preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Razredne web stranice

Škola na radiju

Vijesti

RM@Schools - EIT Raw Material program (H2020)

Učiteljica likovne kulture Josipa Pentić te učiteljice Valentina Martinček (priroda, biologija i kemija) i Sanja Rapljenović (geografija i povijest), rado su se odazvale projektu projekt RM@Schools unutar EIT Raw Material programa (H2020), koje provodi Rudarsko- geološko naftni fakultet iz Zagreba u suradnji s Rudnikom sv. Barbara iz Ruda i Gradskom knjižnicom Samobor.

Cilj projekta je omogućiti samoborskim školama tj. njihovim učenicima i učiteljima, doticaj s jednom komponentom projekta i to konkretno s RM@Art Toolkit-om. RM@ArtToolkit je kutija u kojoj se nalaze pigmenti za pet boja, zajedno s dvije keramičke zdjelice (slične mužaru) u kojima se usitnjava ili miješa boja, ulje lana za osnovu boje te mali primjerci minerala od kojih su pigmenti dobiveni. U školu su pristigli svi potrebni materijali (RM@ArtToolkit kutija, slikarska platna, plakat te kamera koja snima 360 stupnjeva) za realizaciju projekta – navedeno su dostavili Silvija Turk iz Gradske knjižnice u Samoboru i Marko Cvetković s Rudarsko – geološko naftnog fakulteta.

 


Učiteljice su odabrale 8. b razred za realizaciju projekta. Projekt je realiziran prošloga četvrtka (10. prosinca) tijekom prva četiri školska sata. Prije početka realizacije projekta u učionici je pripremljen sav potreban materijal za rad i kamera koja je snimala projekt. U uvodnom djelu, učiteljica Josipa Pentić uvela i upoznala učenike s projektom. Zatim je učiteljica Sanja Rapljenović prezentirala učenicima o građi Zemlje, fosilima i dr. Učiteljica Valentina Martinček je osim prezentacije na izravnim primjerima upoznala učenike s različitim vrstama minerala i dr. Na kraju je učiteljica Josipa Pentić upoznala i prezentirala učenicima povijest izrade slika i ilustracija te različitim tehnikama oslikavanja i korištenjima boja te pigmentima koji su sastavni dio boja. Pokazala im je proces izvođenja pokusa. Učenici su prvo u keramičkom tarioniku uz pomoć tučka samljeli pigmente koje su mogli miješati s žumanjkom i vodom ili uljem po izboru. Pola učenika koristilo je žumanjak a pola ulje. U posudu s vodom pigmentima dodali su malo vode dok nisu dobili smjesu poput paste. Dodali su žumanjak u pastu pigmenta i to u omjeru 50-50% te su temeljito izmiješali.

Zatim su krenuli sa slikanjem. Motiv slike je bio fosil po izboru. Svaki je učenik izabrao svoj fosil. Slikali su prema isprintanim fotografijama fosila. Rezultat radionice su uspješno izvedeni i realizirani likovni radovi (slike) koje će prvotno biti izložene u Gradskoj knjižnici u Samoboru. Završetkom ovog projekta učenici su u nastavi naučili kako nastaju pigmenti, iz čega se vade i dobivaju pigmenti, s čim ih je najbolje miješati i nanositi na slikarsko platno ili slikarski papir, upoznali se sa praktičnom primjenom znanosti. Izložbom radova osjetit će zadovoljstvo u stvaranju i vrednovanju svog umjetničkog izražaja i postignuća, a i naučiti kako priroda oko nas pruža nezamislive mogućnosti upotrebe.

Osim toga, u Rudniku sv.Barbara mogu i praktično vidjeti kako izgledaju stijene te čuti sve o povijesti najvećeg i najstarijeg rudnika bakra u Hrvatskoj.

učiteljica Josipa PentićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Igor Matijašić   datum: 14. 12. 2020.

Društvene mreže


Fotografija tjedna

Erasmus+ u Barceloni


Anketa (mala)
Kako podnosiš ljetne vrućine?

Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 656928
Ovaj mjesec: 4896
Ovaj tjedan: 679
Danas: 1

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju