preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Razredne web stranice

Škola na radiju

vijesti

Školska knjižnica ima novu web stranicu

Knjižničarka Ivančica Huđek osmislila je mrežnu stranicu knjižnice. Stranica je namijenjena svima: učenicima, učiteljima, roditeljima...
 
Ideja je da se na toj stranici redovno objavljuju informacije koje bi nam svima na neki način pomogle u novonastaloj situaciji.
 
Svaka ideja, kritika, savjet su dobrodošli...
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 3. 2020. 11:58

Hrvatsko-slovenska čitateljska suradnja

Kao i prijašnjih godina, sudjelovali smo u projektu Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja. Ove su se godine uključila dva razreda: 3. c učiteljice Vesne Bende i 4. b učiteljice Zvjezdane Malović. Osnovna je svrha projekta unaprijediti čitanje i razumijevanje pročitanog te razviti empatiju prema slovenskom, odnosno hrvatskom jeziku i književnosti. Održan je videosusret s učenicima 5. razreda OŠ Komenda Moste iz Slovenije te njihovim učiteljicama i školskom knjižničarkom.

Naši su učenici čitali na slovenskom jeziku Macu papučaricu Ele Peroci te bajku braće Grimm Volk in sedem kozličkov, a partneri naše škole čitali su Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici su na početku susreta predstavili svoje mjesto i školu, a zatim su izložili svoje radove. Naši su učenici dramatizirali spomenute tekstove te ih u potpunosti izveli na slovenskom jeziku za što je trebalo mnogo truda i vremena. Na samome kraju naši su učenici otpjevali pjesme u pratnji na klaviru učitelja Glazbene kulture Marina Rimca Na planincah i Moj očka 'ma konjička dva. Svi smo uživali u susretu, a za sljedeću godinu najavili smo susret uživo ako nam prilike to budu dopustile.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 6. 2022. 10:42

Kviz - Dnevnik Pauline P.

U petak su učenice predstavnice 3.razreda sudjelovale na kvizu Lektira: Dnevnik Pauline P. koji se održao na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor. Na kvizu je sudjelovalo pet škola, a naše su učenice pokazalo zavidno poznavanje omiljene im lektire Sanje Polak. Učenice su na sva pitanja odgovorile točno, a znale su i mnogo više.

Kao nagradu svaka od natjecateljica dobila je dvije knjige na poklon, a jedna je od njih i najnoviji naslov u serijalu Sanje Polak Priče s plaže Pauline P. Učenice nisu skrivale svoje zadovoljstvo, a nakon kviza zajedno su se družile s ostalima te istraživale police knjižnice. Našu školu predstavljale su Rhea Novak, Tonka Hajduković i Helena Belanić, a voditeljica im je bila knjižničarka Ivančica Huđek.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 6. 2022. 13:12

Dan dječje knjige

Sutra (2. travnja) obilježava se Dan dječje knjige prema rođendanu Hansa Christiana Andersena. Kako bi se potaknulo učenike na čitanje knjiga, održan je sat u školskoj knjižnici za učenike 2. C razreda (razrednica Ivana Smolej Kolarek).

Učenicima je školska knjižničarka pročitala ulomak iz knjige Tom Gates je totalni zakon (ali ne baš u svemu) autorice Liz Pichon. Nakon pročitanog učenici su rješavali kviz, a zatim su prema zadanim riječima pisali svoju kratku priču. Priče su bile kreativne, domišljate i humoristične, a potom su ih dodatno ukrasili kaligramima, o kojima se također govorilo na satu. Nakon sata učenici su posudili sve knjige o Tom Gatesu, a po nedostatku istih za sve, odabrali su i druge naslove.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2022. 12:52

Dan hrvatskog jezika u četvrtim razredima

Ove smo godine prigodno obilježili Dane hrvatskog jezika u 4. a i 4. b razredu dvosatnim radionicama u školskoj knjižnici. Učenici su se ukratko upoznali s povijesnim zbivanjima i važnošću imanja i poznavanja vlastitog jezika, a zatim se govorilo o bogatstvu hrvatskog jezika, utjecaju drugih jezika na naš te važnosti davanja prednosti hrvatskim riječima u govoru i pismu. Za tu prigodu učenici su se prisjetili riječi našeg zavičaja, a pomogli su im bake i djedovi te smo nakratko oživjeli riječi koje još samo naši stari znaju što znače.

Učenici 4.a razreda izradili su plakat o svemu navedenom, dok su se učenici 4. b upoznali s korištenjem rječnika. Obrazovni dio bio je popraćen raznim aktivnostima i igrama u kojima su učenici uživali, a fotografije možete pogledati u prilogu.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 3. 2022. 14:40

"Pisci na mreži" predstavili i naš čitateljski klub

Na sinoćnjem 110. virtualnom susretu pod nazivom "Pisci na mreži" koji već dugi niz godina organiziraju i vode djelatnici AZOO Mirela Barbaroša-Šikić i Miroslav Mićanović predstavljen je i čitateljski klub djelatnika naše škole.

Gost je bio Hrvoje Kovačević, a u završnom dijelu gostovali su i knjižničarka Ivančica Huđek te ravnatelj škole Igor Matijašić koji su ukratko objasnili ideju i aktivnosti vezane uz druženje uz knjige u našoj školi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 12. 2021. 14:59

Kad knjižnica postane kino-dvorana

Učenici 4. b razreda su film Zagonetni dječak, snimljen prema istoimenom romanu Ivana Kušana, gledali u školskoj knjižnici. Knjižničarka Ivančica Huđek dočarala je pravi kino ugođaj.

Pripremila je "kino dvoranu" tako što je označila redove, brojeve sjedala i dijelila prave kino ulaznice. Učenici su donijeli grickalice, sokove i, nezaobilazne, kokice.

Film se gledao gotovo bez daha, a učenici su komentirali da je bilo bolje nego u pravom kinu.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 12. 2021. 07:11

Sat hrvatskog jezika u školskoj knjižnici

Na poziv knjižničarke Ivančice Huđek učenici 4. b razreda su sat hrvatskog jezika odradili u školskoj knjižnici. Cilj sata je bio upoznati učenike sa signaturom  i mrežnim katalogom školske knjižnice. Signatura je oznaka koju imaju sve knjige u Knjižnici, a mrežna stranica nam omogućuje pretraživanje knjiga online.

Učenike je učiteljica pomoću prezentacije upoznala kako se koristiti mrežnim knjižničnim katalogom, a vježbali su i snalaženje i pretraživanje knjiga pomoću signatura.

Sve je bilo još zanimljivije jer smo se služili tabletima. U ugodnom okruženju, sat je brzo prošao. Učenici su se složili da su im ovakvi satovi zanimljivi i poželjeli su uskoro ponovo doći učiti u knjižnicu.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 12. 2021. 08:53

Lucija Kovačević dobitnica nagrade na kvizu za poticanje čitanja

Kao i svake godine sudjelovali smo u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji se organizira s ciljem dodatnog poticanja čitanja za učenike viših razreda. Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a ovogodišnji naziv kviza bio je Šest autora traži čitatelja. Učenici su imali zadatak pročitati tri knjige hrvatskih autora te proučiti zadane internetske izvore, a potom odgovoriti na postavljena pitanja.

U kvizu je sudjelovalo nekoliko učenica viših razreda, a našu je školu predstavljala Lucija Kovačević iz 7. c razreda. Na završnoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici naša Lucija izabrana je za jednu od dobitnica nagrade koja će joj uskoro pristići na školsku adresu. Čestitamo Luciji na osvojenoj nagradi uz poruku da nas uvijek samo jedan korak dijeli od uspjeha!

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 11. 2021. 11:34

Tko čita, ne pita gluposti

Poruku iz Gradske knjižnice Samobor prenosimo u cijelosti:

Uz obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica i MHK, pripremili smo za vas prigodan kviz koji možete rješavati od 8. do 15.studenoga.

Slijedeći moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige  - Ajmo HRVATI se s knjigom – kviz se temelji na pitanjima vezanim uz djela hrvatske književnosti.

Sigurni smo kako vam rješavanje neće predstavljati problem te se nadamo da ćete rješavajući kviz naučiti i nešto novo.

Riješite kviz Tko čita, ne pita gluposti i osvojite jednogodišnju članarinu u Knjižnici,  punu torbu knjiga ili  majicu s Ljenjivcem koji cijeli dan visi u knjižnici.

https://www.gks.hr/kviz/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 11. 2021. 07:21

Digitalizirana školska knjižnica

Knjižničarka Ivančica Huđek prebacila je sve knjige u školskoj knjižnici u mrežni katalog koji je dostupan na poveznici:

https://os-bregana.zaki.com.hr/pages/search.aspx

Knjižničarka se nada da će svim učenicima koristiti, tim više što im je zbog mjera još uvijek onemogućen dolazak u knjižnicu pa oni često ni ne znaju što bi posudili/čitali. Sada klikom miša mogu pretraživati naš katalog i pronaći knjige koje žele. Poveznica će biti na mrežnim stranicama škole, kao i na stranici knjižnice.

Bravo za našu knjižničarku Ivančicu!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 10. 2021. 19:45

Sjećanje na samoborskog učitelja po kojem je škola dobila ime

Uoči blagdana Mali knjižničari (viši razredi) naše škole posjetili su grobno mjesto Milana Langa te su vrijedno uredili grob. Na vječnom počivalištu cijenjenog samoborskog učitelja, pisca i etnografa postavili su cvijeće te zapalili svijeće.

Tom prilikom kratko smo se zaustavili i na grobnom mjestu Ferde Livadića s čijim su likom i djelom učenice viših razreda već dobro upoznate.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 10. 2021. 19:26

O Eminom uspjehu na portalu hrvatske udruge knjižničara

Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) prilika je za školske knjižničare diljem svijeta da odaberu dan, tjedan ili cijeli mjesec u listopadu kako bi obilježili važnost školskih knjižnica i proslavili sve što one predstavljaju.

Na portalu Hrvatske udruge školskih knjižničara govori se o uspjehu Eme Dujmović (4. c) čiji je rad na službenom plakatu i straničniku.

Više na https://www.husk.hr/slavimo-rad-skolskih-knjiznica-svakog-listopada/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 10. 2021. 07:47

Kamišibaj u Grdanjcima

U ponedjeljak su učenicima PŠ Grdanjci došle u posjet učiteljica Nikolina Kramarić i školska knjižničarka Ivančica Huđek kako bi ih upoznale s tehnikom pripovijedanja priča kamišibaj. Tako su učenici sa svojim učiteljicama uživali u predstavama prema narodnim bajkama Kraljeva kći i Mala vila koje su za njih priredile i izvele učiteljica i knjižničarka.

Na samome početku učenici su mogli nešto saznati o kamišibaju, a nakon izvedenih predstava popričali su o bajkama i njihovim obilježjima. Kruna nesvakidašnjeg dana za učenike bilo je pisanje vlastitih bajki koje su zatim pokušali oslikati i prikazati na kamenju akrilnim bojama, tzv. stone story, a potom su svoje bajke izveli iza butaja.

Njihov prvi susret s novom tehnikom ostavio im je lijepo iskustvo, sa željom da se ovakvi događaji ponove.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 9. 2021. 14:00

Izložba Eme Dujmović u samoborskoj knjižnici

U izlozima dječjeg odjela samoborske knjižnice tijekom sedmog mjeseca mogu se pogledati likovni radovi Eme Dujmović, naše buduće učenice koja će najesen krenuti u 4. razred. 
 
Likovno stvaralaštvo samo je jedno u nizu preokupacija darovite Eme - uvjerite se sami...
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 7. 2021. 07:56

Pohvalnice za čitanje

Na kraju nastavne godine izabrani su učenici škole koji su pokazali iznimnu volju i trud u čitanju knjiga školske knjižnice. Učenici 3. b razreda sudjelovali su u nizu aktivnosti vezanih za poticanje čitanja pa ne čudi da su najaktivniji čitači u školi upravo iz tog razreda, a zajedno su pročitali 210 knjiga. Na dodjeli svjedodžbi, uručene su pohvalnice učenicima koji su se dodatno istaknuli, a neki su bili nagrađeni i na kraju 1. polugodišta.

Prema dogovoru s učiteljicom 3.b Zvjezdanom Malović na kraju je 2. polugodišta nagrađen učenik Ivan Ažić koji je pročitao najviše knjiga u školi u 2. polugodištu, dok je u prvom to bila Ena Matanović. Oboje su nagrađeni prigodnim knjigama s porukom da uživaju čitajući ih!

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 6. 2021. 09:34

Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Danas su učenici 4. a razreda zajedno sa svojom učiteljicom Jasminom Dadić i školskom knjižničarkom održali videosusret s učenicima 5.c i 5.č OŠ Komenda Moste iz Slovenije. Sudjelovali smo u projektu koji se više godina provodi u našoj školi pod nazivom Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. Osnovna svrha projekta je unaprijediti čitanje i razumijevanje pročitanog.

Naši su učenici čitali na slovenskom djelo Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon, a naši partneri čitali su Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici su na početku susreta predstavili svoje razrede i školu, a zatim su pokazali svoje radove. Svi smo uživali u ovom pomalo drugačijem susretu, pokušali smo jedni druge razumjeti što bolje, naučili smo poneku slovensku riječ, a nadamo se da ćemo uskoro susrete moći održavati i uživo.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 6. 2021. 07:30

Godina čitanja u 3. b razredu

Od početka se nastavne godine u suradnji s učiteljicom Zvjezdanom Malović i njezinim 3.b razredom provode aktivnosti vezane uz čitanje knjiga kako bi se razvijala ljubav prema čitanju. U prvome polugodištu u listopadu obilježili smo Mjesec hrvatske knjige kada smo započeli s čitanjem nelektirnih naslova uz bilježenje pročitanih djela te smo na kraju polugodišta nagradili najbolje čitače. Aktivnosti smo nastavili i u 2. polugodištu, a 2021. proglašena je Godinom čitanja što se lijepo uklopilo u naše aktivnosti. Završnica se održala jučer kada smo imali videosusret s učenicima 3.b razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog i njihovom učiteljicom Nikolinom i školskom knjižničarkom Katarinom.

Na početku susreta učenici su predstavili svoje škole i aktivnosti kojima se bave, a zatim su jedni drugima izlagali o knjigama koje im se najviše sviđaju i koje bi rado preporučili drugima za čitanje. Na kraju susreta učenici su si međusobno postavljali razna pitanja te smo veselo priveli susret kraju. Učenicima se svidio ovakav drugačiji nastavni sat gdje su svoja iskustva mogli izmijeniti s vršnjacima druge škole, čuti od njih da i oni vole čitati iste knjige, a saznali su da se ove godine u njihovom razredu nalazi i najbolji čitač u školi, ali i da su kao razred pročitali najviše knjiga prema evidenciji školske knjižnice, vrtoglavih 210 naslova. Sve čestitke 3.b i njihovoj učiteljici koja je prepoznala važnost čitanja u dječjem razvoju!

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 6. 2021. 14:04

Rhea Novak, Gita i Darko Podhraški proglašeni najčitačima

Gradska knjižnica Samobor proglasila je najčitače (osobe koje su tijekom godine dana posudile i pročitale najviše knjiga). Ovu laskavu titulu na Odjelu za djecu i mlade ponijeli su učenici naše škole, sestra i brat Podhraški, Gita (1. a) i Darko (5. a) te Rhea Novak (2. a).

Prigodne nagrade uručile su im djelatnice samoborske knjižnice tijekom programa vezanog uz Noć knjige.

Velike čestitke Rhei, Giti i Darku, a detalji proglašenja mogu se pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=Yrai4cHXBwA

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 4. 2021. 11:29

Knjige za male Petrinjce

Da Bregana ima veliko srce, pokazali smo još jednom kada se cijela škola uključila u humanitarnu akciju Knjiga za male Petrinjce! U veljači kada smo započeli s prikupljanjem knjiga za učenike 1. OŠ Petrinja povodom Međunarodnog dana darivanja knjige, nismo očekivali da ćemo premašiti brojku kojoj smo težili. Naš je cilj ostvaren te smo prikupili preko 600 knjiga za učenike u Petrinji.

S obzirom na situaciju u kojoj su se našli naši prijatelji iz Petrinje, susret je odgađan sve do danas kada obilježavamo Svjetski dan knjige. Simbolično smo se baš na taj dan zaputili u Petrinju kako bismo im odnijeli sve što smo za njih pripremili. Osim spomenutih knjiga, odnijeli smo proizvode naše zadruge te radove naših malih keramičara, a kao i uvijek naša je kuharica Mirjana pripremila i nenadmašne slastice.

Naš susret održan je u njihovoj PŠ Hrastovica budući da matična škola više nije prikladan prostor za boravak. Dočekali su nas radosno i lijepo ugostili te su nam obećali uzvratiti posjet čemu se uistinu veselimo.

Zahvaljujemo još jednom svima koji su otvorili svoja srca i sudjelovali u našoj akciji, a najviše našim učenicima! Lijepo je bilo vidjeti osmijehe na njihovim licima, a sve to ne bi bilo moguće bez ove zajedničke podrške.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 4. 2021. 18:19

Postani Knjiguška!

Povodom Noći knjiga osmišljen je u našoj školi literarni, fotografski i likovni natječaj Postani Knjiguška!  Knjiguška je novo zaštitno lice Noći knjige, pripovjedačica, krojačica ljekovitih priča i iscjeliteljica za dušu. Na našem natječaju mogu sudjelovati svi učenici, a ideja je da se užive u lik Knjiguške kroz koju će predstaviti svoj literarni, likovni ili fotografski rad uzimajući u obzir temu Ljekovita moć knjige.

Postanite Knjiguška i ispletite svoju ljekovitu priču s Knjiguškom ili iskrojite stihove pjesme o zdravlju, naslikajte nove naslovnice svojih najdražih knjiga koristeći motive ozdravljenja i Knjiguške, fotografirajte kako knjiga i čitanje liječe dušu i tijelo!

Svoje radove možete predati svojim učiteljicama/učiteljima koji će ih proslijediti u knjižnicu ili ih šaljite na e-mail adresu: milang.knjiznica@gmail.com do 21. 4. 2021. Vaši kreativni radovi bit će objavljeni povodom Noći knjige 2021. na stranicama školske knjižnice.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 4. 2021. 11:54

Antonia Vrbančić stopostotno riješila kviz lovca iz Potjere

Iz Gradske knjižnice Samobor stižu prekrasne vijesti za našu školu. Objavu prenosimo u cijelosti:

Danas završava naš tjedan posvećen hrvatskom jeziku. Kviz Volim hrvatski, za koji je pitanja pripremio jedan od najboljih lovaca na točne odgovore Krešimir Sučević Međeral, upravo je zaključan. #Tkojeriješioriješioje! Od vas 150, dvije su spremne za Potjeru: 20/20 riješila je Antonia Vrbančić, učenica osmog razreda OŠ Milana Langa iz Bregane, a 19/20 Duška Jurić, mlada novinarka i "povremena" Samoborka. Čestitamo svima, a posebno Antoniji i Duški!
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 3. 2021. 10:41

Riješite kviz lovca iz Potjere

Gradska knjižnica Samobor i ove godine obilježava Dane hrvatskog jezika  tjednom Volim hrvatski. Od 8. do 17. ožujka možete rješavati kviz Volim hrvatski za koji je pitanja majstorski „skrojio“ jedan od najboljih lovaca na točne odgovore Krešimir Sučević Međeral. Kviz se rješava online, na poveznici 

https://www.samobor.hr/knjiznica/

kviz-volim-hrvatski-n6701 

Za sve one koji će ozbiljno prionuti na posao i točno riješiti najviše pitanja, slijede i nagrade. Proglašenje najboljih očekujte 17. ožujka na mrežnim stranicama GKS -a.

Više na http://www.samobor.hr/knjiznica

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 3. 2021. 08:13

Interliber - Knjiga svuda i svima

Ljubitelji knjiga ove su godine ostali bez najznačajnijeg sajma u zemlji, Interlibera. Kako bi svima koji vole knjigu omogućili da do nje i dođu, Zajednica nakladnika i knjižara HGK osmislila je alternativno rješenje te će od 10. do 15. studenog 2020. održati virtualni sajam pod nazivom Knjiga svuda i svima.  

 

Incijativa pod nazivom 'Knjiga svima i svuda' sastoji se od online platforme na kojoj su zastupljeni nakladnici određenim izborom izdanja te njihovim webshopovima, dok se sama kupovina obavlja preko webshop kanala svakog pojedinog nakladnika ili njihovog partnera za prodaju. Osim online platforme, sastavni su dio projekta i knjižare diljem Hrvatske i to njih preko 120 koje su se priključile projektu nudeći tako nova izdanja do 20% popusta, a starija do čak 90%.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 11. 2020. 11:50

Knjižničarka Ivančica Huđek u programu radio Samobora

U emisiji "Škola života" koja je emitirana u programu radio Samobora gostovala je naša knjižničarka Ivančica Huđek koja je govorila o međunarodnoj suradnji naše škole sa školom u Indiji.

Emisija se može poslušati na http://www.radiosamobor.hr/

2020/11/02/

u-skoli-zivota-gostovao-svestrani-ucenik-nikolu-vujica/

(prilog iz naše škole počinje od 40. minute)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 16:15

Iz malene Bregane u veliku Indiju

Međunarodna udruga školskih knjižničara povodom Mjeseca školskih knjižnica omogućila je školskim knjižnicama obilježavanje listopada različitim aktivnostima i međunarodnim projektima. Naša se škola ove godine po prvi put priključila Međunarodnom projektu razmjene digitalnih straničnika. Kao škola-partner dodijeljena nam je Brainz Edu World School iz Indije što je izazvalo veliko oduševljenje naših učenika koji će sudjelovati u projektu koji vode školska knjižničarka Ivančica Huđek i učiteljica razredne nastave Zvjezdana Malović.

 

Rad na projektu započeo je korelacijom likovne kulture i školske knjižnice s učenicima iz 3.b i učiteljicom Z. Malović, a projektu su se priključila i trojica učenika iz 8.b. Naši učenici započeli su s izradom straničnika s motivima naše zemlje koji će se nadovezati na ovogodišnju temu Put do zdravlja i dobrobiti.

Cilj je projekta ostvariti suradnju s drugim školama razmjenom straničnika te na taj način promovirati našu školu.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 10. 2020. 14:09

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada - 15. studenog)

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! U skladu s tim, naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z.  U kvizu mogu sudjelovati učenici viših razreda, a pojedinosti se mogu pronaći na poveznici: https://www.mhk.hr/kviz/

Svi učenici koji žele sudjelovati u kvizu trebaju se javiti školskoj knjižničarki.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 9. 2020. 13:17

Knjiga s posvetom autorice za naj-čitatelja

Ove godine u ruke učenika koji je posudio i pročitao najviše knjiga iz školske knjižnice stići će i jedna posebna nagrada - knjiga Morski dnevnik Pauline P. s originalnom posvetom autorivce spomenutog djela Sanje Polak.

Sigurno je da će lijepe riječi dodatno potaknuti naj-čitatelja na otkrivanje novih naslova, a možda i utjecati na neke nove čitatelje i njihovo posuđivanje knjiga...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 7. 2020. 13:30

Vraćanje knjiga - lektira

Dragi učenici,

budući da su neke knjige ostale kod vas, a vaš povratak u školske klupe nije omogućen, šaljemo vam obavijest o načinu povrata knjiga školske knjižnice.

Povrat knjiga školske knjižnice odvijat će se na sljedeći način:

5. razredi: ponedjeljak, 1. 6. 2020., 13:00 – 14:00

6. razredi: utorak, 2. 6. 2020., 13:00 – 14:00

7. razredi: srijeda, 3. 6. 2020., 13:00 – 14:00

8. razredi: četvrtak, 4. 6. 2020., 13:00 – 14:00

petak, 5. 6., 13:00 – 14:00 (svi koji nisu mogli doći navedeni dan)

VAŽNO - Ispred ulaza u zgradu škole u navedeno će vrijeme knjižničarka dežurati te zaprimati knjige.

Mole se učenici da na papirić napišu svoje ime i prezime, razred te ga umetnu u knjigu.

*Obavijest o vraćanju udžbenika bit će naknadno objavljena.

 

školska knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 5. 2020. 09:08

Rad školske knjižnice

- školska knjižnica otvorena je za sve učenike u radnom vremenu od 8:00 do 13:00

- radno vrijeme čitaonice: 8:00 – 12:00 – isključivo za učenike koji imaju stanke u rasporedu ili opravdan razlog čekanja u školi

- mjesta za rad u čitaonici jasno su utvrđena

- maksimalan broj istovremenih korisnika je 10

- u knjižnicu ne unositi ništa osim potrebnog za samostalni rad

- u prostoru knjižnice ne dirati knjige, već zamoliti knjižničarku da ih pokaže

- upute i preporuke o pravilima higijene u knjižnici jasno su istaknute i treba ih se pridržavati

- potrebno je održavati razmak od 2 metra u prostoru knjižnice

- preporuka za posudbu i povrat knjiga: u dogovoru s učiteljicama sastavlja se popis te se građa prikuplja i isporučuje u kutijama

- pojedinačne su posudbe dozvoljene (preporuka je da se sastavi popis unaprijed i preda učiteljici)

- nastavne aktivnosti zasada se ne odvijaju u knjižnici

školska knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 5. 2020. 08:18

Noć knjige 2020.

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. knjižničarka Ivančica Huđek napravila je interaktivne sadržaje za učenike.
 
Sve se može pronaći na početnoj stranici školske knjižnice https://sites.google.com/view/knjiznica-os-mlanga-bregana
 
Učenici mogu sami odlučiti što žele i mogu rješavati budući da su sadržaji namijenjeni različitim uzrastima.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 4. 2020. 09:15

Knjižnica u Samoboru slavi 120. rođendan

Danas se obilježava 120. rođendan Gradske knjižnice Samobor koju su još davne 1900. godine osnovali mladi bogoslovi Vjekoslav Noršić i Jura Kocijanić. Kako djelatnici knjižnice sami ističu na svojim službenim mrežnim stranicama - današnja proslava je trebala izgledati sasvim drugačije i biti puno veselija. No, prilagodljivi kakvi moramo biti i kakvi uglavnom jesmo, zadovoljit ćemo se obilježavanjem našeg dana isključivo na društvenim mrežama.

U ime učenika i djelatnika naše škole od srca čestitamo rođendan dragoj samoborskoj knjižnici i svim njenim zaposlenicima!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 4. 2020. 10:35

Posadi priču!

Objavljen je natječaj namijenjen učenicima - Posadi priču! koji je osmišljen povodom manifestacije Noć knjige 2020.  Više o samom natječaju može se pronaći na stranici Hrvatske udruge školskih knjižničara: https://www.husk.hr/posadi-pricu/
 
Ukratko, potrebno je napisati priču (prozni sastavak) do 100 riječi, naslov se ne računa. Ponuđene su teme: odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, suosjećanje, humanost, pravednost, ustrajnost, ljubav, preobrazba.
 
Dakle, svaka je navedena riječ sjeme koje učenici trebaju odabrati i "posaditi" priču.  Ispod priče trebaju navesti koje su sjeme odabrali, zašto i kome bi moglo pomoći.
 
Radove poslati najkasnije do 15. travnja na mail adresu knjižničarke Ivančice Huđek ivancicahudek@hotmail.com.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 4. 2020. 15:28

Dani glagoljice i glagoljaštva

Povodom nedavnog obilježavanja Dana glagoljice i glagoljaštva održana je višesatna radionica o nastanku glagoljice u kojoj su sudjelovali učenici 2. a i 2. b razreda.

Radionica je započela uvodnom pričom o Slavenima te potrebi za pismom koje će stvoriti Solunska braća. Učenici su sudjelovali u pričanju priče što ih je iznimno oduševilo. Zatim su se prisjetili priče o stvaranju svijeta te svoje znanje povezali s nastankom glagoljice. Nakon toga upisivali su glagoljična slova u rozetu na papiru koja su dodatno likovno ukrasili, a po završetku mogli su odigrati igrice Memori s glagoljicom i Pišem glagoljicom gdje su naučili povezati latinična i glagoljična slova te koristeći tablete pravilno pisati slova glagoljice.

Bio je to veseo dan u kojemu su učenici zaista uživali, povezali mnoga znanja iz raznih predmeta, ostvarili se na dramskoj, likovnoj, govornoj i društvenoj razini te naučili mnogo toga novog i zabavnog.

knjžničarka Ivančica Huđek

Više fotografija na poveznici

https://photos.google.com/share/AF1QipM42X3leJpg2qvK9FwkdTo26J3EXWMWDeq8DxybLBpDgdXz1ElVUIZ-iemuPFCAEw?key=Q1psVFNud29tMF93QjRicW81R21Rdno1MS04dTZR

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 3. 2020. 10:52

Mali knjižničari na Interliberu

Mali knjižničari posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te sudjelovali na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja gdje je našu školu predstavljala učenica 7. b Amalija Bošnjak. Učenice su imali priliku razgledati izložbu koja je postavljena u čast dvjestote obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, oca prve hrvatske opere. U prigodnom programu poslušale su izlaganja poznatih hrvatskih književnica čije su knjige bile odabrane za čitanje te su uživale u glazbenoj poslastici puhačkog kvinteta Simply Bras.

Potom su učenice posjetile Interliber. Sajam im je omogućio da pobliže upoznaju svijet knjiga, ali i da se susretnu s drugim sadržajima koji su bili predstavljeni na sajmu. Tako su učenice upoznavale kinesku kulturu ispijanjem kineskog čaja, pisanjem priča o kineskim mitološkim bićima te predstavljanjem kaligrafije. Također, učenice su imale prilike sudjelovati i u drugim sadržajima te su tako zaigrale igru stvaranja bajke, vješto se sporazumijevale na engleskom jeziku, a učenice 7. razreda posjetile su i Inovu – sajam inovacija gdje ih se posebno dojmio susret s Kambodžanima i priča o njihovim velebnim hramovima i drevnim gradovima, a kažu da su naučile nešto novo i o kemiji.

Vrijeme na sajmu brzo nam je prošlo, uživali smo u raznim sadržajima, bogatiji smo za nekoliko knjiga, lijepo iskustvo i nova prijateljstva.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 11. 2019. 15:16

Cvijeće i svijeće za velikana po kojem škola nosi ime

Uoči blagdana Svih svetih učenici nižih razreda naše škole posjetili su grobno mjesto Milana Langa te su vrijedno uredili grob. Na vječnom počivalištu cijenjenog samoborskog učitelja, pisca i etnografa postavili su cvijeće te zapalili svijeće. Tom prilikom kratko smo se zaustavili i na grobnom mjestu Ferde Livadića.

Mali knjižničari upoznali su se s važnošću lika i djela Milana Langa te su zaključili da je naša škola stalno na televiziji upravo zato što je Lang bio vrlo važna osoba, a da je Ferdo Livadić morao biti jako bogat kada je živio u Samoboru u dvorcu.

Na povratku u školu učenici su se zasladili omiljenim im kremšnitama.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 11. 2019. 10:15

Langovci svuda prepoznatljivi

Jučer su učenice 4. razreda ponosno predstavljale našu školu na kvizu „Koliko poznajem prošlost svojega grada“ koji se održao na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice u Samoboru povodom proslave Dana Grada Samobora. Učenice Dorija Babojelić, Gabriela Tamajo, Veronika Kosić i Tesa Ratešić osvojile su izvrsno 2. mjesto, pokazale zavidno znanje, naučile nešto novo o povijesti grada, a nakon kviza nastavile su druženje s učenicima ostalih samoborskih škola te se zasladile. Sve su učenice primile nagrade za sudjelovanje, a posebnoj atmosferi pridonijele su i naše navijačice koje su vjerno bodrile naše predstavnice.

U samom programu sudjelovale su i učenice Tara Ratešić te Amalija Bošnjak čiji su literarni radovi izabrani i nagrađeni na natječaju „Volim Samobor“ te su upriličile samu svečanost proglašenja pobjednika čitanjem svojih radova.

Langovci su opet pokazali da su složni i prepoznatljivi gdje god dođu!

 

knjižničarka Ivančica Huđek

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 10. 2019. 13:04
» Arhiva naših vijesti    
 


Društvene mreže


Fotografija tjedna

Sretno, osmaši!


Anketa (mala)
Putuješ li pod ljetnim praznicima na more?

TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 646410
Ovaj mjesec: 7436
Ovaj tjedan: 451
Danas: 253

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju