preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Razredne web stranice

Škola na radiju

Vijesti

Dječji forum u našoj školi

Dječji forum održan je ovoga tjedna u našoj školi, a sudjelovali su predstavnici  osnovnih škola Rude, Mihaela Šiloboda i Milana Langa. Sastanak su vodile ravnateljica POU Jelena Vojvoda i voditeljica Dječjeg foruma Bernardica Horvat Petravić.

Školarci su imali puno toga za reći, što je dobro u njihovom mjestu stanovanja, pa su tako naveli za Rude igralište, šetalište, KUD Oštrc, Rudnik sv.Barbare, planinarski domovi. Za Martin pod Okićem naveli su Stari grad i igralište, ponekad dućan. Za Breganu školarci su imali više stvari za navesti, dvoranu za penjanje, igralište, park...

 


No, svima su zajednički nedostaci prijevoz do Samobora, što uključuje slabu prometnu povezanost javnim gradskim prijevozom te činjenicu da im školski pokaz ne vrijedi do Samobora, već samo do škole. Osim slabe povezanosti , neka mjesta imaju autobusnu liniju dva puta dnevno; slabu infrastrukturu; nema označenih autobusnih stanica, nadstrešnica na stanicama….Većina učenika škole Mihaela Šiloboda odlučuje se za nastavak srednjeg školovanja u Zagrebu ili Jastrebarskom zbog bolje povezanosti javnim gradskim prijevozom.

Ponuda u Samoboru koja je djeci te dobi zanimljiva uključuje: klizalište, sportski klubovi, Bunker, CBS, Pop up kino, razni kafići. Zanimljivo je da usprkos problemu s prijevozom sva djeca posjećuju Bunker, posebice Chill out dio. Nadalje, većinu djece roditelji voze u Cinestar Arena koji u odnosu na Pop up kino ima veći izbor filmova, McDonalds i shopping dio.

Učenici nisu bili zainteresirani za pohađanje radionica ili sličnih edukativnih sadržaja.

Željeli bi da se u njihovim mjestima otvore klubovi za mlade u kojima bi se mogli okupljati i družiti (sada to rade po igralištima, ispred dućana, u kafiću), izgrade biciklističke staze, te organiziraju koncerti i kino projekcije.

Također, željeli bi da se organiziraju zajedničke čage (sada svaka škola ima svoju čagu na koju mogu doći samo učenici te škole), na kojima mogu sudjelovati učenici drugih škola i na kojima bi se puštala raznolika glazba.

Zbog problema s prijevozom predlažu da se subotom od 17 do 23 h omogući besplatno korištenje javnog prijevoza učenicima kako bi mogli doći u Samobor u kino, na koncert, u Bunker itd… Svjesni su troškova koje takva ideja uzrokuje, ali se nadaju pomoći odraslih kako bi im barem vikendom bilo omogućeno zabavno provođenje slobodnog vremena.

I konačno, predlažu da se na igralištu u njihovim mjestima organiziraju zabavne večeri - koncerti ili DJ te filmske projekcije - tijekom toplih mjeseci kako bi imali prilike za dodatnu zabavu.

Učenici su bili puni ideja i prijedloga te žele participirati u događanjima u svom mjestu. Dječji forum je protekao u iznimno kreativnoj, opuštenoj i pozitivnoj atmosferi, a učenici su pokazali zavidnu razinu svjesnosti realnih mogućnosti organiziranja njihovog slobodnog vremena.

Bernardica Petravić, voditeljica Dječjeg foruma

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Igor Matijašić   datum: 30. 3. 2018.

Društvene mreže


Fotografija tjedna

Erasmus+ u Barceloni


Anketa (mala)
Kako podnosiš ljetne vrućine?

Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 658651
Ovaj mjesec: 6619
Ovaj tjedan: 839
Danas: 128

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju