2022-04-26 13:18:17

Iznimno korisno europsko iskustvo

Mobilnost u sklopu Erasmus + projekta „Učitelji za učenike 21. stoljeća - Digitalizacija i modernizacija nastave“, odvela me u prekrasan Dublin, glavni grad Republike Irske na tečaj Best digital tools for language teachers.

Iako već godinama nastojim svoj rad i nastavni proces obogatiti korištenjem raznih digitalnih alata i uvođenjem novih, u moru dostupnih izvora teško je odlučiti i izabrati ono najbolje za naše učenike - bilo u smislu okupiranja njihove pažnje i interesa ili postizanja najboljih rezultata.

Moji učenici su dosad imali prilike upoznati digitalne alate kao što su Wordwall, LearningApps, Bookwidgets, Padlet, Kahoot, Quizzes, Quizlet, Edpuzzle... te su se okušali u izradi prezentacija koristeći PowerPoint ili Sway no u digitalnom svijetu važno je ići ukorak s vremenom i uvijek otkrivati nove izvore učenja tako da sam puna radnog elana krenula u novu avanturu.

Prvi dan bio je dan upoznavanja s novim radnim kolegama - dvije Hrvatice, Njemicom, dvije Finkinje, Grkinjom i našim predavačem Patrickom.

Dan je odmah započeo radno i nakon uključenja u Edmodo i kreiranja učionice i mjesta komuniciranja i pohrane svih alata, krenuli smo s pločom Jamboard te alatom Nearpod u kojem svaka učitana prezentacija postaje interaktivna.

Alat Nearpod bio je za mene otkriće i svakako će mi koristiti u nastavi, a isto tako je alat kojeg i učenici mogu koristiti prilikom izrade i prezentiranja njihovog rada ostalim kolegama, neovisno o školskom predmetu.

Zatim smo se dotakli manjih jezičnih alata poput alata Jeopardy, EducaPlay te su kolegice iz Finske predstavile svoju školu i svoj kraj, kao i kolegica s otoka Korčule.

Drugi dan je započeo predstavljanjem alata Quizlet kao dobrog alata s mnogo mogućnosti uvježbavanja vokabulara, provjere izgovora i mogućnosti testiranja znanja na kraju procesa uvježbavanja.

Upoznali smo i alate LyricsTraining, EdPuzzle, StoryJumper, Wordlegame te sam predstavila svoju školu i kraj izradom interaktivne prezentacije u alatu Nearpod.

Dogovoren je radni plan za srijedu koji nam je donio prikaz alata Plickers, Bamboozle, stranice BreakingNews.English - odlične za izradu lekcija o aktualnim temama te nas je, posjetom Nacionalnoj galeriji, i odabirom slike koja nas se najviše dojmila, uveo u četvrtak i alat FlipGrid.

U četvrtak smo sliku koju smo izabrali trebali opisati izradom videa koristeći alat FlipGrid i njegove brojne mogućnosti. Ovaj alat je jako koristan za izradu videa i odlično će poslužiti u nastavi engleskog jezika.

Četvrtak je bio dan za predstavljanje brojnih drugih alata poput alata Mentimeter, Wordmint, EnglishFirst, Visuwords, Quickdraw, OrgPad, Kialo te smo sve aplikacije pohranili na Symbaloo kako bismo lakše organizirali rad kad se opet vratimo kući. Kolegica iz Njemačke predstavila je svoj kraj i školu, kao i kolegica iz Kutine koja je Hrvatsku predstavila crtanim filmom o profesoru Baltazaru te smo s veseljem krenuli prema zadnjem radnom danu.

U petak smo dobili zadatak izraditi jedan nastavni plan koristeći barem tri digitalna alata koje smo upoznali na tečaju te smo prezentirali naučeno.

Ja sam dobila priliku pokazati svoju zbirku digitalnih vježbi u alatima Wordwall i LearningApps te svoju stranicu https://sites.google.com/view/englishinbregana/home kao dobro mjesto za pohranu digitalnih vježbi koje su tako uvijek dostupne učenicima te sam pokazala kako se alat Wakelet može koristiti kao odlično mjesto za strukturiranje lekcije na što je i naš predavač zaključio kako je to vrijedan alat koji bi ubuduće trebao biti uključen u popis alata predstavljanih na ovakvim edukacijama.

Subota nas je odvela u razgledavanje klifova Moher, u posjet sad već slavnom gradu Galway i privela je prekrasnu irsku pustolovinu kraju.

Ova mobilnost bila je korisna na mnogo razina - osim stjecanja novih znanja primjenjivih u nastavi, upoznavanja ljepota i kulture Irske i njenog glavnog grada, sudionici su dobili priliku upoznati divne ljude iz drugih krajeva Europe te steći nove partnere za neke nove skore europske projekte koje već planiramo i kojima se radujemo.

učiteljica Andreja Vlahović Gabriša


Osnovna škola Milana Langa Bregana