1..pdf

Poticaj za čitanje knjige izrekla je urednica Marina Ralašić:

„Dragi učenici, u školi ćete dobiti vrijedna i korisna teorijska i praktična znanja iz različitih područja, ali o ispravnu upravljanju svojim novcem, štednji i ulaganju te o ekonomiji dosad vjerojatno niste imali priliku doznati više. Međutim, već vas sada, a osobito kada se jednoga dana osamostalite (to će se dogoditi brže nego mislite), čekaju mnogi izazovi zbog kojih je važno što prije postati financijski i ekonomski pismen.

Bez osnovnih financijskih znanja, ispravnih financijskih stavova i ponašanja teško ćete se moći suočiti sa svijetom u kojem je trošenje naglašenije od štednje i ulaganja; a bez razumijevanja ekonomije nećete razumjeti djelovanje tržišnih zakonitosti u svakodnevnome životu.

Znate li što je novac i kako se stvara, zarađuje, troši i štedi? Jeste li ikada razmišljali o tome što utječe na cijene stvari koje kupujete? Znate li kakve veze ima obrazovanje s plaćom, uspjeh s radom i kako oglasi utječu na potrošnju? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronaći ćete na ovim stranicama.

Nastojali smo na jednostavan i zanimljiv način objasniti osnovna novčana pitanja u stvarnim životnim okolnostima da biste razumjeli kako na vas utječe financijsko i ekonomsko okruženje.

Ovaj će vam udžbenik dati osnovne informacije o novcu na razumljiv i zabavan način kako biste sada i u godinama koje su pred vama mogli donositi pametne financijske odluke.“

Više o financijskoj pismenosti možete pronaći na https://www.stedopis.hr/  gdje se nalazi i besplatna škola financijske pismenosti  za mlade https://www.stedopis.hr/pametno-sa-svojim-novcem-uvod-2/

učiteljica Andreja Fabac

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 3. 2022. 07:35

Dani hrvatskog jezika - kviz

Povodom Dana hrvatskog jezika koji su se obilježavali protekli tjedan 11. 3. – 17. 3., u našoj je školi organiziran kviz u kojemu su sudjelovali učenici sedmih razreda u pratnji svojih učitelja Hrvatskog jezika Valentine Mahović, Marije Aščić i Tomislava Mićića. Petero učenika svakog sedmog razreda odgovarali su na pitanja vezana uz poznavanje hrvatskog jezika te su pokazali da razumiju bogatstvo našeg jezika, a vješti su bili i u jezikolomilicama, snalažljivi u pantomimi, a posebno su bili kreativni u pisanju peterostiha o ljubavi prema svom jeziku. Ostali učenici bodrili su svoje predstavnike dok su se oni borili za svaki bod.

Kviz je vodila školska knjižničarka Ivančica Huđek, a točnost i kreativnost ispunjenih zadataka ocjenjivalo je tročlano stručno povjerenstvo: Ljiljana Fresl, Nikolina Vidović i Nikolina Kramarić. Nakon svih sedam uspješno riješenih zadataka, proglašen je razred koji je imao najviše znanja, sreće i kreativnosti u rješavanju istih, a to je 7.a. Svoju nagradu u vidu torte za cijeli razred primit će na sljedećem satu razrednika koju će im pripremiti kuharica Mirjana Bencalić.

Kviz je protekao u izvrsnom raspoloženju, dobrom natjecateljskom duhu, zabavi i smijehu, a fotografije možete pogledati u prilogu.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 3. 2022. 07:06

Dan hrvatskog jezika u četvrtim razredima

Ove smo godine prigodno obilježili Dane hrvatskog jezika u 4. a i 4. b razredu dvosatnim radionicama u školskoj knjižnici. Učenici su se ukratko upoznali s povijesnim zbivanjima i važnošću imanja i poznavanja vlastitog jezika, a zatim se govorilo o bogatstvu hrvatskog jezika, utjecaju drugih jezika na naš te važnosti davanja prednosti hrvatskim riječima u govoru i pismu. Za tu prigodu učenici su se prisjetili riječi našeg zavičaja, a pomogli su im bake i djedovi te smo nakratko oživjeli riječi koje još samo naši stari znaju što znače.

Učenici 4.a razreda izradili su plakat o svemu navedenom, dok su se učenici 4. b upoznali s korištenjem rječnika. Obrazovni dio bio je popraćen raznim aktivnostima i igrama u kojima su učenici uživali, a fotografije možete pogledati u prilogu.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 3. 2022. 14:40

Poziv na 2. sjednicu Vijeća roditelja Vijest ima dokument u privitku

Poziv se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 3. 2022. 11:19

Nika Zorko najbolja sportašica Zagrebačke županije do 15 godina

Naša učenica 7. c razreda Nika Zorko ostvarila je izniman sportski uspjeh - proglašena je najboljom mladom sportašicom Zagrebačke županije do 15 godina. Nika je članica Karate kluba Bregana i pod paskom trenera Gorana Romića bilježi sjajne rezultate.

Bravo, Nika!

Više na https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/6519/proglaseni-najbolji-sportasi-zagrebacke-zupanije-u

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 3. 2022. 20:37

Domagoj prvi, Klara i Mara petnaeste na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika

Ovoga petka je u OŠ Sveta Nedelja održano Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika. Naši učenici su se natjecali u dvije različite kategorije - Domagoj Štrkalj, učenik 8. a razreda, podijelio je prvo mjesto u svojoj kategoriji, a učenice 8. c razreda Mara Rozijan i Klara Brunović podijelile su petnaesto mjesto u svojoj kategoriji. S obzirom da je njihova mentorica Dijana Starčević bila odsutna zbog bolesti, s učenicima je u susjednom gradu bila učiteljica Andreja Vlahović Gabriša.

Velike čestitke za učenike i njihovu mentoricu -  boravak u Svetoj Nedelji bio je jedno lijepo i vrijedno iskustvo, a najviše je vrijedilo vidjeti sreću i osmijeh na licima naših učenika. Do nekog novog natjecanja...

učiteljica Andreja Vlahović Gabriša

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 3. 2022. 21:47

Jelovnik za sljedeći tjedan (21. ožujka - 25. ožujka) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 3. 2022. 14:28

Anastazija i Lovro na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika

Jučer smo se, u ranim jutarnjim satima, uputili prema Dugom Selu u OŠ „Ivan Benković“ gdje se održavalo Županijsko natjecanje iz engleskog jezika. Našu školu predstavljali su učenici 8. a razreda, Lovro Tišlar i Anastazija Debeljak, koji su osvojili osmo i deveto mjesto te su ta mjesta podijelili s nekim drugim učenicima naše županije. Boravak u školi je bio izrazito ugodan, domaćini su zanimljivom glazbenom priredbom obilježili Dan svetoga Patrika koji se prigodno poklopio s datumom održavanja ovog natjecanja. Nakon testa i ručka uputili smo se kući bogatiji za još jedno životno iskustvo i s nadom da ćemo na takvim natjecanjima sudjelovati i kao srednjoškolci.

učiteljica Andreja Vlahović Gabriša

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 3. 2022. 07:41

Odabir ponude - izvanučionična nastava (7. razredi)

Na roditeljskom sastanku (15. ožujka) na kojem su prezentirane ponude agencija koje je odabralo Povjerenstvo, roditelji i učitelji su odlučili da se organizacija izvanučionične nastave 7. razreda povjeri agenciji TRAKOSTYAN - TOURS iz Varaždinskih Toplica.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 3. 2022. 08:35

Šestaši dočekali svoju terensku nastavu

Jučer ujutro zaputili smo se, nakon dugo vremena, na našu prvu terensku nastavu u šestom razredu, u Rude. Dugo očekivana i nekoliko puta odgađana terenska nastava dovela nas je u nekoliko kilometara udaljeno mjesto bogate povijesti i rudarske tradicije, u Rudnik svete Barbare. Tamo smo imali prilike vidjeti kako su živjeli i teško radili naši pretci, kakve nedaće su ih morile i kako su uz sve teškoće života morali brinuti i o Bergmanima koji su im krali zlato i njihov lokalni specijalitet Rudarsku greblicu.

Nakon što smo se okušali u kovanju i na nas je došao red da se počastimo tim specijalitetom i nakon poučnog razgledavanja rudnika te igre u šumi, uputili smo se nazad u Breganu s planovima za neku novu terensku nastavu.

učiteljica Andreja Vlahović Gabriša

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 3. 2022. 07:19

Profesionalci na privremenom radu

U novom broju časopisa "Poslovni edukator" objavljen je tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića - Profesionalci na privremenom radu.

O ugovorima ravnatelja na (ne)određeno vrijeme, o školskim odborima i upravljanju školom, o žitu i kukolju, o "šefovima"...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 3. 2022. 07:35

Kod Eme doma

Ema Dujmović, učenica 4. c razreda, sutra će gostovati u emisiji „Kod nas doma“. Ekipa Hrvatske radiotelevizije posjetila je Emu u njenom domu i napravila zanimljivu reportažu.

Emisiju možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=TytwxrtdBec

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 3. 2022. 14:51

Iz ravnateljskog kuta - Kako to? Kako to?

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o županijskim natjecanjima, o datumima i preklapanjima, o brizi za nadarene učenike, o Vojku V. i čuđenju...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 3. 2022. 12:37

Zuhra dolazi u Breganu

U suradnji s POU Samobor 1. travnja (petak) s početkom u 20 sati u sportsku dvoranu uz OŠ Milana Langa u Bregani dolaze Zlatan Zuhrić – Zuhra i Tin Sedlar s predstavom za sve generacije „Ocat i sin“. Riječ je o komediji koja prikazuje generacijski jaz oca i sina, a ovom predstavom započinje i veliki projekt BRK (Breganska kultura) koji će nastojati popularizirati kulturnu ponudu našeg mjesta.

Zuhra i Tin će vas zasigurno nasmijati na jedan od najsmješnijih dana u godini, a ulaznice su u prodaji na blagajni POU Samobor ili na https://ulaznice.hr

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 3. 2022. 14:34

Besplatni higijenski ulošci za učenice

(preuzeto s portala radija Samobor)

Besplatni higijenski ulošci za oko 800 učenica viših razreda u svih 5 samoborskih osnovnih škola osigurani su od strane Grada Samobora koji se time pridružio inicijativi koja se zalaže protiv menstrualnog siromaštva, javili su iz Grada.

- Menstruacija je nažalost i dalje tabu tema i zapravo nismo ni svjesni koliko djevojaka i žena si ne može priuštiti higijenske uloške. Borba protiv menstrualnog siromaštva je borba za dostojanstvo žena, jer higijena nije i ne bi smjela biti luksuz. Higijenski uložak je prijeka potreba i zato smo odlučili kupiti uloške za sve učenice osnovnih škola. Za tu smo namjenu, kroz suradnju gradskih vijećnika FOKUSA i SDP-a, osigurali 50.000 kuna u gradskom proračunu, a bude li potrebno osigurat ćemo i dodatna sredstva – rekla je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot prilikom posjete i dostave higijenskih uložaka Osnovnoj školi Milana Langa i Osnovnoj školi Bogumila Tonija.

Košare s higijenskim ulošcima i ostalim higijenskim potrepštinama dolazećih dana bit će dostavljene u sve ostale samoborske osnovne škole, a želja je gradonačelnice da se higijenski ulošci, u suradnji sa Zagrebačkom županijom koja je osnivač srednjih škola u našem gradu, osiguraju i za sve srednjoškolke.

Naime, istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter ukazalo je na alarmantne podatke o menstrualnom siromaštvu. Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi te kupuju manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok si više od 10 % žena u Hrvatskoj uopće ne može priuštiti uloške. Zbog menstruacije iz škole je barem jednom tjedno izostalo 61,8 % ispitanih učenica, od kojih je 8,7% to napravilo jer nisu imale dovoljno menstrualnih potrepština. Rezultati istraživanja podigli su svijest o ovoj temi i potaknuli određene promjene. U mnogim školama su higijenski ulošci besplatno dostupni, a Vlada RH od 1. travnja smanjuje PDV na higijenske uloške s 25 na 13%.

Istraživanje je pokrenulo i destigmatizaciju menstrualnog zdravlja uz poruku da o ovoj temi treba otvoreno razgovarati u školama, a kako bi se mlade educiralo o spolnom sazrijevanju i zdravlju.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 3. 2022. 11:49

Jelovnik za sljedeći tjedan (14. ožujka - 18. ožujka) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 3. 2022. 07:23

Naša škola domaćin natjecanja iz povijesti

Danas je u našoj školi održano Županijsko natjecanje iz povijesti koje je okupilo ukupno 76 učenika i 34 mentora osnovnih i srednjih škola s područja Zagrebačke županije. Službeni dio su nakon himne otvorili bubnjari naše škole, ravnatelj Igor Matijašić pozdravio je i poželio da se ugodno osjećaju u školi, a natjecanje je svečano proglasila otvorenim gradonačelnica Petra Škrobot koja je također svima zaželjela dobrodošlicu u grad Samobor.

Nakon rješavanja testova, učenici i mentori su krenuli u samoborsko kino gdje je (u suradnji s POU Samobor) prikazan film danski film „Hacker“, a škola je za sve gledatelje osigurala i kokice.

Zahvaljujemo gradu Samoboru na podršci oko organizacije natjecanja (prvenstveno osiguravanja prijevoza svih učesnika do Samobora), zahvaljujemo Školskoj knjizi i Turističkoj zajednici grada Samobora na osiguravanju poklona za one najuspješnije te se nadamo da su svi otišli s lijepim uspomenama iz Bregane.

Do nekog novog susreta!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 3. 2022. 18:33

Upisi djece u 1. razred osnovne škole Vijest ima dokument u privitku

Primili smo dopis Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije u kojem nas mole da dokumentaciju vezanu za upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022./2023. objavimo na mrežnim stranicama škole.

Dopisi se nalaze u privitku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 3. 2022. 13:00

Ljubičasta biciklijada ponovno ima cilj u Bregani

Nakon dvogodišnjeg prekida zbog pandemije, humanitarna „Ljubičasta biciklijada“ ponovno stiže u Breganu – 26. ožujka (subota). Sudjelovanjem u biciklijadi daje se potpora oboljelima od epilepsije.
 
Uz podršku Grada Samobora i Hrvatske udruge za epilepsiju, Volonterski centar "Kad bi svi..." i OŠ Milana Langa opet su u zajedničkom projektu, na zadovoljstvo mnogih. Pripomoći će i BBK Šišmiš oko organizacije vožnje biciklima, a priključit će se i Mjesni odbor Bregana oko organizacije prihvata svih koji dolaze u Breganu.
 
Start je ujutro ispred Bunkera, biciklima će se proći kroz naš Samobor, a bicikliste u Bregani čeka okrepa uz hranu i piće, kao i dobra zabava uz grupu Tricikl. Prema dugoročnim prognozama trebalo bi biti i lijepo vrijeme...
 
Odgodite sve obveze, uključite se u ovu humanitarnu akciju te povedite i svoj „mali krug velikih ljudi“ – vidimo se u Bregani!
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 3. 2022. 11:04

Odabir ponude za izvanučioničnu nastavu - 4. razredi

Na roditeljskom sastanku (8. ožujka) na kojem su prezentirane ponude agencija koje je odabralo Povjerenstvo, roditelji i učitelji su odlučili da se organizacija izvanučionične nastave 4. razreda povjeri agenciji OBORD iz Zagreba.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 3. 2022. 09:22

Znak pažnje za Dan žena

Djelatnici OŠ Milana Langa odlučili su danas svim damama u školi uljepšati njihov dan. Već po tradiciji, bez pogovora su se organizirali, prošlotjednu početnu ideju začas pretvorili u realizaciju te je danas u školi svaku učiteljicu, kuharicu, stručnu suradnicu, spremačicu… dočekala jedna sadnica jaglaca.

Cvijeća nije bilo samo u Bregani, već i u područnim školama u Grdanjcima i Novom Selu Žumberačkom. Mali znak pažnje kao podsjetnik na značaj žena, prvenstveno onih koji skrbe o odgoju i obrazovanju onih najmlađih.

Svim ženama, prvenstveno djelatnicama naše škole, od srca čestitamo Dan žena!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 3. 2022. 16:05

Mara, Klara i Domagoj idu na Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika

Škole su primile rezultate svih učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima iz njemačkog jezika. Na županijsko natjecanje plasiralo su se troje učenika naše škole - Mara Rozijan i Klara Brunović iz 8. c razreda te Domagoj Štrkalj, učenik 8. a razreda. Mentorica je učiteljica Dijana Starčević.

Bravo za učenike i učiteljicu - domaćin Županijskog natjecanja iz njemačkog jezika bit će OŠ Sveta Nedelja 18. ožujka. Nadamo se da će se i iz našeg susjednog grada vratiti s lijepim vijestima...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 3. 2022. 15:12

Odabir ponuda - izvanučionična nastava (4. razredi)

Nakon razmatranja prispjelih ponuda na javni poziv za organizaciju višednevne izvanučionične nastave (učenika 4. razreda) Povjerenstvo je odabralo tri ponude agencija koje će biti prezentirane na roditeljskom sastanku 8. ožujka (utorak) u 19 sati i 15 minuta.

To su ponude turističkih agencija BERGMAN PUTOVANJA, EKLATA i OBORD.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 3. 2022. 07:22

Početak suradnje s varaždinskom školom

Današnjim virtualnim sastankom započela je suradnja naše škole i OŠ „Petar Zrinski“ (Jalžabet). Škola iz Varaždinske županije zainteresirala se za naša iskustva vezana uz uređenje školskog vrta s obzirom da imaju u planu uređivanja svog školskog okoliša. Učiteljice Marija Aščić i Valentina Martinček te ravnatelj Igor Matijašić prezentirali su dijelove našeg školskog vrta u Bregani i PŠ Noršić Selo te odgovarali na pitanja tamošnjih učenika, učitelja i ravnateljice.

Dogovoren je i nastavak suradnje kao i obostrani posjet školskih delegacija te međusobno pomaganje kroz savjete i konkretne akcije. Baš poput često citirane filmske rečenice – mislimo da je ovo početak jednog divnog prijateljstva…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 3. 2022. 15:04

Laura i Matia plasirali se na Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika

Objedinjeni su rezultati svih učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima iz hrvatskog jezika. Na županijsko natjecanje plasirali su se i naši učenici 7. b razreda - Matia Obranić i Laura Tadić. Mentorica je učiteljica Marija Aščić.

Čestitke učenicima i učiteljici, želimo im puno uspjeha i na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika koje će se održati 30. ožujka (srijeda) - domaćin je OŠ Ante Kovačića (Marija Gorica)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 3. 2022. 11:00

Jelovnik za sljedeći tjedan (7. ožujka - 11. ožujka) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 3. 2022. 10:49

Novi međunarodni projekt za školu u Bregani

OŠ Milana Langa bit će jedna od 20 odabranih škola s područja Zagreba i Zagrebačke županije uključenih u međunarodni projekt „Hand in Hand“ koji tim trenera i istraživača Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) provodi tijekom iduće školske godine.

„Hand in Hand: Osnaživanje socio-emocionalnih kompetencija i svijesti o različitosti kod učitelja širom Europe“ je međunarodni Erasmus+ KA3 projekt čiji je cilj osnažiti učitelje za složenost svakodnevnog rada i fleksibilnije suočavanje s izazovima, kroz primjenu programa namijenjenog razvoju socio-emocionalnih kompetencija i svijesti o različitosti kod učitelja.

Projekt se provodi uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je također partner na projektu, a u projektu će sudjelovati 11 učitelja, pedagoginja i ravnatelj škole u Bregani.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 3. 2022. 11:00

Ema i Andrej idu na Županijsko natjecanje iz matematike

Pristigli su rezultati svih učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima iz matematike u školama Zagrebačke županije. Na županijsko natjecanje plasirali su se i učenici naše škole - Andrej Matijaščić, učenik 4. c razreda (mentorica Aleksandra Gudlin Mićić) i Ema Kušter, učenica 6. c razreda (mentorica Helena Bišćan Motočić).

Čestitke učenicima i učiteljicama, želimo im puno uspjeha i na Županijskom natjecanju iz matematike koje će se održati 24. ožujka (četvrtak) - domaćin je OŠ Eugena Kumičića (Velika Gorica).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 3. 2022. 10:29

Naše šestašice idu u sljedeći krug natjecanja

U drugom kolu kviza „Pametna pitanja za pametne glave“ naše šestašice - Lara Oslaković, Mia Beribak i Carla Mandić, natjecale su se protiv šestaša OŠ Sveti Križ Začretje. Od samog početka naša ekipa je suvereno odgovarala na pitanja  i već u drugom dijelu stekla znatnu prednost koju je zadržala do samog kraja.

Ovom pobjedom ušli smo u slijedeći krug natjecanja. Bravo!

vjeroučiteljica Ksenija Vilić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 3. 2022. 10:17

Maškare, ča mogu maškare...

Fašničko raspoloženje, baš kao i svake godine, apsolutno je preplavilo našu školu. Mnogobrojni učenici i djelatnici škole došli su maskirani te tako pripomogli obilježavanju još jednog karnevala. 

Fotografije govore više od tisuću riječi...

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1594116737634803&id=100011094753345

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 3. 2022. 17:58

Naš ružičasti dan u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljeno je obilježavanje Dana ružičastih majica u našoj školi.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 2. 2022. 15:39

Iz ravnateljskog kuta - Maske su pale

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o Fašniku i maskama u školi, o službenim informacijama i medijskim napisima, o malom čovjeku koji je umislio da je veći od čitavog svijeta...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 2. 2022. 15:30

Od sutra i Nena u zasluženoj mirovini

Današnji dan ujedno je i posljednji radni dan naše spremačice Nevenke Regović, od sutra je i službeno u zasluženoj mirovini. Slijedi odmor, mada svi koji ju istinski poznaju znaju da baš i neće mirovati s obzirom na duboko ukorijenjene radne navike. Sama činjenica da se ne pamti baš puno dana kad je bila na bolovanju dovoljno govori sama za sebe, uvijek je nekako „stisnula zube“ i izgurala svoju smjenu.

Popularnu Nenu upoznale su mnogobrojne generacije učenika i djelatnika škole - uvijek je bila dostupna za pomoć i pokoju toplu riječ, ali spremna i podviknuti kad bi vidjela da netko namjerno oštećuje inventar škole ili ne brine o čistoći. Spremačica koja je dugi niz godina zajedno sa svojim kolegicama bila nezaobilazni dio našeg školskog tima, žena za sva vremena – naša Nena…

Želimo joj da dugo uživa u svojim umirovljeničkim danima!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 2. 2022. 08:16

Odabir ponuda - izvanučionična nastava (7. razredi)

Nakon razmatranja prispjelih ponuda na javni poziv za organizaciju višednevne izvanučionične nastave (učenika 7. razreda) Povjerenstvo je odabralo tri ponude agencija koje će biti prezentirane na roditeljskom sastanku 15. ožujka (utorak) u 18 sati i 45 minuta.

To su ponude turističkih agencija GALILEO TRAVEL, BERGMAN PUTOVANJA i TRAKOSTYAN - TOURS.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 2. 2022. 11:12

O ukidanju nošenja maski u programu RTL-a

Ekipa RTL-a posjetila je našu školu u vezi najavljenog ukidanja nošenja maski u školama. Pred kameru su stali učenik 8. a razreda Danijel Dorotić i ravnatelj Igor Matijašić.

Više na https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4198732/od-ponedjeljka-ucenici-u-skolama-vise-ne-moraju-nositi-maske-ali-ne-ukidaju-se-u-potpunosti/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 2. 2022. 11:09

Poziv za organizaciju izvanučionične nastave - 8. razredi Vijest ima dokument u privitku

Obrazac poziva za organizaciju višednevne izvanučionične nastave nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 2. 2022. 08:13

Dan ružičastih majica 2022.

Iako nema nastave budući da je u tijeku zimski odmor učenika, učenici i djelatnici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica (Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja). U zajedničkoj sinergiji ukrašeni su školski panoi, a oblačenjem ružičaste majice i djeca i odrasli dali su svoj obol obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja.

Baš kao i svake godine, Langovci su još jednom poduprli akciju koja se na današnji dan obilježava diljem svijeta…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 2. 2022. 12:16

Jelovnik za sljedeći tjedan (28. veljače - 4. ožujka) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 2. 2022. 08:55

Promotivni videomaterijal o unapređenju digitalnih kompetencija

Učiteljica povijesti i geografije Sanja Rapljenović i ravnatelj Igor Matijašić sudjelovali u snimanju promotivnog videomaterijala o unapređenju digitalnih kompetencija odgojno-obrazovnih radnika u školskim ustanovama u sklopu projekta e-Škole.

Kao što napominju iz CARNet-a, odgojno-obrazovnim djelatnicima škola od sada je jednostavniji razvoj digitalnih kompetencija uz radionice, webinare i e-tečajeve iz e-Škole programa obrazovanja.Video se može pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/CARNET.hr/posts/5224205584291372

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 2. 2022. 12:39

Školsko natjecanje iz njemačkog jezika

Na Školskom natjecanju iz njemačkog jezika sudjelovalo je troje učenika osmih razreda - Mara Rozijan i Klara Brunović iz 8. c te Domagoj Štrkalj, učenik 8. a razreda. Najbolje je test riješio Domagoj, slijedi Mara te Klara. Mentorica učenicima je učiteljica Dijana Starčević.

Bravo za natjecatelje - domaćin Županijskog natjecanja iz njemačkog jezika bit će OŠ Sveta Nedelja 18. ožujka (petak).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 2. 2022. 07:46

Bregana zasjala punim sjajem na Samoborskom fašniku

Subota je na Samoborskom fašniku bila rezervirana za povorke osnovnih škola. Bregana je ponovno zasjala punim sjajem i formirala povorku od čak deset učeničkih grupa! Niti kiša koja je počela neumorno padati tik pred nastup nije mogla pokvariti dobro raspoloženje učenika i učitelja u pratnji. Maskirana priča iz Bregane nosila je naziv „Dudek i Regica na putu oko svijeta“, a na fašničkoj pozornici redom su se smjenjivali „stanovnici“ Afrike, Nizozemske, Havaja, Meksika, Jamajke… Bili su tu i Pirati s Kariba, Vikinzi, Francuzi, Japanci te Englezi.

Još jedan poseban i nezaboravan doživljaj za djecu i odrasle, u duhu Kiševićeve pjesme: "Ma nosio ja u glavi i sve fakultete, kad odrastem jako velik, ja ću ostat' dijete."

10 grupa učenika, 16 učitelja, 1 veliko srce - OŠ Milana Langa Bregana…

Prilog RTL-a o Fašniku - https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4195700/video-rtl-danas-u-samoboru-sudjelovao-na-fasniku-nakon-lanjske-pauze-maskare-protutnjale-gradom-maske-i-krafne-u-izobilju/?utm_source=vijestiFB&utm_medium=post&utm_

campaign=organic&fbclid=IwAR0Tu45_q8ELO3vUIE

SmtBpR0JvXLjWv1SnJQGSwJCJXRQKuVfuyzcXv4bE

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 2. 2022. 08:36

Gradska smotra LiDraNo 2022. Vijest ima dokument u privitku

OŠ Mihaela Šiloboda bila je domaćin gradske smotre LiDraNo, revije učeničkog literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva. Našu školu predstavljala su tri učenička rada – „Val“ (Lucija Fresl 5. b), „Pad“ (Anastazija Debeljak 8. a) i „Noć“ (Tena Ratešić 8. b). Mentorica je učiteljica Valentina Mahović.

Povjerenstvo za literarne radove odlučilo je da dva naša rada idu na županijsku smotru – „Val“ i „Noć“. Velike čestitke Luciji, Teni i učiteljici Valentini, nadamo se lijepim vijestima i iz Ivanić Grada (domaćin županijske smotre je OŠ Đure Deželića)!

Radovi naših učenica nalaze se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 2. 2022. 08:26

Školsko natjecanje - hrvatski jezik

U četvrtak je održano natjecanje iz hrvatskog jezika na kojem je nastupilo ukupno 15 učenika. U kategoriji učenika sedmih razreda prvo mjesto podijelili su Matia Obranić (7. b) i Laura Tadić (7. b),  a slijede Mia Obeid (7. a), Karla Ratešić (7. b), Karlo Runtas (7. b), Luka Cicvarić (7. b), Lana Pavlin (7. a), Filip Hrastinski (7. a) i Petar Basa (7. a). Kod osmaša najuspješniji su bili Danijel Dorotić (8. a) i Marko Matijašić (8. a), a potom su se redom plasirali Lena Petrinić (8. a), Klara Findrik (8. a), Tena Ratešić (8. b) i Domagoj Štrkalj (8. a). Mentorice učenicima su učiteljice Marija Aščić i Valentina Mahović.

Čestitke svim natjecateljima – domaćin Županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika bit će 30. ožujka (srijeda) OŠ Ante Kovačića (Marija Gorica).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 2. 2022. 08:22

Školsko natjecanje - LIK 2022.

Prošloga je tjedna u našoj školi održano natjecanje iz likovne umjetnosti – LIK 2022. koje je okupilo ukupno 16 sudionika. Prvo mjesto s najviše bodova podijelile su Altea Hribar (8. c), Lara Keresman (7. a) i Mara Rozijan (8. c). Samo bod manje imali su Hana Dekalić (7. b) i Lena Petrinić (8. a). Nakon njih s istim brojem bodova su Danijel Dorotić (8. a), Klara Findrik (8. a), Laura Keliš (8. c), Leonela Levenski (8. c), Emilija Mustafić (7. c), Karla Ratešić (7. b), Tena Ratešić (8. b), Nina Tašner (7. c), Karmen Tušin (7. b), Elina Vrbančić (7. b) i Filip Žučko (7. c). Mentorica učenicima je učiteljica Dominique Jurić.

Čestitke svim natjecateljima – domaćin županijskog LIK-a je OŠ Ksavera Šandora Đalskog (Donja Zelina), a termin je 22. ožujka (utorak).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 2. 2022. 08:14

Školsko natjecanje iz matematike

Jučer je u našoj školi održano natjecanje iz matematike koje je okupilo ukupno 14 učenika od 4. do 8. razreda. U konkurenciji učenika 4. razreda najbolji je bio Andrej Matijaščić (4. c), a potom slijede Petar Vapnar (4. a), Leon Smolej (4. b), Noa Beribak (4. b), Antun Glasnović (4. c), Filip Tušin (4. a) i Lucija Celizić (4. b). Kod petaša matematičke zadatke jedini je rješavao Karlo Kalingar 5. a), a kod učenika šestih razreda najuspješnija je bila Ema Kušter (6. c). Nakon nje plasirali su se Hana Virag (6. a), Jakov Kovačić (6. a), Sara Devetak (6. c) te Sara Parać (6. c). Sedmaša nije bilo, a u redovima učenika osmih razreda na matematičkom natjecanju sudjelovala je Laura Keliš (8. c).

Mentorice učenicima četvrtih razreda su učiteljice Ružica Fabekovec, Zvjezdana Malović i Aleksandra Gudlin Mićić, a učenicima od 5. do 8. razreda učiteljice Andreja Fabac i Helena Bišćan Motočić.

24. ožujka (četvrtak) bit će Županijsko natjecanje iz matematike – domaćin je OŠ Eugena Kumičića (Velika Gorica).

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 2. 2022. 10:29

Školsko natjecanje iz biologije

U ponedjeljak je održano Školsko natjecanje iz biologije na kojem je sudjelovalo 7 učenika naše škole. Najuspješniji je bio Danijel Dorotić (8. a), a drugo i treće mjesto dijele Lara Petravić (8. c) i Mara Rozijan (8. c). Nakon njih redom su se smjestili Anastazija Debeljak (8. a), Lena Petrinić (8. a), Klara Findrik (8. a) i Ana Cvetković (8. c). Mentorica je učiteljica Valentina Martinček.

Bravo za sve učenike – natjecatelje!

Domaćin Županijskog natjecanja iz biologije bit će OŠ Ivane Brlić-Mažuranić (Prigorje Brdovečko). Termin natjecanja je 17. ožujka (četvrtak).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 2. 2022. 10:19

Langovci 10. na vjeronaučnoj olimpijadi

OŠ Bistra bila je domaćin županijske razine natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade. Učenici su testove rješavali u svojim matičnim školama, a potom ih slali županijskom povjerenstvu na uvid. Naša ekipa u sastavu – Lana Pavlin (7. a), Filip Hrastinski (7. a), Mia Obeid (7. a) i Lena Petrinić (8. a) osvojila je 10. mjesto. Mentorica je vjeroučiteljica Ksenija Vilić.

Čestitke našim natjecateljima na vjeronaučnoj olimpijadi!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 2. 2022. 10:16

Još jedna naša akcija u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak o obilježavanju akcije #nosicrveno u našoj školi.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 2. 2022. 07:20

Iz ravnateljskog kuta - Ogledalo škole

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o samotestiranju učenika, o spremačicama i kvadratima, o kuharicama i obrocima, o razbijenom ogledalu...

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 2. 2022. 07:14

Obavijest za roditelje - samotestiranje djece Vijest ima dokument u privitku

Sukladno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, danas su učenicima podijeljeni testovi za samotestiranje (osim onima čiji su se roditelji pismeno izjasnili da ne žele testirati svoju djecu).

Učenici su dobili dva testa – jedan je predviđen za testiranje sutra (15. veljače), a drugi za ponedjeljak (28. veljače). Učenici se testiraju prije dolaska u školu.

Testiranje je dobrovoljno, a sve informacije vezane uz testiranje nalazit će se na web stranici škole (kao i u dopisima koji roditeljima šalju razrednici).

U privitku se nalaze upute za testiranje, a na sljedećoj poveznici se može vidjeti video o samotestiranju - https://www.youtube.com/watch?v=ZU2N_cq1j-0

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 2. 2022. 14:47

Lucija i Tara plasirale se na Županijsko natjecanje iz geografije

Objedinjeni su rezultati svih učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima iz geografije. Na županijsko natjecanje plasirale su se i dvije naše učenice 5. b razreda – Tara Vitas i Lucija Fresl (mentorica je Sanja Rapljenović).

Bravo za učenice i učiteljicu, želimo im puno uspjeha i na Županijskom natjecanju iz geografije koje će se održati 7. ožujka (ponedjeljak) - domaćin je OŠ "Klinča Sela".

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 2. 2022. 13:25

Poziv za organizaciju izvanučionične nastave - 4. razredi Vijest ima dokument u privitku

Obrazac poziva za organizaciju višednevne izvanučionične nastave nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 2. 2022. 21:26

Najava Dana ljubavi i knjiga

Različite likovne tehnike, a motiv isti. Srce – simbol ljubavi! Likovna grupa (voditeljica Josipa Tandarić) i Aranžeri (voditeljica Jasmina Dadić) zaslužni su za vesele i razigrane boje u školskim prostorima. U mnoštvu šarenih srca, našao se i zaljubljeni jež. Jež je izrađen od starog papira i dokaz da mašta može svašta. Zahvaljujući tome možemo reciklirati i dati novi život starim knjigama. 

A time i najaviti 14. 2. – Dan ljubavi i knjige!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 2. 2022. 21:19

11. veljače - Dan broja 112

Predstavnici Civilne zaštite Grada Samobora žele podsjetiti da se danas obilježava Dan europskog broja 112. Također najavljuju, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, da bi se od ožujka nastavilo s edukacijom učenika petih razreda na temu "Edukacija učenika na području zaštite i spašavanja – civilne zaštite".

Inače, 11. veljače obilježava se Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. U državama Europske unije broj 112 koristi se temeljem Odluke Vijeća Europskih zajednica o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 2. 2022. 07:35

Origami kišobrani u boravku

Uz današnji Svjetski dan kišobrana - boravkaši 2.b  naučili su izrađivati još jedan predmet origami tehnikom. Spretne ručice izradile su vesele, šarene kišobrane koji će krasiti učionicu.
 
učiteljica Anita Ban
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 2. 2022. 14:32

Zapisnik s 9. sjednice Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 2. 2022. 13:53

10. veljače - Svjetski dan kišobrana

Danas je Svjetski dan kišobrana. Prije dvije godine u našoj školi mali smo mnogobrojne šarene kišobrane na visini, a ove godine smo ih odlučili "prizemljiti"...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 2. 2022. 09:34

Anastazija i Lovro pozvani na Županijsko natjecanje iz engleskog jezika

Županijsko povjerenstvo objedinilo je rezultate svih učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima iz engleskog jezika. Na županijsko natjecanje pozvano je ukupno 49 učenika osmih razreda, a među njima su i dva predstavnika naše škole, učenici 8. a razreda - Lovro Tišlar i Anastazija Debeljak (mentorica je Andreja Vlahović Gabriša).

Velike čestitke učenicima i učiteljici - želimo da se i s županijskog natjecanja u Dugom Selu vrate s lijepim vijestima!

Domaćin Županijskog natjecanja iz engleskog jezika bit će OŠ "Ivan Benković", a termin je 17. ožujka (četvrtak).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 2. 2022. 08:49

Jelovnik za sljedeći tjedan (14. veljače - 18. veljače) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 2. 2022. 08:32

Važna obavijest za roditelje - samotestiranje učenika Vijest ima dokument u privitku

S obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja nastave uživo (po modelu A) Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razradilo je model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika.  

U privitku se nalazi obavijest i obrazac za roditelje.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 2. 2022. 10:49

Ivona Trgovčević sjajna u Italiji

Već smo mnogo puta pisali o našim uspješnim učenicima-sportašima koji bilježe sjajne rezultate. Poznati su biciklistički uspjesi Filipa Noršića, odlični karate nastupi Alise Eme Jurjević, mnoštvo medalja koje oko su oko vrata stavile džudašice iz obitelji Šlatka, mnogobrojni naši đaci su dio odlične nogometne momčadi NK Bregana ...

Ovih nas je dana posebno razveselila jedna vijest iz sporta koji nije toliko medijski praćen, stoga je uspjeh tim veći - na najstarijem svjetskom natjecanju u brzom klizanju Albert Nicolodi Trophy koje se u Italiji održalo po 60. put (više od 200 natjecatelja diljem Europe) naša odlična učenica Ivona Trgovčević (3. c) bila je brončana u konkurenciji juniorki F kategorije.

Bravo za Ivonu, želimo joj još mnoštvo zapaženih nastupa i sličnih uspjeha na natjecanjima!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 2. 2022. 18:38

Ema oduševila učenike profesora Nemčića

Kao što smo i najavili, naša učenica Ema Dujmović (4. c) održala je predavanje o Kini zagrebačkim učenicima. Na poziv učitelja Dejana Nemčića koji je gostovao u našoj školi (gdje je upoznao Emu i oduševio se njenom svestranošću), ona je hrabro stala pred učenike i održala predavanje kojeg se ne bi posramili niti mnogi stariji i iskusniji učitelji. Bila je sigurna, neposredna, zanimljiva - baš onakva kakvi predavači i trebaju biti...

Velike čestitke našoj darovitoj učenici Emi!

Članak o njenom gostovanju objavljen je danas u 24 sata (tekst potpisuje Ana Dasović) - https://www.24sata.hr/news/samoborka-ema-9-kineski-ucim-od-cetvrte-godine-a-braca-sinkovic-obozavaju-moju-sliku-814174

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 2. 2022. 18:31

Školsko natjecanje iz povijesti

Jučer je održano Školsko natjecanje iz povijesti na kojem su nastupile tri učenice osmih razreda.

Najbolje je test riješila Petra Regović (8. c), a iza nje su se plasirale Irina Pjajčik (8. c) i Lara Petravić (8. c). Mentorica učenicama je učiteljica Marta Smjerog.

Čestitke svim natjecateljicama - Županijsko natjecanje iz povijesti bit će 10. ožujka u našoj školi!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 2. 2022. 17:53

Školsko natjecanje iz informatike

Prošloga je petka održano Školsko natjecanje iz informatike na kojem je nastupilo 5 učenika osmih razreda u kategoriji Osnove informatike.

Najuspješniji je bio Marko Matijašić (8. a), a potom slijede Anastazija Debeljak (8. a), Laura Keliš (8. c), Roko Dekalić (8. b) i Lovro Tišlar (8. a). Mentorica učenicima je učiteljica Ivona Vrančić.

Bravo za sve natjecatelje!

Županijsko natjecanje iz informatike održat će se u 11. ožujka u OŠ "Stjepan Radić" (Božjakovina).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 2. 2022. 17:35

Naša škola podržala akciju #nosicrveno

Danas je u našoj školi obilježen „Dan crvenih haljina“ – zdravstveno-edukativna akcija koja se provodi prvog petka u veljači. Mnogi učenici i djelatnici škole u Bregani, ali i područnih škola u Grdanjcima i Novom Selu Žumberačkom odazvali su se pozivu te obukli crvenu odjeću i na taj način podržali hvalevrijednu akciju koja ima za cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena i potrebu promjena načina života.

Langovci su još jednom dokazali kako veliko srce imaju te kako su se uvijek spremni priključiti svakoj humanitarnoj akciji!

Naša škola još jednom je pokazala da  #nosicrveno!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 2. 2022. 17:34

Ove godine počinje gradnja dvorane?

Iz službenih dokumentata na mrežnim stranicama Grada Samobora vidljivo je da se ove godine planira započeti s gradnjom sportske dvorane kod naše škole (https://www.samobor.hr/dokumenti?catId=497).

Projektna dokumentacija je izrađena, građevinska dozvola je ishođena, a navedeni radovi (izgradnja dvorane i dogradnja škole) trebali bi se realizirati kroz sljedeće tri godine...

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 2. 2022. 07:24

Jelovnik za sljedeći tjedan (7. veljače - 11. veljače) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 2. 2022. 07:32

Poziv na 9. sjednicu Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Poziv se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 2. 2022. 08:08

Koliko smo, zapravo, zreli?

Novi broj školskog časopisa "Poslovni edukator" donosi tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom - Koliko smo, zapravo, zreli?

O digitalnoj zrelosti škola, o strateškim planovima i e-timovima, o seminaru ravnatelja u Medulinu...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 2. 2022. 07:26

VAŽNO - sufinanciranje školske kuhinje Vijest ima dokument u privitku

Grad Samobor sudjeluje u projektu zaklade „Hrvatska za djecu“ kojim će se omogućiti sufinanciranje školske kuhinje za učenike koji su u riziku od siromaštva. Za navedeno je potrebno ispunjavati sve sljedeće uvjete:

a)         dijete je polaznik OŠ Milana Langa

b)        mjesečni prihod kućanstva u kojem živi dijete ne iznosi više od 2.000,00 kn po članu zajedničkog kućanstva u razdoblju od 1. 1. 2021. do 31. 12. 2021.

c)         dijete je iz obitelji koja je korisnik prava na doplatak za djecu.

Dokumentacija kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta

a)         potvrda OŠ da je korisnik projekta (dijete) polaznik iste, potpisana i ovjerena od strane odgovorne osobe (ravnatelj osnovne škole), koja uključuje sve osnovne osobne podatke o djetetu (Obrazac 1 u prilogu)

b)        potvrda nadležne Porezne uprave o visini dohotka i primitaka za razdoblje 01.01.2021. do 31.12.2021. za sve punoljetne članove zajedničkog kućanstva

c)         dokaz da je obitelj korisnik prava na doplatak za djecu. Isto se dokazuje jednim od sljedećih dokumenata koje je nadležno tijelo izdalo: važeće rješenje HZMO-a o priznavanju prava na doplatak za djecu ili potvrda HZMO-a o isplaćenom doplatku za djecu ili uvjerenje HZMO-a o priznatom pravu na doplatak za djecu ili potvrda o visini dohotka i primitaka Porezne uprave iz koje je vidljiva isplata dječjeg doplatka.

d)        izjava koju potpisuje roditelj/skrbnik/zakonski zastupnik/udomitelj/posvojitelj djeteta koji predaje zahtjev za korištenje ove potpore Zaklade, prema predlošku koji dostavlja Zaklada (Obrazac 2 u prilogu).

Navedenu dokumentaciju potrebno je dostaviti u školu do petka, 11. veljače 2022.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 1. 2022. 11:27

Naši šeširi u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak o obilježavanju Svjetskog dana šešira u našoj školi.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 1. 2022. 11:11

Iz ravnateljskog kuta - Testiranje (ne)znanja

Nova kolumna za Skolske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o aplikaciji i edukaciji, o natjecanjima, o principu i nijansama...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 1. 2022. 11:02

Školsko natjecanje iz geografije

Jučer je održano Školsko natjecanje iz geografije na kojem je nastupilo ukupno 15 učenika od 5. do 7. razreda (dio učenika je test pisao u školi, a dio kod kuće).

U kategoriji učenika 5. razreda najbolja je bila Tara Vitas (5. b), a potom slijede Lucija Fresl (5. b), Dolores Vrbančić (5. c), Ema Evdjenić (5. b), Eva Rozijan (5. a), Filip Budiselić (5. b) te Nikola Grdović (5. b)  i Lukas Vego (5. b).  Kod učenika 6. razreda najbolje je test riješila Tesa Ratešić (6. a)a  nakon nje redom su se plasirale Veronika Kosić (6. b), Lara Oslaković (6. a) i Gabriela Tamajo (6. b) te Carla Mandić (6. a). Kod sedmaša bilo je samo dvoje učenika, a Nika Zorko (7. c) bila je uspješnija od Leona Jelića (7. a).  Mentorice učenicima su učiteljice Sanja Rapljenović i Valentina Curman.

Čestitke svim natjecateljima, posebno onima koji su najbolje.riješili zadatke!

Županijsko natjecanje iz geografije održat će se u OŠ "Klinča Sela" 7. ožujka.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 1. 2022. 16:18

Ravnateljski komentar o Školi za život u Slobodnoj Dalmaciji

U današnjem broju Slobodne Dalmacije (u prilogu Spektar) objavljen je veliki članak Marijane Cvrtile o Školi za život. Među osobama koje su dale svoj osvrt na eksperimentalni program je i ravnatelj naše škole Igor Matijašić.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 1. 2022. 16:10

Komentar ravnatelja naše škole o testiranju učenika

U novom broju Jutarnjeg lista nalazi se i komentar ravnatelja naše škole Igora Matijašića na najavljeno testiranje djece od strane roditelja - je li to "gašenje požara" koje će dodatno rasplamsati "vatru" ili kvalitetno pripremljena mjera?

Više na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/negativni-daci-ce-s-potpisom-roditelja-u-skole-ravnatelji-tesko-da-ce-svi-to-postivati-15150281

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 1. 2022. 07:55

Jelovnik za sljedeći tjedan (31. siječnja - 4. veljače) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 1. 2022. 07:25

Poziv za organizaciju izvanučionične nastave - 7. razredi Vijest ima dokument u privitku

Obrazac poziva za organizaciju višednevne izvanučionične nastave nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 1. 2022. 14:11

Školsko natjecanje iz engleskog jezika

Jučer je u našoj školi održano natjecanje iz engleskog jezika na kojem je nastupilo ukupno 11 učenika. Najuspješnija je bila Anastazija Debeljak (8. a), a iza nje redom su se plasirali Lovro Tišlar (8. a), Iva Marić (8. b), Lena Petrinić (8. c), Mara Rozijan (8. c), Tena Ratešić (8. b), Laura Keliš (8. c), Ana Cvetković (8. c), Marta Grubač (8. c), Klara Brunović (8. b) i Klara Findrik (8. a). Mentorice učenicima su učiteljice Andreja Vlahović Gabriša i Nikolina Vidović.

Čestitke svim natjecateljima, posebno onima koji su pokazali najviše znanja!

Nakon što županijsko povjerenstvo objedini rezultate svih škola u Zagrebačkoj županiji, oni najbolji bit će pozvani na Županijsko natjecanje iz engleskog jezika koje će se održati 17. ožujka (domaćin je Osnovna škola „Ivan Benković“ iz Dugog Sela).

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 1. 2022. 13:40

Marin videozapis o prijateljstvu

Učenica 2. b razreda Mara Devernay (razrednica Anita Ban) trenutno je u samoizolaciji te je kod kuće osmislila svoj prvi videozapis kojeg je popratila prekrasnim rečenicama:

Djevojčica je bila usamljena. Htjela je imati prijatelja. Šetajući uz jezero naišla je na novčić. Bacila ga je u jezero. U jezeru se pojavila zlatna ribica koja je djevojčici ispunila želju da ima prijatelja. I tako se pojavio prijatelj!

Video se može pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=ZMH2JKE-gxc

Bravo za Maru!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 1. 2022. 14:03

Sredinom lipnja osmaši idu u Vukovar

Određen je raspored odlaska učenika osmih razreda u Vukovar, a novost je da će ove godine osmaši umjesto dvodnevne, ići na jednodnevnu terensku nastavu u grad-heroj.

U društvu učenika i učitelja naše škole bit će i predstavnici Osnovne škole Josipa Zorića (Dugo Selo) te dvije škole iz Varaždinske županije - Osnovna škola Izidora Poljaka (Višnjica) i Osnovna škola Andrije Kačića Miošića (Donja Voća).

Termin predviđen za našu školu je 10. lipnja 2022. (petak).

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 1. 2022. 14:38

I škola u Bregani u spotu o digitalnim kompetencijama

Danas su učiteljica povijesti i geografije Sanja Rapljenović i ravnatelj Igor Matijašić sudjelovali u snimanju promotivnog videomaterijala o unapređenju digitalnih kompetencija odgojno-obrazovnih radnika u školskim ustanovama u sklopu projekta e-Škole.

I učiteljica i ravnatelj naglasili su važnost digitalnih kompetencija za razvoj digitalne zrelosti škole. Hvala Matildi Bulić i Školskoj knjizi na prilici za sudjelovanjem u snimanju, nestrpljivo čekamo završni rad (bit će objavljen na mrežnoj stranici CARNet-a).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 1. 2022. 11:12

Jelovnik za sljedeći tjedan (24. siječnja - 28. siječnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 1. 2022. 11:11

Prigodna slikovnica uz Svjetski dan snjegovića

Učiteljica informatike Sanja Barbarić za učenike trećih i četvrtih razreda škole u Bregani i sve učenike PŠ Grdanjci osmislila je projekt (Kako izraditi slikovnicu?) koji će provoditi tijekom siječnja i veljače.

Za slikovnice zajedničkog naziva „Čaroban grad snjegovića knjigoljubaca“ pripremila je i napravila grad od drvenih kućica i snjegoviće knjigoljupce s vunenim kapicama koji će biti glavna motivacija učenicima za priče u slikovnicama. Osim želje da nauči učenike kako se radi slikovnica, želja joj je razviti dodatnu ljubav prema čitanju te povezati tekst i slike/animaciju.

Kao uvod u navedeni projekt sama je osmislila jednu slikovnicu koja se prigodno veže uz današnji Svjetski dan snjegovića. Više na https://sites.google.com/view/knjiznica-os-mlanga-bregana

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 1. 2022. 15:19

Iz ravnateljskog kuta - Cjelodnevno čuvanje djece?

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o snijegu i zimskim praznicima, o Školi za život i cjelodnevnoj nastavi, o nes(p)retnoj izjavi ministra...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 1. 2022. 11:52

Obilježen Svjetski dan šešira

Danas su u našoj školi dominirali – šeširi!

Uoči 15. siječnja kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan šešira, učenici i djelatnici škole u Bregani (ali i područnih škola u Grdanjcima i Novom Selu Žumberačkom) došli su u školu sa šeširom na glavi. Tijekom ovog tjedna izrađivali su se šeširi, učilo se o njima, nastavne jedinice su se danas obrađivale sa šeširima na glavi, hodnici su bili ukrašeni šeširima, a svoje je mjesto šešir pronašao čak i u školskoj kuhinji!

I dok nas sve više okružuju neizvjesnost i velike brojke novooboljelih, svi mi nekako se trudimo da škola (uz obrazovne sadržaje) i nadalje ostane mjesto iskrenih dječjih osmijeha i zadovoljnih djelatnika. Nadamo se da ovakve akcije baš svakome mogu dodatno uljepšati dan – uostalom fotografije govore više od riječi…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 1. 2022. 15:20

Jelovnik za sljedeći tjedan (17. siječnja - 21. siječnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 1. 2022. 11:49

Žumberačka zimska idila

I dok nizinske krajeve obasjava sunce, a tragovi snijega polako iščezavaju, s idiličnim fotografijama iz Područne škole Novo Selo javila se učiteljica Maja Talković Šikić koja uživa u zimskim radostima sa svojim učenicama.

Nažalost, ovakva školska idila trajat će još kratko - sa završetkom nastavne godine zatvara se i ova škola. Dvije učenice 4. razreda prelaze najesen u peti razred u Breganu, a novih učenika za upis nema.

Time će, nažalost, i službeno biti okončana žumberačka školska priča...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 1. 2022. 13:53

Članak učiteljice Aščić objavljen na Školskom portalu

Na početku petog razreda puno je promjena: nove učionice, novi učitelji, različiti zahtjevi. U našoj Osnovnoj školi Milana Langa miješaju se učenici iz barem triju prethodnih razreda. Otkad nosimo maske, još je teže započeti nastavu, upoznati se i prepoznati, stoga sam sa svojim 5.a razredom osmislila poseban projekt, najbolji način upoznavanja. (piše Marija Aščić)

Više na https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/iz-skolskog-svijeta/projekt-bozic-nekada-i-sad/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 1. 2022. 09:48

Počinje suradnja s bjelovarskom školom

Kad ima zajedničke dobre volje, sve je ostvarivo…

Jučerašnjim razgovorom s ravnateljicom Martinom Supančić (I. osnovna škola Bjelovar) započela je potencijalna suradnja OŠ Milana Langa i bjelovarske škole. Povezat će se škole na projektnim aktivnostima, a odmah je dogovoren posjet Bjelovaru djelatnika škole u Bregani tijekom ljetnih mjeseci te uzvrat gostoprimstva sljedeće školske godine.

Izgleda da će ovo biti, baš kao u znamenitom filmu, početak jednog divnog prijateljstva…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 1. 2022. 07:47

Emino predavanje o Kini za zagrebačke učenike

Naša učenica 4. c razreda Ema Dujmović svojim je znanjem kineskog jezika i tamošnjih običaja uvelike zaintrigirala Dejana Nemčića, najboljeg učitelja geografije na svijetu koji je nedavno gostovao u našoj školi.

Dejan je odlučio pozvati Emu u svoju zagrebačku školu (OŠ Ive Andrića) kako bi osmašima održala predavanje o Kini te ih pobliže upoznala s jednom od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu.

Još jedno veliko priznanje za Emu i školu u Bregani!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 1. 2022. 13:46

Bregana će biti domaćin Županijskog natjecanja iz povijesti

Objavljen je raspored domaćinstva natjecanja i smotri za 2022. godinu. Naša škola bit će domaćin Županijskog natjecanja iz povijesti, baš kao i pred dvije godine.

Iako se još ne znaju detalji o tome hoće li se natjecanje provesti uživo ili online, jasno je da će odredište najboljih mladih povjesničara Zagrebačke županije biti Bregana.

Termin županijskog natjecanja je 10. ožujka 2022. (četvrtak).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 1. 2022. 13:21

Jelovnik za sljedeći tjedan (10. siječnja - 14. siječnja) Vijest ima dokument u privitku

Jelovnik se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 1. 2022. 07:38

U Školi života ponovno o školi iz Bregane

(preuzeto s portala Radio Samobora)
 
U prvom ovogodišnjem izdanju Škole života razgovaramo s predsjednikom udruge SURLA Branimirom Lozom o netom završenoj 3. Samoborskoj zimskoj školi znanosti i tehnologije, a riječi će biti i o planovima udruge u budućnosti.
 
Prvi dio rezerviran je za veliku vijest iz Bregane, a to je najnovija poslastica iz školske kuhinje OŠ Milana Langa o kojoj će više reći Mirjana Bencalić, autorica recepta Breganske torte. Posljednji dio emisije posvećen je Zimskom sportku, a više o dosadašnjem tijeku te o tome što nas čeka u aktualnom tjednu reći će nam Zdravko Frajt iz Školskog športskog saveza Samobora i Svete Nedelje.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 1. 2022. 10:40
» Arhiva naših vijesti    
 


Društvene mreže


Fotografija tjedna

Sretno, osmaši!


Anketa (mala)
Putuješ li pod ljetnim praznicima na more?

Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 645812
Ovaj mjesec: 6838
Ovaj tjedan: 1761

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju