preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Razredne web stranice

Škola na radiju

Vijesti

Županijski eko-kviz

Županijski eko kviz 

 


 

 

Eko-kviz Lijepom našom

 

    Ove godine naša škola ponovno je bila domaćin Županijskog eko-kviza ˝Lijepom našom˝ koje se održalo 5. ožujka 2012. godine. Prije samog natjecanja održana je kratka priredba. Nika Bilić uz klavirsku pratnju učitelja Marina Rimca otpjevala je hrvatsku himnu. Potom je  ravnatelj svim sudionicima poželio dobrodošlicu. U svojem govoru  istaknuo je  da  mali broj škola sudjeluje na natjecanju zbog opširnog područja gradiva (biologija, kemija, vjeronauk i geografija). Recitatori šestih razreda voditeljice Ljiljane Cvetković  krasnoslovili su prigodnu  pjesmu ˝Žumbrerak˝ Zvonimira Baloga zbog toga što naša škola ima jednu područnu školu na području Žumberka i zbog toga što je Park prirode Žumberak - Samoborskog gorje jedan od sponzora natjecanja. Ritmička grupa nižih razreda izvela je točku uz  koreografiju koju je osmislila njihova voditeljica Greta Mahović.

Učitelj Milan Librić dao je kratke upute o natjecanju i učenici su se uputili prema trima učionicama koje su predviđene za natjecanje.

Na natjecanju je sudjelovalo osam grupa iz sedam osnovnih škola iz Zagrebačke županije, a to su: OŠ ˝Ljubo Babić˝ iz Jastrebarskog, II. OŠ Vrbovec, OŠ Đure Deželića iz Ivanić Grada, OŠ Eugena Kumičića (I. i II. ekipa) iz Velike Gorice, OŠ Klinča Sela, OŠ Ljudevita Gaja iz  Zaprešića te naša škola. U kategoriji srednjih škola natjecala se samo jedna, i to Srednja škola Dragutina Stražimira (opća gimnazija) iz  Svetog Ivana Zeline.

Natjecanje započinje  pismenim dijelom koji traje 30 minuta, a svaki natjecatelj piše test samostalno. Zatim slijedi prezentacija praktičnog rada. Svaka grupa ima pet do deset minuta da predstavi svoj rad. Prvih pet najuspješnijih grupa još čeka i usmeni dio natjecanja.  Pobjednici eko-kviza oni su koji skupe najviše bodova iz sva tri dijela natjecanja.

I ove godine pobjedu je odnijela grupa naše škole koju su činili Lucija Komljenović, 5.a, Josipa Regović, 6.b, Martina Petrinjak, 7.a i Filip-Leon Bradač, 8.a pod vodstvom učitelja Milana Librića.

Radili su prezentaciju pod nazivom ˝Rak kamenjar˝. Istraživali su ga u selu Vrhovčak, na izvoru Curek koji je formirao malo jezerce. Tamo su bili dva puta, mjerili su fizikalno-kemijska svojstva vode i praznili to jezerce te  ga čistili od nadzemne bujice. Tamo su našli 11 rakova koje su stavili u maleni akvarij, mjerili njihovu duljinu a pozom ih vratili u jezerce. U suradnji s PMF-om  uspoređivali su podatke o svojstvima rakova. Njihovo istraživanje potaknulo ih je na razmišljanje kako da zaštite to jezerce. Zaključili su da bi trebalo pošumljavati prostor oko jezerca kako ga bujice ne bi zatrpale, trebali bi biti u suradnji s Turističkom zajednicom grada Samobora, Parkom prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Ministarstvom turizma i Ministarstvom kulture. Važno je zaštititi taj prostor zbog pitke vode i održanja staništa rakova. Njihove istraživanje trebalo bi se predstaviti široj društvenoj zajednici da ih se potakne na razmišljanja o zaštiti prirode.

 

Dora Grgos, Ida Dukić i Anamarija Petretić, 8.bPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Valentina Mahović   datum: 25. 4. 2012.

Društvene mreže


Fotografija tjedna

Erasmus+ u Barceloni


Anketa (mala)
Kako podnosiš ljetne vrućine?

Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 656639
Ovaj mjesec: 4607
Ovaj tjedan: 390
Danas: 47

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju