2021-12-16 16:36:05

Važnost lokalne zajednice ili jedan mali bor

Suradnja naše škole i Mjesnog odbora Bregana traje dugi niz godina, na obostrano zadovoljstvo. Uvijek se rado međusobno podupiremo i dopunjavamo, a tako je bilo i sada. Iako su nam mnoge aktivnosti u školi i van nje ograničene zbog trenutne situacije, ne klonemo duhom. Ideja mjesnog odbora da učenici naše škole okite bor u središtu mjesta nije nova i ove je godine prihvaćena s veseljem i nadamo se, uspješno, realizirana. Učenici gotovo svih nižih razreda koji pohađaju likovnu i aranžersku grupu sudjelovali su u njenoj  realizaciji.

Jedna od glavnih misli vodilja bila je održivost, da ovim kićenjem ne zagađujemo okoliš, pa smo se tako odlučile za korištenje recikliranih i prirodnih materijala  kao što su juta, češeri, malo trakice i akrilne boje, a sami ukrasi mogu se ponovno koristiti i za druge prilike. I kako to obično biva kada nešto krene s dobrom energijom sve se posloži..

Kolegice su nudile pomoć i savjete. Draga gospođa iz Art Zumbula kod koje smo, imajući na umu podupiranje lokalnih poduzetnika umjesto velikih trgovačkih centara sredstvima mjesnog odbora, kupile sve potrebno poklonila još materijala za rad s našim grupama. Djelatnici Komunalca su se u kratkom roku reorganizirali i došli na poziv mjesnog odbora, uvijek spremni domari i spremačice uskočili su kao tehnička podrška, čak se i jedna draga susjeda koja se tamo zatekla ponudila otići kući po svoj štap kako bismo bolje mogli rasporediti ukrase.

No ono što je apsolutno najvažnije u ovoj maloj i naizgled potpuno nebitnoj akciji su djeca. Ponos i važnost koju osjete jer su na konkretan i vidljiv način doprinijeli poboljšanju zajednice u kojoj žive. Uzbuđenje, prije i poslije samog događaja. Zato je i najvažnije njegovati dobar odnos sa lokalnom zajednicom, to je, baš kao što je i napisano u ishodima Kurikuluma, uz obitelj i razred prvo mjesto gdje djeca uče o važnosti zajednice i postaju njeni aktivni članovi i uče da mogu svojim postupcima mijenjati svijet na bolje.

Osjećaj osnaženja da i oni tako maleni mogu nekome izmamiti osmjeh, uljepšati dan svojim konkretnim radom, najbolji je poklon koji smo mogle dobiti.

učiteljice Josipa Tandarić i Jasmina Dadić


Osnovna škola Milana Langa Bregana